Connect with us

Antarabangsa

Lebih 550,000 pelarian Syria di Turkiye selamat dari kawasan keganasan

Lebih 550,000 pelarian Syria di Turkiye selamat kembali ke kawasan yang bebas daripada keganasan, kata Menteri Luar Turkiye Mevlut Cavusoglu.

Wartawan TMT

Published

on

Lebih 550,000 pelarian Syria di Turkiye selamat dari kawasan keganasan
Foto: Gambar pelarian Syria di Turkey.
  • Lebih 550,000 pelarian Syria di Turkiye kembali ke kawasan bebas daripada keganasan, kata Menteri Luar Turkiye Mevlut Cavusoglu.
  • “Kami menghantar pulang 553,000 pendatang ke wilayah yang kami hapuskan daripada keganasan,”
  • “Kami mahu menghantar rakyat Syria bukan sahaja ke tempat selamat, tetapi juga ke tempat yang dikawal rejim (Assad),” katanya.
  • Lebih 3.7 juta rakyat Syria kini menetap di Türkiye, menjadikannya negara yang menghuni pelarian terkemuka di dunia.

ANKARA – Lebih 550,000 pelarian Syria di Turkiye selamat kembali ke kawasan yang bebas daripada keganasan, kata Menteri Luar Turkiye Mevlut Cavusoglu.

“Kami menghantar pulang 553,000 pendatang ke wilayah yang kami hapuskan daripada keganasan,” kata beliau.

Cavusoglu berkata, 240,000 rumah akan dibina di utara Syria, di mana 1 juta pelarian akan ditempatkan.

“Kami mahu menghantar rakyat Syria bukan sahaja ke tempat selamat, tetapi juga ke tempat yang dikawal rejim (Assad),” katanya.

Beliau juga menekankan kepentingan mesyuarat empat pihak di Syria dengan berkata penghapusan keganasan di negara tersebut adalah penting untuk keselamatan dan kestabilannya.

“Kami bersetuju dengan penyediaan infrastruktur untuk perjalanan selamat rakyat Syria ke kawasan yang dikawal rejim.

“Kami memutuskan untuk menubuhkan sebuah suruhanjaya di peringkat timbalan menteri, di mana institusi berkaitan juga akan mengambil bahagian.

“Dalam erti kata lain, kita sudah berazam untuk menghantar pulang rakyat Syria dan kita tidak melakukan ini dengan wacana perkauman, kita tidak lupa bahawa mereka juga manusia,” tambahnya.

Lebih 3.7 juta rakyat Syria kini menetap di Türkiye, menjadikannya negara yang menghuni pelarian terkemuka di dunia.

Berikutan bermulanya perang saudara di Syria pada 2011, Türkiye menggunakan dasar “pintu terbuka” untuk rakyat Syria yang melarikan diri daripada penganiayaan dan kekejaman.

Syria telah terlibat dalam perang saudara berdarah sejak awal 2011 apabila rejim Bashar al-Assad bertindak keras terhadap protes pro-demokrasi dengan keganasan yang tidak dijangka.

Beratus-ratus ribu orang telah terbunuh dan lebih 10 juta yang lain kehilangan tempat tinggal, menurut anggaran PBB.

Sumber: Ismaweb

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending