Connect with us

Antarabangsa

89 kanak-kanak maut, India arah uji sirap batuk eksport

Kerajaan India kini menguji sirap batuk yang dieksport, selepas puluhan kanak-kanak di Gambia dan Uzbekistan meninggal dunia kerana dikaitkan dengan ubat-ubatan berkenaan.

Wartawan TMT

Published

on

89 kanak-kanak maut, India arah uji sirap batuk eksport
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kerajaan India kini menguji sirap batuk dieksport, selepas puluhan kanak-kanak di Gambia dan Uzbekistan meninggal dunia kerana dikaitkan dengan ubat-ubatan berkenaan.
  • Pertubuhan Kawalan Standard Dadah Pusat mengarahkan makmal mengeluarkan laporan ujian segera selepas menganalisis sampel daripada pengeluar.
  • India mewajibkan ujian ke atas sampel sirap batuk eksport awal minggu ini, selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menemukan toksin dalam produk ubat yang dikeluarkan oleh tiga syarikat di negara itu.
  • Difahamkan, sirap batuk yang dibuat oleh dua syarikat terbabit dikaitkan dengan kematian 70 kanak-kanak di Gambia dan 19 di Uzbekistan, tahun lalu.

NEW DELHI – Kerajaan India kini menguji sirap batuk yang dieksport, selepas puluhan kanak-kanak di Gambia dan Uzbekistan meninggal dunia kerana dikaitkan dengan ubat-ubatan berkenaan.

Pertubuhan Kawalan Standard Dadah Pusat mengarahkan makmal mengeluarkan laporan ujian dengan segera selepas menganalisis sampel daripada pengeluar.

Arahan pada Rabu itu dikeluarkan ke semua makmal Kerajaan Persekutuan dan pengawal selia dadah di enam negeri pengeluar utama serta satu wilayah persekutuan.

India mewajibkan ujian ke atas sampel sirap batuk eksport awal minggu ini, selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menemukan toksin dalam produk ubat yang dikeluarkan oleh tiga syarikat di negara itu.

Difahamkan, sirap batuk yang dibuat oleh dua syarikat terbabit dikaitkan dengan kematian 70 kanak-kanak di Gambia dan 19 di Uzbekistan, tahun lalu.

Kematian itu menggugat reputasi industri farmaseutikal India yang bernilai AS$41 bilion – antara terbesar di dunia – dan kerajaan sedang mempertimbangkan untuk merombak dasar industri berkenaan bagi mengetatkan prosedur ujian serta bahan mentah.

Bermula 1 Jun, semua sirap batuk yang dieksport dari India memerlukan sijil analisis daripada makmal kerajaan.

Terdahulu, ujian sampel terhadap sirap batuk yang dibuat oleh Maiden Pharmaceuticals Ltd, yang dikaitkan dengan kematian kanak-kanak di Gambia mendapati tiada kandungan toksin, namun terdapat bahan cemar dikesan dalam banyak ubat yang dibuat Marion Biotech – di mana sirap batuknya dikaitkan dengan kes kematian di Uzbekistan.

Bagaimanapun, syarikat terbabit menafikan sebarang salah laku. – Agensi

Sumber: Ismaweb

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending