Connect with us

Terkini

Dedah salah laku kerajaan demi kepentingan awam, bukan politik – Rafizi

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli mengingatkan pembangkang agar hanya mendedahkan salah laku kerajaan demi kepentingan awam dan bukan bermotifkan politik.

Wartawan TMT

Published

on

Dedah salah laku kerajaan demi kepentingan awam, bukan politik – Rafizi
Foto: Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli.
  • “Saya pernah berada di tempat mereka dan apabila saya memutuskan untuk mendedahkan apa-apa skandal kepada umum, ia biasanya dibuat dengan niat untuk menjimatkan dana awam… sebaiknya gunakan dokumen yang sudah tersedia umum.” – Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli
  • “Hanya ada satu ketika saya menggunakan dokumen OSA (Akta Rahsia Rasmi 1972) untuk skandal 1MDB (1Malaysia Development Berhad)… dan saya berbuat demikian untuk mendapatkan maklum balas.”
  • “Jika pembangkang mendedahkan salah laku kerajaan, mereka perlu mempertimbang sama ada mereka sanggup mengambil risiko atau tidak.”
  • “Saya tidak begitu bimbang kerana saya meragui bahawa ada ahli politik yang sanggup mengambil risiko untuk ke penjara seperti saya,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan pelancaran Majlis Banci Ekonomi 2023 di sini semalam.

KUALA LUMPUR: Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli mengingatkan pembangkang agar hanya mendedahkan salah laku kerajaan demi kepentingan awam dan bukan bermotifkan politik.

“Saya pernah berada di tempat mereka dan apabila saya memutuskan untuk mendedahkan apa-apa skandal kepada umum, ia biasanya dibuat dengan niat untuk menjimatkan dana awam… sebaiknya gunakan dokumen yang sudah tersedia umum.

“Hanya ada satu ketika saya menggunakan dokumen OSA (Akta Rahsia Rasmi 1972) untuk skandal 1MDB (1Malaysia Development Berhad)… dan saya berbuat demikian untuk mendapatkan maklum balas.

“Jika pembangkang mendedahkan salah laku kerajaan, mereka perlu mempertimbang sama ada mereka sanggup mengambil risiko atau tidak.

“Saya tidak begitu bimbang kerana saya meragui bahawa ada ahli politik yang sanggup mengambil risiko untuk ke penjara seperti saya,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan pelancaran Majlis Banci Ekonomi 2023 di sini semalam.

Timbalan Presiden PKR itu diminta mengulas kenyataan Ketua Pembangkang Datuk Seri Hamzah Zainudin yang mendakwa memiliki fail yang boleh mengaitkan beberapa pemimpin kerajaan dengan salah laku (semasa menjadi Menteri Dalam Negeri) namun beliau masih memikirkan sama ada mahu menggunakannya atau tidak.

Rafizi juga berkata berdasarkan pengalaman peribadi, jika ada skandal besar membabitkan sesiapa sahaja, kesemua maklumat dan dokumen terbabit pasti sudah lama didedahkan.

Advertisement

“Besar kemungkinan media sudah dapat. Kami hidup dalam era di mana perkara seperti ini tidak boleh disembunyikan, jadi saya melihatnya sebagai retorik semata-mata,” katanya. 

Sumber: Bernama

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending