Connect with us

Antarabangsa

Makin banyak negara Eropah ‘halalkan’ Islamofobia terhadap umat Islam

Negara-negara di Eropah membenarkan jenayah kebencian terhadap umat Islam dengan ‘menghalalkan’ Islamofobia dan memperkenalkan undang-undang yang mengharamkan atau mengehadkan amalan agama mereka, menurut seorang pakar.

Wartawan TMT

Published

on

Makin banyak negara Eropah ‘halalkan’ Islamofobia terhadap umat Islam
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Negara-negara di Eropah membenarkan jenayah kebencian terhadap umat Islam dengan ‘menghalalkan’ Islamofobia dan memperkenalkan undang-undang yang mengharamkan atau mengehadkan amalan agama mereka, menurut seorang pakar.
  • “Setiap tahun, kita melihat sesebuah negara tampil dengan rancangan baharu dengan undang-undang baharu, atau parti di Eropah bertindak mengharamkan sesuatu membabitkan amalan agama umat Islam.
  • “Ini boleh jadi larangan menara yang terdapat di masjid-masjid, larangan hijab atau larangan burka. Peraturan-peraturan seperti ini sedang direalisasikan setiap tahun dan ia menjadi semakin biasa di Eropah,” kata profesor di Universiti Turki-Jerman yang berpangkalan di Istanbul, Enes Bayrakli.

ISTANBUL, 24 Syaaban 1444H, Jumaat – Negara-negara di Eropah membenarkan jenayah kebencian terhadap umat Islam dengan ‘menghalalkan’ Islamofobia dan memperkenalkan undang-undang yang mengharamkan atau mengehadkan amalan agama mereka, menurut seorang pakar.

“Setiap tahun, kita melihat sesebuah negara tampil dengan rancangan baharu dengan undang-undang baharu, atau parti di Eropah bertindak mengharamkan sesuatu membabitkan amalan agama umat Islam.

“Ini boleh jadi larangan menara yang terdapat di masjid-masjid, larangan hijab atau larangan burka. Peraturan-peraturan seperti ini sedang direalisasikan setiap tahun dan ia menjadi semakin biasa di Eropah,” kata profesor di Universiti Turki-Jerman yang berpangkalan di Istanbul, Enes Bayrakli.

Beliau berkata demikian kepada agensi berita Anadolu mengenai situasi semasa umat Islam di negara Eropah bersempena Hari Antarabangsa Memerangi Islamophobia pada 15 Mac lalu.

“Ia (Islamofobia) semakin diinstitusikan dan dihalalkan. Terdapat perdebatan di bahagian berbeza Eropah untuk menghalalkan Islamofobia,” katanya.

Penyunting bersama laporan tahunan yang dinamakan European Islamophobia Report, Bayrakli turut berkongsi sorotan daripada laporan 2022, dengan menyatakan bahawa tiga negara muncul sebagai negara yang mudah ‘menyerang’ umat Islam pada 2022.

Tiga negara berada di barisan hadapan – Perancis, Austria dan Denmark.

Advertisement

“Malangnya, di negara-negara ini, perdebatan mengenai umat Islam sangat radikal, dan kerajaan mengambil sikap yang sangat keras terhadap NGO Islam dan individu yang memerangi Islamofobia,” katanya.

Bayrakli menjelaskan bahawa ‘NGO Muslim’ terutamanya di Perancis, berada di bawah tekanan yang hebat daripada kerajaan negara itu, dan banyak yang telah ditutup oleh kerajaan tanpa sebarang kes mahkamah atau bukti ekstremisme atau radikalisme.

“Suasana syak wasangka tentang umat Islam, institusi mereka, masjid mereka, kehidupan beragama mereka, kehidupan peribadi mereka dimasukkan ke dalam naratif di negara-negara ini oleh ahli politik, media dan intelektual. Malangnya ini menjadi semakin diterima dan normal,” katanya.

Mengelak menggunakan istilah Islamofobia

Banyak negara di Eropah kini enggan mengakui Islamofobia dan enggan menggunakannya sebagai istilah dalam ucapan dan naratif mereka, kata Bayrakli.

Memetik contoh, beliau berkata, Majlis Eropah telah melantik penyelaras menentang kebencian anti-Muslim, manakala mereka mengelak daripada menggunakan perkataan Islamofobia kerana mereka berada di bawah tekanan negara seperti Perancis.

Advertisement

“Terdapat tentangan politik untuk tidak mengakui masalah Islamofobia. Mereka cuba melarikan diri dan bermain-main dengan masalah ini supaya mereka tidak menggunakan perkataan itu.  

“Apabila anda tidak menggunakan perkataan, sudah tentu bermakna anda tidak mengakui secara politik bahawa ada masalah,” katanya. – Agensi

Sumber: Ismaweb

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending