Connect with us

Terkini

Dedah salah laku kerajaan demi kepentingan awam, bukan politik – Rafizi

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli mengingatkan pembangkang agar hanya mendedahkan salah laku kerajaan demi kepentingan awam dan bukan bermotifkan politik.

Wartawan TMT

Published

on

Dedah salah laku kerajaan demi kepentingan awam, bukan politik – Rafizi
Foto: Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli.
  • “Saya pernah berada di tempat mereka dan apabila saya memutuskan untuk mendedahkan apa-apa skandal kepada umum, ia biasanya dibuat dengan niat untuk menjimatkan dana awam… sebaiknya gunakan dokumen yang sudah tersedia umum.” – Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli
  • “Hanya ada satu ketika saya menggunakan dokumen OSA (Akta Rahsia Rasmi 1972) untuk skandal 1MDB (1Malaysia Development Berhad)… dan saya berbuat demikian untuk mendapatkan maklum balas.”
  • “Jika pembangkang mendedahkan salah laku kerajaan, mereka perlu mempertimbang sama ada mereka sanggup mengambil risiko atau tidak.”
  • “Saya tidak begitu bimbang kerana saya meragui bahawa ada ahli politik yang sanggup mengambil risiko untuk ke penjara seperti saya,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan pelancaran Majlis Banci Ekonomi 2023 di sini semalam.

KUALA LUMPUR: Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli mengingatkan pembangkang agar hanya mendedahkan salah laku kerajaan demi kepentingan awam dan bukan bermotifkan politik.

“Saya pernah berada di tempat mereka dan apabila saya memutuskan untuk mendedahkan apa-apa skandal kepada umum, ia biasanya dibuat dengan niat untuk menjimatkan dana awam… sebaiknya gunakan dokumen yang sudah tersedia umum.

“Hanya ada satu ketika saya menggunakan dokumen OSA (Akta Rahsia Rasmi 1972) untuk skandal 1MDB (1Malaysia Development Berhad)… dan saya berbuat demikian untuk mendapatkan maklum balas.

“Jika pembangkang mendedahkan salah laku kerajaan, mereka perlu mempertimbang sama ada mereka sanggup mengambil risiko atau tidak.

“Saya tidak begitu bimbang kerana saya meragui bahawa ada ahli politik yang sanggup mengambil risiko untuk ke penjara seperti saya,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan pelancaran Majlis Banci Ekonomi 2023 di sini semalam.

Timbalan Presiden PKR itu diminta mengulas kenyataan Ketua Pembangkang Datuk Seri Hamzah Zainudin yang mendakwa memiliki fail yang boleh mengaitkan beberapa pemimpin kerajaan dengan salah laku (semasa menjadi Menteri Dalam Negeri) namun beliau masih memikirkan sama ada mahu menggunakannya atau tidak.

Rafizi juga berkata berdasarkan pengalaman peribadi, jika ada skandal besar membabitkan sesiapa sahaja, kesemua maklumat dan dokumen terbabit pasti sudah lama didedahkan.

“Besar kemungkinan media sudah dapat. Kami hidup dalam era di mana perkara seperti ini tidak boleh disembunyikan, jadi saya melihatnya sebagai retorik semata-mata,” katanya. 

Sumber: Bernama

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending