Connect with us

Antarabangsa

Lebih sepertiga wanita Muslim Britain tidak bersukan walaupun berminat

Ramai wanita Muslim di England minat bersukan, namun lebih sepertiga dari mereka tidak bersukan, lapor Islam Channel.

Wartawan TMT

Published

on

Lebih sepertiga wanita Muslim Britain tidak bersukan walaupun berminat
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kajian Persatuan Sukan Wanita Islam (MSA) mendapati 97 peratus wanita Islam Britain minat bersukan, tetapi 37 peratus daripada mereka ini tidak bersukan.
  • Kekurangan ruang khusus wanita merupakan halangan utama selain daripada masalah kekurangan pakaian sukan bersesuaian.
  • “Datang ke sesi renang wanita sahaja dan diberitahu ada pengawal keselamatan lelaki – itu bertentangan keseluruhan tujuan”. – Responden.

Ramai wanita Muslim di England minat bersukan, namun lebih sepertiga dari mereka tidak bersukan, lapor Islam Channel.

Menurut laporan Muslimah Sports Association (MSA), 97 peratus wanita Islam Britain yang mengikuti tinjauan itu ingin meningkatkan penyertaan mereka dalam sukan. Tinjauan itu juga mendapati 37 peratus daripada wanita terbabit tidak terlibat dalam sebarang aktiviti sukan.

Antara halangan menyekat mereka dari bersukan adalah seperti halangan budaya, kekurangan ruang atau kemudahan khusus wanita, kekurangan pakaian sukan bersesuaian dan potensi diskriminasi.

Kekurangan ruang khusus wanita merupakan halangan utama. Menurut tinjauan itu, 65 peratus wanita melaporkan tidak mengetahui sebarang acara sukan khusus untuk wanita, menunjukkan keperluan lebih banyak ruang sedemikian diwujudkan.

“Datang ke sesi renang wanita sahaja dan diberitahu ada pengawal keselamatan lelaki – itu bertentangan keseluruhan tujuan,” kata seorang responden.

Selain itu, laporan turut menyebut penyertaan sukan membantu memecahkan stereotaip dan salah tanggapan tentang wanita Islam.

Pengerusi dan Pengasas MSA, Yashmin Harun berharap laporan itu akan “menimbulkan pemikiran, tindakan, dan kerjasama selanjutnya dalam membantu wanita dari pelbagai etnik untuk pergi, bukan sahaja melepasi cabaran yang dihadapi mereka, tetapi berkembang maju walaupun menghadapinya”.

“MSA berbangga untuk melibatkan wanita dalam sukan dan mencabar sektor ini dalam cara mereka terlibat dengan komuniti kami,” katanya.

Laporan itu juga mencadangkan inisiatif menangani sikap berat sebelah terhadap wanita Islam, penglibatan masyarakat untuk menangani salah tanggapan dan sikap terhadap budaya, serta pakaian bersesuaian untuk menyokong peluang kerjaya dalam sukan untuk wanita Islam.

Sumber: Islam Channel

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

14 negara gesa tindakan terhadap krisis makanan kritikal di Sudan

Jordan, UAE, Maghribi, Mauritania, Chad, Comoros, Guinea-Bissau, Seychelles, Senegal, Benin, Kenya, Sierra Leone Uganda, Mozambique dan Nigeria pada Selasa bersama-sama menyuarakan situasi keterjaminan makanan membimbangkan dan risiko berlakunya kebuluran di Sudan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • 14 negara termasuk Jordan, UAE, Maghribi dan Mauritania pada Selasa bersama-sama menyuarakan situasi jaminan makanan membimbangkan dan risiko berlakunya kebuluran di Sudan.
  • Kenyataan itu dikeluarkan sebagai respons kepada laporan Klasifikasi Fasa Keselamatan Makanan Bersepadu (IPC) pada 27 Jun yang menyatakan kebimbangan terhadap tahap ketakjaminan makanan paling teruk di Sudan yang pernah dicatatkan, diperburukkan lagi dengan konflik dalaman empat belas bulan negara itu.
  • Menurut laporan itu, Sudan kini berdepan krisis yang belum pernah berlaku sebelum ini dengan 25.6 juta orang mengalami tahap ketakjaminan makanan yang tinggi, dan 14 kawasan berisiko kebuluran, lapor agensi berita Jordan, Petra.
  • Mereka turut menekankan kesan teruk yang bakal menimpa orang awam yang bakal memberi kesan kepada ribuan kanak-kanak yang mengalami kekurangan zat makanan (malnutrisi) akut yang kritikal.

Jordan, UAE, Maghribi, Mauritania, Chad, Comoros, Guinea-Bissau, Seychelles, Senegal, Benin, Kenya, Sierra Leone Uganda, Mozambique dan Nigeria pada Selasa bersama-sama menyuarakan situasi keterjaminan makanan membimbangkan dan risiko berlakunya kebuluran di Sudan.

Kenyataan itu dikeluarkan sebagai respons kepada laporan Klasifikasi Fasa Keselamatan Makanan Bersepadu (IPC) pada 27 Jun yang menyatakan kebimbangan terhadap tahap ketidak jaminan makanan paling teruk di Sudan yang pernah dicatatkan, diburukkan lagi dengan konflik dalaman empat belas bulan negara itu.

Menurut laporan tersebut, Sudan kini berdepan krisis yang belum pernah berlaku sebelum ini dengan 25.6 juta orang mengalami tahap ketidak jaminan makanan yang tinggi, dan 14 kawasan berisiko kebuluran, lapor agensi berita Jordan, Petra.

Negara-negara tersebut menyatakan kegusaran terhadap penemuan laporan IPC, memetik “kemerosotan teruk” keterjaminan makanan. 

Mereka menekankan kesan teruk yang bakal menimpa orang awam, termasuk ribuan kanak-kanak yang mengalami kekurangan zat makanan (malnutrisi) akut yang kritikal.

Kenyataan itu menggariskan cabaran kemanusiaan yang disebabkan peningkatan ketidak jaminan makanan, dengan menekankan potensi berlakunya perpindahan, aliran pelarian, dan corak penghijrahan di Sudan dan sekitar negara jiran.

Mereka juga mengulangi gesaan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) kepada pihak yang berperang supaya membenarkan dan memudahkan penyampaian bantuan kemanusiaan yang cepat, selamat dan berterusan kepada orang awam yang memerlukan termasuk dihapuskan birokrasi dan halangan lain-lain.

Pengeluaran visa dan permit perjalanan yang diperlukan pekerja kemanusiaan dan bekalan penting, juga harus dipermudahkan, selaras dengan resolusi 2736 yang diterima pakai pada 13 Jun 2024.

Negara-negara tersebut juga menggesa pihak yang bertelagah di Sudan supaya segera menghentikan keganasan, menegakkan undang-undang kemanusiaan antarabangsa, dan mematuhi resolusi Majlis Keselamatan PBB yang berkaitan.

Mereka juga menyeru semua pihak luar mengelak daripada memberikan sokongan ketenteraan atau material kepada kumpulan berkonflik, sebaliknya menyokong tindakan yang mengurangkan ketegangan kepada usaha perdamaian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending