Connect with us

Terkini

Malaysia, MWL bincang tangani isu Islamofobia

Setiausaha Agung Liga Dunia Islam (MWL) dan Pengerusi Persatuan Ulama Muslim, Dr Mohammed bin Abdul Karim Al-Issa bersidang dengan delegasi Malaysia yang diketuai Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir di ibu pejabat MWL di Riyadh, lapor Asharq Al-Awsat.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Persidangan MWL dan Malaysia di Riyadh.
  • Setiausaha Agung Liga Dunia Islam (MWL) dan Pengerusi Persatuan Ulama Muslim, Dr Mohammed bin Abdul Karim Al-Issa bersidang dengan delegasi Malaysia yang diketuai Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir di ibu pejabat MWL di Riyadh.
  • Kedua-dua pihak membincangkan isu-isu kepentingan bersama dalam arena Islam dan antarabangsa – terutama kerjasama dalam menghadapi fenomena Islamofobia yang semakin meningkat.
  • Turut ditekankan adalah keperluan menghadapi ucapan kebencian yang menyebabkan perpecahan dalam masyarakat.

ARAB SAUDI – Setiausaha Agung Liga Dunia Islam (MWL) dan Pengerusi Persatuan Ulama Muslim, Dr Mohammed bin Abdul Karim Al-Issa bersidang dengan delegasi Malaysia yang diketuai Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir di ibu pejabat MWL di Riyadh, lapor Asharq Al-Awsat.

Semasa persidangan, kedua-dua pihak membincangkan isu-isu kepentingan bersama dalam arena Islam dan antarabangsa serta mekanisme dua hala, terutama kerjasama antara kerajaan Malaysia dan MWL dalam menghadapi fenomena Islamofobia yang semakin meningkat.

Turut ditekankan adalah keperluan untuk menghadapi ucapan kebencian yang menyebabkan perpecahan dalam kalangan masyarakat dan membangkitkan konflik antara budaya dan tamadun.

Persidangan itu menyemak tugas-tugas Majlis Ulama Asia Tenggara yang dianggap sebagai solidariti ilmiah pertama dalam sejarah rantau ini.

Lebih 44 ulama, mufti dan pemimpin agama dari 17 negara bersetuju menubuhkannya di bawah MWL dalam acara yang belum pernah berlaku sebelum ini dan di bawah naungan Al-Issa.

Malaysia berkata ibu pejabat majlis itu di Kuala Lumpur akan menjadi platform solidariti untuk mengatur usaha ulama-ulama Asia Tenggara ke arah isu utama memandangkan rantau itu sedang melalui transformasi yang amat penting.

Al-Issa turut menzahirkan penghargaanya terhadap model bertamadun ideal Malaysia dalam kewujudan bersama antara kepelbagaian agama dan etnik.

Sumber: Asharq Al-Awsat

 

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending