Connect with us

Terkini

Cadangan wujudkan jawatan Mufti Besar perlu diteliti dahulu – Menteri Agama

Cadangan untuk mewujudkan mufti besar perlu diteliti kerana penurusan agama terletak di bawah kuasa negeri, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr. Mohd. Nai’im Mokhtar.

Wartawan TMT

Published

on

Cadangan wujudkan jawatan Mufti Besar perlu diteliti dahulu – Menteri Agama
Foto: Datuk Dr. Mohd. Nai’im Mokhtar.
  • Cadangan untuk mewujudkan mufti besar perlu diteliti kerana penurusan agama terletak di bawah kuasa negeri, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr. Mohd. Nai’im Mokhtar.
  • “Cadangan itu seperti mana yang kita sedia maklum, kuasa agama termasuklah fatwa dan mewujudkan fatwa mufti tadi itu adalah kuasa negeri.
  • “Sebagai contoh di Wilayah Persekutuan ini pun, kita ada Mufti Wilayah Persekutuan yang menasihat Agong, mufti negeri-negeri menasihat sultan di negeri masing-masing,” katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Persidangan Pengurusan Masjid dan Surau Jumaat WPKL, Penyampaian Bantuan Ihya Ramadan dan Tauliah Amil Zakat Fitrah di Masjid Wilayah di sini semalam.
  • Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim sebelum ini mencadangan Menteri Agama dilantik sebagai mufti besar seperti yang diamalkan di beberapa negara.

KUALA LUMPUR – Cadangan untuk mewujudkan mufti besar perlu diteliti kerana penurusan agama terletak di bawah kuasa negeri, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr. Mohd. Nai’im Mokhtar.

Beliau berkata, pelaksanaannya juga bergantung kepada penerimaan semua pihak.

“Cadangan itu seperti mana yang kita sedia maklum, kuasa agama termasuklah fatwa dan mewujudkan fatwa mufti tadi itu adalah kuasa negeri.

“Sebagai contoh di Wilayah Persekutuan ini pun, kita ada Mufti Wilayah Persekutuan yang menasihat Agong, mufti negeri-negeri menasihat sultan di negeri masing-masing,” katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Persidangan Pengurusan Masjid dan Surau Jumaat WPKL, Penyampaian Bantuan Ihya Ramadan dan Tauliah Amil Zakat Fitrah di Masjid Wilayah di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta untuk mengulas cadangan Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim supaya melantik Menteri Agama sebagai mufti besar seperti yang diamalkan di beberapa negara.

Sementara itu, Mohd. Naim ketika ditanya mengenai cadangan agar akta berkaitan menghina agama Islam dipinda katanya, satu perbincangan akan diadakan bersama Jabatan Undang-Undang Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) untuk meneliti perkara tersebut.

“Kita akan bawa untuk perbincangan dan saya akan dapatkan laporan daripada penasihat undang-undang Jakim sejauh mana boleh buat pemindaan kepada seksyen tertentu

“Perkara itu masih di peringkat usul,” tambahnya.

Sumber: Kosmo

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending