Connect with us

Terkini

Halalkan vape, Menteri Kesihatan perlu letak jawatan – WAFIQ

Perikatan Wanita Antarabangsa Untuk Institusi Keluarga dan Pendidikan Berkualiti (WAFIQ) mendesak Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa meletak jawatan susulan pindaan Akta Racun 1952 untuk membenarkan pengesahan produk bercampur nikotin diluluskan, sekali gus mengetepikan keputusan Lembaga Racun sebelum ini.

Hidayah Sani

Published

on

Halalkan vape, Menteri Kesihatan perlu letak jawatan – WAFIQ
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Perikatan Wanita Antarabangsa Untuk Institusi Keluarga dan Pendidikan Berkualiti (WAFIQ) mendesak Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa meletak jawatan susulan pindaan Akta Racun 1952 untuk membenarkan pengesahan produk bercampur nikotin diluluskan – mengetepikan keputusan Lembaga Racun sebelum ini.
  • Presidennya, Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar, yang meluahkan kekecewaan dengan perkara terbabit, mengatakan keputusan buruk itu telah merosakkan kepercayaan rakyat.
  • Situasi itu juga menyebabkan ramai pihak meragui sama ada Dr Zaliha mampu merealisasikan RUU Generasi Penamat Rokok (Generational Endgame, GEG) atau sebaliknya, selepas beliau dilihat seolah-olah mengutamakan kehendak industri vape dan tembakau.
  • Menteri Kesihatan juga diingatkan untuk memberi komitmen membentangkan RUU GEG terlebih dahulu sebelum ‘membunuh kerjaya’ beliau dengan meneruskan keputusan yang memudahkan Perintah Duti Eksais (Pindaan) 2023 itu (merujuk  kepada cecair atau gel e-rokok nikotin dikenakan duti eksais 40 sen setiap mililiter).

KUALA LUMPUR Perikatan Wanita Antarabangsa Untuk Institusi Keluarga dan Pendidikan Berkualiti (WAFIQ) mendesak Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa meletak jawatan susulan pindaan Akta Racun 1952 untuk membenarkan pengesahan produk bercampur nikotin diluluskan, sekali gus mengetepikan keputusan Lembaga Racun sebelum ini.

Presidennya, Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar yang meluahkan kekecewaan dengan perkara terbabit mengatakan, keputusan buruk itu telah merosakkan kepercayaan rakyat.

Situasi itu juga menyebabkan ramai pihak meragui sama ada Dr Zaliha mampu merealisasikan RUU Generasi Penamat Rokok (Generational Endgame, GEG) atau sebaliknya, selepas beliau dilihat seolah-olah mengutamakan kehendak industri vape dan tembakau.

Kami masih ingat dengan jelas pada 5 Disember 2022, ketika Dr Zaliha mengangkat sumpah sebagai menteri kesihatan wanita pertama Malaysia, beliau mengemukakan komitmen untuk menangani isu melibatkan wanita dan kanak-kanak di negara ini. 

“Malangnya, dia kini paling diingati kerana membuat keputusan kesihatan awam yang paling teruk dalam sejarah kita yang akan menjejaskan berjuta-juta dan kanak-kanak dan belia, masa depan negara kita. 

“Kami menyeru SPRM untuk segera menyiasat pengaruh tidak wajar industri e-rokok dan vape terhadap penggubal undang-undang kita,” katanya di Facebook pada Ahad.

Dr Rafidah turut mengingatkan Menteri Kesihatan untuk memberi komitmen membentangkan RUU GEG terlebih dahulu sebelum ‘membunuh kerjaya’ beliau dengan meneruskan keputusan yang memudahkan Perintah Duti Eksais (Pindaan) 2023 itu (merujuk  kepada cecair atau gel e-rokok nikotin dikenakan duti eksais 40 sen setiap mililiter).

Beliau menegaskan cubaan untuk mengumpulkan cukai melalui mewujudkan penagih nikotin dalam kalangan belia adalah keji dan tidak bermoral, di mana tiada kebaikan yang akan terhasil daripada tindakan sedemikian.

The short game brings immediate gratification but at what cost? When will we ever have leaders with the wisdom and sincerity to think far ahead of the consequences of their actions?” katanya.

Bermula 1 April lalu, Kerajaan melaksanakan cukai ke atas penjualan cecair vape untuk rokok elektronik (e-rokok) pada kadar 40 sen setiap mililiter (ml).

Pelaksanaan cukai itu diumumkan menerusi notis warta Kerajaan Persekutuan dikeluarkan pada Jumaat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Kewangan.

Sebelum ini, media melaporkan Dr Zaliha mengeluarkan warta menyatakan nikotin termasuk tembakau, tampalan dan gula-gula getah, cecair dan gel nikotin, kini dikecualikan daripada Akta Racun 1952.

Sementara itu, Dr Zaliha dilaporkan berkata akan membentangkan RUU baharu yang bakal mengawal selia semua produk merokok, termasuk bahan merokok mengandungi nikotin yang digunakan untuk tujuan merokok.

Pihaknya menyasarkan RUU baharu itu akan dibentangkan dengan segera pada Mesyuarat Kedua, Penggal Kedua Parlimen Ke-15 yang dijangka bersidang pada Mei depan. — The Merdeka Times

Sumber: Facebook WAFIQ

Author

Terkini

Tidak boleh tolak permohonan pasport kerana pemohon gagal kuasai bahasa Melayu – KP Imigresen

Pegawai imigresen tidak dibenarkan untuk menolak sebarang permohonan pasport hanya kerana pelanggan gagal menguasai bahasa kebangsaan, menurut Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh bagaimanapun berkata dalam melaksanakan tanggungjawab, pegawai-pegawai imigresen akan melakukan semakan rawak dari pelbagai aspek bagi mengesahkan permohonan.
  • Menurutnya, semakan itu perlu dilakukan secara profesional dan berhemah.
  • “Jabatan Imigresen komited dalam memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dan sentiasa mengingatkan semua pegawai menyantuni pelanggan mengikut prosedur operasi standard ditetapkan jabatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.
  • Satu hantaran menerusi Facebook sebelum ini tular, mengenai kekecewaan seorang lelaki tidak dapat memperbaharui pasport ibunya kerana tidak boleh berbahasa Melayu di UTC Pulau Pinang.

PUTRAJAYA — Pegawai imigresen tidak dibenarkan untuk menolak sebarang permohonan pasport hanya kerana pelanggan gagal menguasai bahasa kebangsaan, menurut Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh.

Bagaimanapun, beliau berkata dalam melaksanakan tanggungjawab, pegawai-pegawai imigresen akan melakukan semakan rawak dari pelbagai aspek bagi mengesahkan permohonan.

Namun, menurutnya semakan itu perlu dilakukan secara profesional dan berhemah.

“Jabatan Imigresen komited dalam memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dan sentiasa mengingatkan semua pegawai untuk menyantuni pelanggan mengikut prosedur operasi standard ditetapkan jabatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, tular satu hantaran menerusi laman Facebook mengenai kekecewaan seorang lelaki tidak dapat memperbaharui pasport ibunya kerana tidak boleh berbahasa Melayu di UTC Pulau Pinang.

Ruslin memaklumkan pelanggan berkenaan telah dapat memperbaharui pasport dan mengambilnya di Pejabat UTC Pulau Pinang pada Isnin lalu. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending