Connect with us

Antarabangsa

(VIDEO) Hindutva serang bas jemaah haji India

Beberapa jemaah haji tercedera selepas kumpulan pelampau Hindutva menyerang bas mereka di Kota, Rajasthan, India.

Ruszaini Ruslan

Published

on

Hindutva serang bas jemaah haji India
Foto: Keadaan Bas selepas diserang kumpulan pelampau Hindutva di Kota, Rajasthan, India.

Beberapa jemaah haji tercedera selepas kumpulan pelampau Hindutva menyerang bas mereka di Kota, Rajasthan, India.

Memetik laporan Free Press Kashmir, kejadian berlaku pada Rabu malam ketika bas itu sedang dalam perjalanan membawa jemaah haji ke lapangan terbang di Jaipur.

Pelampau Hidnutva menahan bas itu dan membaling batu ke arah mereka, menyebabkan ramai tercedera dan kerosakan pada bas.

Menerusi satu rakaman video, kedengaran jemaah terbabit berkata yang kumpulan berhaluan kanan Hindu itu menyerbu masuk ke dalam bas dan mula menyerang apabila mendapati mereka semua adalah Muslim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by THE MERDEKA TIMES (TMT) (@themerdekatimes)

Advertisement

Selain itu, mereka turut dipaksa melaungkan kata-kata pujaan Hindu “Jai Shri Ram” (Maha suci Tuhan Ram).

Pelampau Hindu itu juga mengugut untuk menculik gadis-gadis muda yang ada di dalam bas itu.

Pihak polis tempatan telah membuka siasatan terhadap serangan itu dan beberapa suspek ditahan.

Serangan itu membuktikan sikap tidak bertoleransi di India selain memberi peringatan tentang bahaya dihadapi umat Islam di sana, terutama dengan kebangkitan pelampau Hindutva.

Hindutva adalah ideologi nasionalis Hindu untuk menjadikan India negara Hindu sepenuhnya.

Advertisement

Pertubuhan Hindutva didakwa menghasut keganasan terhadap orang Islam dan minoriti agama lain.

Sumber: Free Press Kashmir

Author

Antarabangsa

Setiap orang awam dibunuh, 10 pejuang Palestin akan ‘dilahirkan’

Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Senator Amerika Syarikat (AS) yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, Seth Moulton.
  • Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.
  • Ia berkaitan dengan penilaian rejim zionis bahawa mereka “membunuh dua orang awam untuk setiap ahli Hamas”, di mana Moulton menyatakan perkara itu bukanlah sesuatu yang positif.
  • Dalam satu temu ramah televisyen, Moulton memetik kajian Jeneral bersara, Stanley McChrystal yang mengatakan bagi setiap orang awam terbunuh, 10 pejuang Palestin akan direkrut.
  • “Dengan kiraan itu, Israel setakat ini membunuh 5,000 pengganas (pejuang) Hamas tetapi dalam usaha itu, mereka telah merekrut sekitar 100,000 pengikut baru dan perkara ini buruk buat Israel,” kata Moulton.
  • Jurucakap tentera rejim Israel, Jonathan Conricus pada Isnin memberitahu CNN bahawa nisbah dua penduduk awam Palestin dibunuh untuk setiap ahli Hamas satu “nisbah positif” kerana ia membabitkan situasi pertempuran dalam bandar.

Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.

Ia berkaitan dengan penilaian rejim zionis bahawa mereka “membunuh dua orang awam untuk setiap ahli Hamas”, di mana Moulton menyatakan perkara itu bukanlah sesuatu yang positif.

Moulton merujuk kepada sayap tentera Hamas iaitu Briged Al-Qassam.

Dalam satu temu ramah televisyen, Moulton memetik kajian Jeneral bersara, Stanley McChrystal yang mengatakan bagi setiap orang awam terbunuh, 10 pejuang Palestin akan direkrut.

“Dengan kiraan itu, Israel setakat ini membunuh 5,000 pengganas (pejuang) Hamas tetapi dalam usaha itu, mereka telah merekrut sekitar 100,000 pengikut baru dan perkara ini buruk buat Israel,” kata Moulton.

Jurucakap tentera rejim Israel, Jonathan Conricus pada Isnin memberitahu CNN bahawa nisbah dua penduduk awam Palestin dibunuh untuk setiap ahli Hamas satu “nisbah positif” kerana ia membabitkan situasi pertempuran dalam bandar.

“Kita tidak terlibat untuk menetapkan nisbah sebegitu, yang pada pendapat saya adalah (sesuatu yang) tidak enak,” kata Jurucakap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Stephane Dujarric dipetik Jordan News, mengkritik jurucakap tentera Israel itu.

Advertisement

Dujarric menekankan fokus PBB adalah untuk mencegah korban awam, walaupun mengakui cabaran-cabaran di Gaza, di mana lebih 16,000 warga Palestin terkorban sejak 7 Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending