Connect with us

Terkini

Perlu kembalikan acuan agama tepat sebagai penawar isu Islamofobia – ABIM

Masyarakat Islam perlu mengembalikan acuan agama dalam konteks tepat sekali gus meluaskan mesej berkongsi memberi manfaat sesama manusia.

Wartawan TMT

Published

on

Perlu kembalikan acuan agama tepat sebagai penawar isu Islamofobia - ABIM
Foto: Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Muhammad Faisal Abdul Aziz.
  • “Kita harus kembalikan acuan Islam dalam konteks betul bahawa Islam sebuah agama beri manfaat kepada masyarakat. Yang kedua, bila kita sebut tentang agenda agama, masyarakat untuk martabatkan Islam, bangsa itu, objektifnya berteraskan beri manfaat kepada semua. – Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Muhammad Faisal Abdul Aziz
  • “Bila mana kita sebut tentang perjuangan untuk mendaulatkan Islam, Syariah, perjuangan mendaulatkan perjuangan Islam dan kedudukan Islam itu harus ada objektif iaitu sampaikan kebaikan kepada masyarakat,”
  • “Wujud sekelompok dalam masyarakat yang cuba mainkan isu agama bangsa untuk memecah belah masyarakat malah tanamkan lagi bibit kebencian masyarakat bukan Islam terhadap Islam,” katanya.

KUALA LUMPUR: Masyarakat Islam perlu mengembalikan acuan agama dalam konteks tepat sekali gus meluaskan mesej berkongsi memberi manfaat sesama manusia.

Demikian kata Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Muhammad Faisal Abdul Aziz yang memaklumkan ia adalah ‘penawar’ drastik yang perlu diambil bagi meleraikan isu Islamofobia di negara ini.

“Kita harus kembalikan acuan Islam dalam konteks yang betul bahawa Islam sebuah agama yang memberi manfaat kepada masyarakat. Yang kedua, bila mana kita menyebut tentang agenda agama, agenda masyarakat untuk memartabatkan Islam, bangsa itu, objektifnya harus berteraskan memberi manfaat kepada semua.

“Bila mana kita sebut tentang perjuangan untuk mendaulatkan Islam, mendaulatkan Syariah, perjuangan mendaulatkan perjuangan Islam dan kedudukan Islam itu harus ada objektif iaitu menyampaikan kebaikan kepada masyarakat,” kata Faisal dalam program 100 hari Kerajaan Perpaduan, semalam (28 Februari).

Faisal juga memaklumkan wujud sekelompok dalam masyarakat yang cuba memainkan isu agama bangsa untuk memecah belah masyarakat malah menanamkan lagi bibit kebencian masyarakat bukan Islam terhadap Islam.

Sehubungan itu, masyarakat di negara ini perlu menitikberatkan norma dan nilai positif bagi memberi manfaat sama ada kepada masyarakat Islam atau bukan Islam dalam usaha menjernihkan salah tanggap mengenai Islam.

“Menjadi tanggungjawab semua pihak menghargai kemanusiaan, menghormati hak dan kepercayaan setiap individu serta menolak kebencian antara agama,” akhirnya.

Advertisement

Sumber: Astro Awani

Author

Terkini

Kibar bendera Israel, lelaki dipenjara enam bulan

Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tertuduh, Harma Zulfika Deraman (baju kelabu).
  • Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu di mana hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.
  • Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.
  • Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
  • Tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.
  • Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Marang: Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya dia gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun, hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 3(1) Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 8(1)(i) akta yang sama.

Advertisement

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Asisten Superintendan Othman Ibrahim, manakala tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Media sebelum ini melaporkan seorang lelaki ditahan polis selepas disyaki menggantung dan mengibar bendera Israel di sebuah premis sehingga menimbulkan kemarahan orang ramai.

Turut tular di media sosial beberapa keping gambar menunjukkan bendera rejim Zionis itu digantung dengan tertuduh turut memiliki rekod lampau berkaitan kes dadah.

Tertuduh kini menjalani hukuman penjara lima tahun atas kesalahan dadah mengikut Seksyen 39C ADB 1952 yang bermula sebulan lalu serta turut dikenakan satu sebatan.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending