Connect with us

Antarabangsa

Hari Wanita disambut dengan protes jalanan di beberapa negara

Kumpulan aktivis berpakaian rona ungu di beberapa negara menganjurkan himpunan sempena Hari Wanita semalam, dengan tumpuan terarah kepada Afghanistan dan Iran.

Wartawan TMT

Published

on

Hari Wanita disambut dengan protes jalanan di beberapa negara
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan aktivis berpakaian rona ungu di beberapa negara menganjurkan himpunan sempena Hari Wanita semalam, dengan tumpuan terarah kepada Afghanistan dan Iran.
  • Tumpuan terarah ke Afghanistan ekoran dasar yang mengehadkan pendidikan terhadap kanak-kanak perempuan, selain bantahan berskala besar di Iran yang menuntut hak wanita, sejak beberapa bulan lalu.
  • Hak reproduktif muncul di Amerika Syarikat (AS) selepas keputusan kes pengguguran terkenal, antara Roe menentang Wade AS dibatalkan tahun lalu, selain menggugurkan kandungan dikawal ketat di kebanyakan kawasan di Amerika Latin.
  • Di Paris, penunjuk perasaan berarak tuntut kadar pencen bagi wanita bekerja sambilan, manakala wanita di Israel membentuk rantai manusia membantah rombakan kehakiman yang dibimbangi akan menjejaskan kebebasan awam.
  • Manakala, di Sepanyol, menuntut hak sama rata dan menghapuskan ‘machismo’ (sifat macho), namun beberapa gerakan itu bergerak berasingan bagi tuntutan berkaitan isu pelacuran dan transgender.

MEXICO CITY: Kumpulan aktivis berpakaian rona ungu di beberapa negara menganjurkan himpunan sempena Hari Wanita semalam, dengan tumpuan terarah kepada Afghanistan dan Iran.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Tumpuan terarah ke Afghanistan ekoran dasar yang mengehadkan pendidikan terhadap kanak-kanak perempuan, selain bantahan berskala besar di Iran yang menuntut hak wanita, sejak beberapa bulan lalu.

Hak reproduktif muncul sebagai tema utama di Amerika Syarikat (AS) selepas keputusan kes pengguguran yang terkenal, antara Roe menentang Wade AS dibatalkan tahun lalu, selain menggugurkan kandungan dikawal ketat di kebanyakan kawasan di Amerika Latin.

Desakan agar lebih banyak tindakan bagi mengurangkan kadar pembunuhan wanita dan kanak-kanak perempuan berdasarkan jantina yang gagal diselesaikan dan tinggi juga antara tuntutan di rantau berkenaan.

Aktivis, Silvia Vargas, 67, menyertai demonstrasi itu sejak anak perempuannya dibunuh pada 2014.

“Hak asasi tidak diberikan sama rata, sebaliknya ditentukan kerajaan dan institusi,” katanya.

Di Manila, Filipina, aktivis yang menuntut hak sama rata dan kadar gaji yang lebih baik, bergelut dengan polis yang menghalang bantahan mereka.

Polis Turkiye pula melepaskan semburan lada bagi menyuraikan penunjuk perasaan di Istanbul.

Di Paris, penunjuk perasaan berarak menuntut kadar pencen lebih baik bagi wanita bekerja sambilan, manakala wanita di Israel membentuk rantai manusia untuk membantah rombakan kehakiman yang dibimbangi akan menjejaskan kebebasan awam.

Penunjuk perasaan membanjiri beberapa jalan di bandar Sepanyol, menuntut hak sama rata dan menghapuskan ‘machismo’ (sifat macho), namun beberapa gerakan itu bergerak berasingan bagi tuntutan berkaitan isu pelacuran dan transgender.

Banyak protes, termasuk gesaan solidariti wanita di Iran dan Afghanistan.

Sumber: Berita Harian

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Ratusan penunjuk perasaan Jordan protes dan sekat trak barangan ke Israel

Ratusan penunjuk perasaan di Jordan membentuk rantaian manusia minggu lalu bertujuan menyekat trak barangan menuju ke Israel di tengah-tengah serangan kejam rejim itu ke atas Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penunjuk perasaan di Jordan menyekat trak barangan menuju ke Israel.
  • Ratusan penunjuk perasaan di Jordan membentuk rantaian manusia minggu lalu bertujuan menyekat trak barangan menuju ke Israel di tengah-tengah serangan kejam rejim itu ke atas Gaza.
  • The New Arab melaporkan protes itu diadakan berhampiran Jambatan Na’ima di lebuh raya menuju ke bandar Irbid, utara Jordan.
  • Laluan itu digunakan trak-trak yang menuju ke Jambatan Sheikh Hussein yang menghubungkan negara itu dengan Israel.
  • Aktivis membantah penglibatan Jordan dalam koridor darat “Dubai-Haifa” yang menghubungkan Pelabuhan Jebel Ali Dubai di Emiriah Arab Bersatu (UAE) ke pelabuhan Haifa Israel, melalui jalan yang merentasi Arab Saudi dan Jordan.
  • Penunjuk perasaan yang terlibat menaikkan sepanduk mengecam penyertaan Jordan dalam koridor darat Dubai-Haifa, termasuk penyertaan negara-negara Teluk.

Ratusan penunjuk perasaan di Jordan membentuk rantaian manusia minggu lalu bertujuan menyekat trak barangan menuju ke Israel di tengah-tengah serangan kejam rejim itu ke atas Gaza.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

The New Arab melaporkan protes itu diadakan berhampiran Jambatan Na’ima di lebuh raya menuju ke bandar Irbid, utara Jordan.

Laluan itu digunakan trak-trak yang menuju ke Jambatan Sheikh Hussein yang menghubungkan negara itu dengan Israel.

Aktivis membantah penglibatan Jordan dalam koridor darat “Dubai-Haifa” yang menghubungkan Pelabuhan Jebel Ali Dubai di Emiriah Arab Bersatu (UAE) ke pelabuhan Haifa Israel melalui jalan yang merentasi Arab Saudi dan Jordan.

Penunjuk perasaan yang terlibat menaikkan sepanduk mengecam penyertaan Jordan dalam koridor darat Dubai-Haifa, termasuk penyertaan negara-negara Teluk.

Jumaat lalu, sementara pasukan keselamatan Jordan menghalang protes di utara berhampiran sempadan Israel, penunjuk perasaan berarak dan duduk di atas jambatan bermula selepas solat Jumaat di Amman.

Protes itu dianjurkan himpunan organisasi di bawah naungan pasukan pembangkang Jordan yang dipanggil Forum Kebangsaan Menyokong Penentangan dan Gerakan Islam, lapor akhbar Al-Araby Al-Jadeed.

Slogan utama pemprotes ditujukan kepada kerajaan Jordan dan kerajaan Arab lain ialah: “Jambatan darat diperlukan untuk ke Gaza, bukan untuk zionis.”

Tiada kerajaan Arab terlibat dengan koridor darat Dubai-Haifa setakat ini mengulas secara terbuka berkaitan insiden itu.

Israel dilihat berminat untuk menonjolkan peranan laluan darat yang bakal membantunya mengelak ketegangan yang sedang berlaku di Laut Merah.

Menteri Pengangkutan Israel, Miri Regev pada Khamis lalu muncul dalam sebuah video di Mundra, India, memberi penerangan bagaimana barangan kargo yang bakal melalui UAE, Arab Saudi dan Jordan akan selamat sampai di Israel. – The Merdeka Times

 

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending