Connect with us

Terkini

Promosi vape menerusi sampul duit raya, Industri vape semakin rakus

Usaha menormalisasikan vape ataupun e-cigarette dalam kalangan kanak-kanak disifatkan semakin parah, terbaharu sampul duit raya yang sinonim diberikan di musim perayaan Aidilfitri turut mempromosikan produk itu.

Hidayah Sani

Published

on

Promosi vape menerusi sampul duit raya, Industri vape semakin rakus
Foto: Sampul duit raya edisi terhad 2023 yang dikeluarkan oleh salah satu syarikat vape di malaysia
  • Usaha menormalisasikan vape ataupun e-cigarette dalam kalangan kanak-kanak disifatkan semakin parah, terbaharu sampul duit raya yang sinonim diberikan di musim perayaan turut mempromosikan produk itu.
  • Pensyarah Fisiologi Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, USIM, Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar menyatakan kebimbangan itu dalam hantarannya di Facebook (FB) turut menggesa Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa mengambil tindakan tegas terhadap pengusaha vape yang melakukan promosi sedemikian.
  • Public Health Malaysia juga turut menyuarakan kebimbangan sama  dengan menyifatkan kerosakan semakin parah berlaku dan industri vape terlalu rakus, termasuk dalam mempromosikan produk berkenaan.

KUALA LUMPUR — Usaha menormalisasikan vape ataupun e-cigarette dalam kalangan kanak-kanak disifatkan semakin parah, terbaharu sampul duit raya yang sinonim diberikan di musim perayaan Aidilfitri turut mempromosikan produk itu.

Pensyarah Fisiologi Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, USIM, Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar menyatakan kebimbangan itu dalam hantarannya di Facebook (FB) turut menggesa Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa mengambil tindakan tegas terhadap pengusaha vape yang melakukan promosi sedemikian.

Menggunakan tanda pangkah ‘#DrZ please do the right thing as the Minister of Health!!’, beliau juga mempersoalkan kewujudan pelaksanaan undang-undang melarang sebarang bentuk promosi atau pengiklanan produk vape.

“Di mana undang-undang yang melarang sebarang bentuk pengiklanan bahan merbahaya ini? Normalisasi vape/e-cig dimana-mana!

“Sekurang-kurangnya keluarkanlah kenyataan tegas terhadap pengusaha-pengusaha vape ini. 

“Kenapa page rasmi Menteri dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tiba-tiba kelu untuk memberi amaran tentang vape/e-cig/pod?” katanya pada Rabu.

Public Health Malaysia dalam hantaran di FB turut menyuarakan kebimbangan sama  dengan menyifatkan kerosakan semakin parah berlaku dan industri vape terlalu rakus, termasuk dalam mempromosikan produk berkenaan.

Katanya, mempromosikan produk vape menerusi sampul duit raya yang sinonim dengan kanak-kanak adalah satu tindakan halus menormalisasikan vape dalam kalangan golongan bawah umur.

Malah, produk itu juga disediakan dengan berwarna-warni, pelbagai perisa buah-buahan yang digemari kanak-kanak.

“Kerosakan yang semakin parah, industri vape terlalu rakus. Adakah ini masih belum cukup membimbangkan?” katanya.

Pada Februari lalu, media melaporkan ramai peminat mempersoal tindakan sebuah kelab bola sepak menerima tajaan syarikat rokok elektronik sedangkan kerajaan mengharamkan perkara itu sejak 2004.

Ini kerana pihak kerajaan Malaysia menandatangani perjanjian Kovensyen Rangka Kerja Mengenai Kawalan Tembakau (FCTC) termasuk mewujudkan undang-undang domestik iaitu Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (PPKHT) pindaan 2004 yang berkuatkuasa 14 Ogos 2004. — The Merdeka Times

Sumber: Facebook Prof Dr Rafidah Hanim Mokhtar, Public Health Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending