Connect with us

Antarabangsa

Rejim Israel bedil lapangan terbang Aleppo di Syria

Israel melancarkan serangan udara ke atas Syria dengan mensasarkan lapangan terbang Aleppo sehingga menyebabkan kerosakan besar selain menghentikan penerbangan di bandar kedua Syria yang dilanda perang.

Wartawan TMT

Published

on

Rejim Israel bedil lapangan terbang Aleppo di Syria
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Israel melancarkan serangan udara ke atas Syria dengan mensasarkan lapangan terbang Aleppo sehingga menyebabkan kerosakan besar selain menghentikan penerbangan di bandar kedua Syria dilanda perang.
  • Menurut Kementerian Pengangkutan, lapangan terbang itu menjadi saluran utama bagi penerbangan membawa bantuan sejak Syria dilanda gempa bumi, malah penerbangan berkenaan tersebut terpaksa dihentikan.
  • “Pada pukul 2.07 pagi (waktu tempatan), tentera Israel melancarkan serangan udara dari Mediterranean barat Latakia menyasarkan lapangan terbang antarabangsa Aleppo” – Kementerian Pertahanan Syria.

DAMSYIK: Israel melancarkan serangan udara ke atas Syria dengan mensasarkan lapangan terbang Aleppo sehingga menyebabkan kerosakan besar selain menghentikan penerbangan di bandar kedua Syria yang dilanda perang.

Menurut Kementerian Pengangkutan, lapangan terbang itu menjadi saluran utama bagi penerbangan membawa bantuan sejak Syria dilanda gempa bumi pada 6 Februari lalu.

Malah, penerbangan berkenaan kini terpaksa dihentikan.

“Pada pukul 2.07 pagi (waktu tempatan), tentera Israel melancarkan serangan udara dari Mediterranean barat Latakia menyasarkan lapangan terbang antarabangsa Aleppo,” jelas Kementerian Pertahanan Syria dalam kenyataan.

Menurut kementerian, kerosakan itu memaksa pihak berkuasa menutup lapangan terbang kepada semua penerbangan.

Setakat ini, tiada laporan segera mengenai mangsa terkorban mahupun cedera dalam serangan udara itu.

Dalam pada itu, pegawai kementerian pengangkutan, Suleiman Khalil berkata, lebih 80 penerbangan membawa bantuan mendarat di Aleppo sejak sebulan lalu untuk diagihkan ke kawasan dilanda gempa bumi.

“Jadi, tidak mungkin akan menerima penerbangan membawa bantuan sehingga kerosakan ini dibaiki,” katanya.

Jelas beliau, serangan udara itu turut menyebabkan landasan lapangan terbang terjejas.

Sementara itu, kementerian dalam satu kenyataan berasingan memaklumkan segala penghantaran bantuan sudah dialihkan ke lapangan terbang Damsyik dan Latakia.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Pengawal penjara Israel masukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur warga Palestin sebelum mengaktifkannya – Peguam

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Peguam Palestin, Khaled Mhajne.

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

Itu pendedahan Peguam Palestin, Khaled Mhajne mengenai seksaan dilalui tahanan di penjara Israel selepas beliau melawat dua rakyat Palestin yang diculik Israel dari Gaza.

Quds News Network melaporkan tawanan Palestin dalam tahanan Israel berdepan pelbagai bentuk penderaan, termasuk rogol, di tangan tentera Israel di hadapan semua orang, kata Suruhanjaya Hal Ehwal Tahanan Palestin pada Isnin.

Dalam sidang akhbar diadakan suruhanjaya itu di Ramallah, Khaled Mhajne yang juga peguam suruhanjaya berkenaan, melaporkan perbualannya dengan wartawan Gaza Al-Araby TV, Mohammed Arab, yang diculik tentera Israel semasa serbuan ke atas Hospital al-Shifa pada 18 Mac lalu.

“Mohammed Arab, wartawan TV Al-Araby, memaklumkan kepada saya tentang kes rogol banduan, termasuk penyeksaan yang dilakukan di hadapan semua orang,” kata Mhajne.

Dalam temu bual dengan TV Al-Araby, Mhajne menceritakan kes Mohammed memaklumkan kepadanya membabitkan seorang tahanan berusia 27 tahun yang dirogol, dipaksa tidur meniarap, diserang anjing polis “dan kemudian dirogol menggunakan alat pemadam api dengan tiubnya dimasukkan ke dalam duburnya”.

Alat pemadam api itu kemudiannya diaktifkan untuk melepaskan bahan kimia ke dalam badan lelaki malang itu, kata Mhajne.

Mohammed turut melaporkan mengenai seorang tahanan yang baru-baru ini meninggal dunia disebabkan tidak mendapat rawatan perubatan mencukupi.

Mhajne berkata adalah mustahil untuk mengetahui berapa ramai rakyat Palestin dari Gaza telah mati dalam tahanan kerana maklumat itu disembunyikan rejim Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending