Connect with us

Terkini

Kurang tenaga kerja punca harga sayur naik

Peningkatan harga sayur di pasaran bukan hanya disebabkan cuaca tidak menentu, sebaliknya turut disumbangkan oleh kekurangan tenaga kerja di ladang.

Wartawan TMT

Published

on

Kurang tenaga kerja punca harga sayur naik
Gambar sekadar hiasan.
  • Kekurangan tenaga kerja terutama pekerja asing menyebabkan sebahagian kawasan ladang terpaksa ditutup. – Timbalan Pengerusi Persekutuan Persatuan-Persatuan Pekebun Sayur, Lau Weng Soow
  • “Apabila pekerja tamat kontrak dan pulang ke negara asal, kawasan operasi di ladang dikecilkan. Bila dikecilkan, bilangan sayur ditanam dan dipetik berkurang. Keadaan ini berlaku, sayur jadi mahal kerana permintaan melebihi bekalan yang ada.”
  • “Apabila sayur berkualiti rendah, pembekal akan tanggung kerugian kerana sayur tidak dapat dijual.”
  • “Jadi banyak pembekal ambil langkah untuk kecilkan saiz ladang. Walaupun lebih sedikit sayur dapat dipetik tapi kualitinya masih sama,” katanya,” katanya.

KUALA LUMPUR: Peningkatan harga sayur di pasaran bukan hanya disebabkan cuaca tidak menentu, sebaliknya turut disumbangkan oleh kekurangan tenaga kerja di ladang.

Timbalan Pengerusi Persekutuan Persatuan-Persatuan Pekebun Sayur, Lau Weng Soow, berkata kekurangan tenaga kerja terutama pekerja asing menyebabkan sebahagian kawasan ladang terpaksa ditutup.

“Contohnya pembekal sayur mempunyai ladang yang berkeluasan tiga ekar (1.2 hektar) memerlukan enam tenaga kerja untuk beroperasi secara efisien.

“Apabila ada pekerja tamat kontrak dan pulang ke negara asal mereka, kawasan operasi di ladang akan dikecilkan. Bila dikecilkan, bilangan sayur yang ditanam dan dipetik turut berkurang. Apabila keadaan ini berlaku, sayur akan menjadi mahal kerana permintaan melebihi bekalan yang ada,” katanya kepada BH.

Mengulas lanjut, Weng Soow, berkata jika kawasan ladang tidak dikecilkan sayur yang akan dihasilkan mempunyai kualiti yang rendah.

“Apabila sayur berkualiti rendah, pembekal akan menanggung kerugian kerana sayur tidak akan dapat dijual.

“Jadi banyak pembekal mengambil langkah untuk mengecilkan saiz ladang. Walaupun lebih sedikit sayur yang dapat dipetik tetapi kualitinya masih lagi sama,” katanya.

Katanya bermula minggu lalu, harga sayur sudah mula turun 50 sehingga 80 peratus.

“Kebanyakan sayur semakin murah, sayur yang mahal seperti tomato dan bendi juga sudah turun. Perkara ini terjadi disebabkan cuaca sudah semakin baik. Tanaman dapat tumbuh dengan subur, kita pun boleh turunkan harga.

“Peniaga yang mendakwa harga sayur masih lagi mahal ini mungkin mendapat stok minggu lalu. Kalau diikutkan data dan situasi semasa harga sayur sepatutnya turun,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Pemborong Sayur-Sayuran Kuala Lumpur, Wong Keng Fatt turut mengesahkan harga sayur mengalami penurunan daripada minggu lalu.

“Trend penurunan ini akan berlanjutan sehingga minggu hadapan kerana cuti persekolahan sudah bermula.

“Pengusaha kantin tidak akan membuat pesanan kepada pembekal sayur menyebabkan bilangan permintaan dan juga bekalan setara. Hal ini juga akan menurunkan harga sayur di pasaran,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

SPM 2023: Trend pelajar ambil subjek Matematik Tambahan, Sains Tulen menurun

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.
  • Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 
  • “Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

KUALA LUMPUR — Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

MOSTI berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.

Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 

“Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

MOSTI bagaimanapun memaklumkan semua empat mata pelajaran elektif STEM membabitkan Sains Tulen (Fizik, Kimia dan Biologi) serta Matematik Tambahan menunjukkan peningkatan prestasi berbanding tahun sebelumnya. 

Katanya, mata pelajaran Fizik mencatatkan peningkatan tertinggi iaitu 0.22 dan menjadi mata pelajaran berprestasi terbaik dalam kumpulan elektif STEM dengan Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) 4.15 mata.

“Pembelajaran fizik adalah amat penting dalam pelbagai bidang sains, justeru murid yang menguasai bidang ini berpotensi menjadi bakat dalam bidang kejuruteraan, sains perubatan dan pelbagai bidang teknologi. 

“Ujian Amali Sains (UAS) sebagai satu daripada kertas peperiksaan Fizik, Kimia, Biologi dan Sains Tambahan pula, adalah selari strategi memartabatkan pendidikan STEM di bawah Teras 4 Dasar Sains, Teknologi dan Inovasi Negara (DSTIN) 2021-2030; untuk membina Bakat STI yang Adaptif,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending