Connect with us

Antarabangsa

Larangan perkahwinan sejenis bukan diskriminasi – Perdana Menteri Jepun

Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida berkata larangan perkahwinan sama jantina di negara itu bukan satu diskriminasi dan menegaskan perlembangaan hanya membenarkan perkahwinan heteroseksual.

Wartawan TMT

Published

on

Larangan perkahwinan sejenis bukan diskriminasi – Perdana Menteri Jepun
Foto: Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida.
  • Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida berkata larangan perkahwinan sama jantina di negara itu bukan satu diskriminasi.
  • “Saya tidak rasa larangan itu adalah diskriminasi yang tidak adil oleh kerajaan,” kata Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida.
  • Beliau menegaskan bahawa larangan perkahwinan sama jantina adalah “tidak bertentangan dengan perlembagaan” dan menafikan dirinya prejudis.

TOKYO – Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida berkata larangan perkahwinan sama jantina di negara itu bukan satu diskriminasi dan menegaskan perlembangaan hanya membenarkan perkahwinan heteroseksual.

Parti Liberal Demokratik pimpinan Kishida, yang terkenal dengan nilai kekeluargaan konservatif dan keengganan mereka untuk menyokong kesaksamaan jantina dan kepelbagaian seksual, adalah penentangan utama menghalang perkahwinan sejenis dan kesamaan hak bagi LGBTQ di negara itu.

“Saya tidak rasa larangan perkahwinan sama jantina adalah diskriminasi yang tidak adil oleh kerajaan,” katanya kepada parti pembangkang dipetik Japan Today semasa ditanya sama ada beliau berpendapat larangan perkahwinan sejenis merupakan satu diskriminasi dalam sidang Parlimen pada Selasa.

Kenyataan Kishida mencetuskan kecaman pembangkang dan aktivis LGBTQ yang mempersoalkan sama ada beliau sebelum ini menyokong untuk menunjukkan pertimbangan kepada ahli konservatif partinya yang menentang kepelbagaian seksual.

Kishida berkata selepas perjumpaannya dengan wakil LGBT bulan lalu, beliau “merasakan perlu ada perbincangan” dan akan mengambil kira pandangan masyarakat dan Ahli Parlimen serta menetapkan beberapa tindakan undang-undang dan langkah berterusan di majlis perbandaran tempatan.

Beliau sekali lagi menegaskan bahawa larangan perkahwinan sama jantina adalah “tidak bertentangan dengan perlembagaan” dan menafikan dirinya prejudis. 

“Saya percaya saya tidak mempunyai diskriminasi terhadap isu ini,” katanya. “Dan saya tidak pernah berkata saya menentangnya”.

Advertisement

Kenyataan diskriminasi bekas pembantu Kishida, Masayoshi Arai bulan lalu mengenai golongan LGBTQ mencetuskan kemarahan di seluruh negara dan mendesak kerajaan menggubal undang-undang anti-diskriminasi walaupun selepas pegawai itu dipecat.

Sejak kontroversi itu, Kishida melantik pembantu untuk mengurus isu-isu LGBTQ dan mengarahkan partinya untuk menyediakan rang undang-undang yang menyokong kesefahaman bagi hak-hak LGBTQ.

Sumber: Japan Today

Author

Antarabangsa

Setiap orang awam dibunuh, 10 pejuang Palestin akan ‘dilahirkan’

Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Senator Amerika Syarikat (AS) yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, Seth Moulton.
  • Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.
  • Ia berkaitan dengan penilaian rejim zionis bahawa mereka “membunuh dua orang awam untuk setiap ahli Hamas”, di mana Moulton menyatakan perkara itu bukanlah sesuatu yang positif.
  • Dalam satu temu ramah televisyen, Moulton memetik kajian Jeneral bersara, Stanley McChrystal yang mengatakan bagi setiap orang awam terbunuh, 10 pejuang Palestin akan direkrut.
  • “Dengan kiraan itu, Israel setakat ini membunuh 5,000 pengganas (pejuang) Hamas tetapi dalam usaha itu, mereka telah merekrut sekitar 100,000 pengikut baru dan perkara ini buruk buat Israel,” kata Moulton.
  • Jurucakap tentera rejim Israel, Jonathan Conricus pada Isnin memberitahu CNN bahawa nisbah dua penduduk awam Palestin dibunuh untuk setiap ahli Hamas satu “nisbah positif” kerana ia membabitkan situasi pertempuran dalam bandar.

Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.

Ia berkaitan dengan penilaian rejim zionis bahawa mereka “membunuh dua orang awam untuk setiap ahli Hamas”, di mana Moulton menyatakan perkara itu bukanlah sesuatu yang positif.

Moulton merujuk kepada sayap tentera Hamas iaitu Briged Al-Qassam.

Dalam satu temu ramah televisyen, Moulton memetik kajian Jeneral bersara, Stanley McChrystal yang mengatakan bagi setiap orang awam terbunuh, 10 pejuang Palestin akan direkrut.

“Dengan kiraan itu, Israel setakat ini membunuh 5,000 pengganas (pejuang) Hamas tetapi dalam usaha itu, mereka telah merekrut sekitar 100,000 pengikut baru dan perkara ini buruk buat Israel,” kata Moulton.

Jurucakap tentera rejim Israel, Jonathan Conricus pada Isnin memberitahu CNN bahawa nisbah dua penduduk awam Palestin dibunuh untuk setiap ahli Hamas satu “nisbah positif” kerana ia membabitkan situasi pertempuran dalam bandar.

“Kita tidak terlibat untuk menetapkan nisbah sebegitu, yang pada pendapat saya adalah (sesuatu yang) tidak enak,” kata Jurucakap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Stephane Dujarric dipetik Jordan News, mengkritik jurucakap tentera Israel itu.

Advertisement

Dujarric menekankan fokus PBB adalah untuk mencegah korban awam, walaupun mengakui cabaran-cabaran di Gaza, di mana lebih 16,000 warga Palestin terkorban sejak 7 Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending