Connect with us

Antarabangsa

Rogol dua wanita, transgender akan dijatuh hukum di Mahkamah Tinggi Edinburgh

Seorang perogol transgender yang merogol dua wanita ketika masih seorang lelaki akan dijatuhkan hukuman di Mahkamah Tinggi di Edinburgh pada Selasa. 

Wartawan TMT

Published

on

Rogol dua wanita, transgender akan dijatuh hukum di Mahkamah Tinggi Edinburgh
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Isla Bryson, 31, disabitkan atas kesalahan merogol dua wanita bulan lalu: seorang di Clydebank pada 2016 dan seorang di Drumchapel, Glasgow, pada 2019.
  • Dia melakukan kesalahan terbabit ketika masih menjadi seorang lelaki dan dikenali dengan nama Adam Graham serta bertemu kedua-dua mangsa secara dalam talian. 
  • Kes itu mencetuskan kekecohan selepas Bryson awalnya ditempatkan di penjara wanita sebelum dipindahkan ke penjara lelaki berikutan bantahan itu.
  • Bryson akan dijatuhkan hukuman di Mahkamah Tinggi di Edinburgh pada Selasa.

SCOTLAND – Seorang perogol transgender yang merogol dua wanita ketika masih seorang lelaki akan dijatuhkan hukuman di Mahkamah Tinggi di Edinburgh pada Selasa. 

Isla Bryson, 31, disabitkan atas kesalahan merogol dua wanita bulan lalu: seorang di Clydebank pada 2016 dan seorang di Drumchapel, Glasgow, pada 2019.

Dia melakukan kesalahan terbabit ketika masih menjadi seorang lelaki dan dikenali dengan nama Adam Graham dan bertemu kedua-dua mangsa secara dalam talian. 

Selepas juri di Mahkamah Tinggi di Glasgow menyampaikan keputusan bersalahnya, Hakim Lord Scott memberitahu Bryson bahawa jenayah itu “banyak” dan “hukuman tidak dapat dielakkan”.

Kes perogol transgender itu mencetuskan kekecohan selepas Bryson pada mulanya ditempatkan di penjara wanita sebelum dipindahkan ke penjara lelaki ekoran bantahan.

Setiausaha Kehakiman Scotland, Keith Brown mengarahkan semakan segera kes itu dan Perkhidmatan Penjara Scotland (SPS) mengambil keputusan untuk menghentikan pergerakan semua banduan transgender, yang mempunyai sejarah keganasan ke atas wanita, ke penjara wanita.

Sumber: KentOnline

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending