Connect with us

Terkini

Selangor tegah penganut Islam sambut perayaan Thaipusam

Kerajaan Selangor memandang serius satu video tular dipercayai melibatkan beberapa individu dipercayai beragama Islam yang mengikuti perarakan Perayaan Thaipusam pada Ahad lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Selangor tegah penganut Islam sambut perayaan Thaipusam
Foto: Pengerusi Jawatankuasa Tetap Agama Islam, Pengguna dan Industri Halal Negeri Selangor, Mohd. Zawawi Ahmad Mughni
  • Kerajaan Selangor memandang serius satu video tular  melibatkan beberapa individu beragama Islam yang mengikuti perarakan Perayaan Thaipusam pada Ahad lalu.
  • Tindakan mereka boleh menjejaskan akidah serta iktikad sebagai seorang Islam memandangkan perayaan tersebut mengandungi ritual keagamaan. – Pengerusi Jawatankuasa Tetap Agama Islam, Pengguna dan Industri Halal Negeri Selangor, Mohd. Zawawi Ahmad Mughni
  • “Merujuk kepada keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Bil 1/ 2008 memutuskan bahawa sebarangvamalan dan pelakuan orang Islam dalam hal-hal berkaitan perayaan orang bukan Islam sekiranya melibatkan akidah atau iktikad seperti mengiktiraf agama bukan Islam atau menganggap semua agama adalah sama, maka ditegah oleh Islam.
  • “Sehubungan dengan itu orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa berwaspada dan tidak terpengaruh serta terikut-ikut dengan upacara ritual agama lain yang jelas bercanggah dengan ajaran Islam,”katanya.

 

SHAH ALAM: Kerajaan Selangor memandang serius satu video tular dipercayai melibatkan beberapa individu dipercayai beragama Islam yang mengikuti perarakan Perayaan Thaipusam pada Ahad lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Agama Islam, Pengguna dan Industri Halal Negeri Selangor, Mohd. Zawawi Ahmad Mughni berkata,  tindakan mereka boleh menjejaskan akidah serta iktikad sebagai seorang Islam memandangkan perayaan tersebut mengandungi ritual keagamaan.

“Merujuk kepada keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Bil 1/ 2008 memutuskan bahawa sebarangvamalan dan pelakuan orang Islam dalam hal-hal berkaitan perayaan orang bukan Islam sekiranya melibatkan akidah atau iktikad seperti mengiktiraf agama bukan Islam atau menganggap semua agama adalah sama, maka ditegah oleh Islam.

“Sehubungan dengan itu orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa berwaspada dan tidak terpengaruh serta terikut-ikut dengan upacara ritual agama lain yang jelas bercanggah dengan ajaran Islam,”katanya dalam satu kenyataan malam tadi.

Beliau menambah, video berdurasi 27 saat tersebut juga terdengar beberapa sebutan seakan bacaan dalam upacara keagamaan Hindu oleh individu terbabit.

Justeru, Mohd. Zawawi menasihatkan pihak terbabit yang mengikutinya dengan niat untuk bersuka-suka atau terlibat sebagai pesta kebudayaan supaya bertaubat kepada Allah SWT.

Umat Islam juga katanya, disarankan agar menghubungi pihak Jabatan Mufti atau Jabatan Agama Islam Selangor sekiranya ingin mendapatkan pandangan dan penjelasan berkenaan hukum syarak. 

 

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Jangan terpedaya helah sami palsu minta sedekah – Majlis Bandaraya Pulau Pinang

Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.
  • Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.
  • Pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, PDRM, Perbadanan Harmoni Pulau Pinang, Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 
  • “Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 
  • “Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

KUALA LUMPUR — Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

MBPP berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.

Sehubungan itu, pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Perbadanan Harmoni Pulau Pinang (Harmonico), Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 

“Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 

“Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

Difahamkan, hari ini Ahli Majlis Tan Soo Siang, Pengerusi Gantian Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam bersama Ahli Majlis Choong You Ray dan Quah Boon Lim telah mengadakan satu sidang media khas di Kompleks Makanan Batu Lanchang, Pulau Pinang untuk menguar-uarkan kepada orang awam terutama pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu itu.

Selepas sidang media tersebut, beberapa Ahli Majlis bersama pegawai Jabatan Pelesenan mengedarkan pelekat peringatan kepada para peniaga dan turut meletakkannya di atas meja makan untuk memberi maklumat dan kesedaran kepada orang awam.

Foto beberapa Ahli Majlis Bandaraya Pulau Pinang, termasuk Tan Soo Siang (tengah) yang dimuat naik MBPP di Facebook hari ini.

MBPP berkata untuk menangani masalah isu sami palsu tersebut, pihak Majlis akan  mengadakan beberapa langkah pencegahan antaranya melakukan Operasi Serbu Bersepadu bersama agensi-agensi pihak berkuasa seperti PDRM dan Imigresen serta sami-sami yang dikesan akan diminta meninggalkan bangunan pasar atau kompleks makanan dengan serta-merta.

Antara lokasi yang kerap menjadi kunjungan sami-sami palsu tersebut adalah Tapak Penjaja Lebuh Cecil; Pasar Jelutong; Pasar dan Kompleks Makanan Batu Lanchang; Pasar dan Kompleks Makanan Bayan Baru; Pasar Ayer Itam; Pasar dan Kompleks Makanan Padang Tembak; Kompleks medan angsana; PSS Jalan Chowrasta; Pasar Pulau Tikus; Kompleks Lebuh Pitt; Kompleks Lorong Stewart dan Tapak Penjaja Lorong Baru. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending