Connect with us

Terkini

Kerajaan sedia tanah untuk bantu B40 jana pendapatan, bertani

Kerajaan akan menyediakan kira-kira 324 hektar tanah untuk membantu golongan B40 dan miskin tegar bagi tujuan pertanian sekali gus membantu mereka menjana pendapatan.

Wartawan TMT

Published

on

Kerajaan sedia tanah untuk bantu B40 jana pendapatan, bertani
Foto: Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli.
  • Langkah sebahagian dari program Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) khusus untuk bantu lebih 3 juta golongan B40 dan miskin tegar seluruh negara. – Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli 
  • “Selain penyediaan tanah, kerajaan juga buka peluang kepada sokongan modal dan latihan.”
  • “Bermula 324 hektar melibatkan tanah Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri manakala sasaran kita adalah kira-kira 5,000 ekar tahun ini. Tanah-tanah ini termasuk tanah rizab kecil seperti tanah pembentungan dan tanah rintis elektrik.”
  • “Semua tanah boleh dibuka kepada orang ramai untuk menanam dan kalau ekosistem ini berjaya, kita harap ia dapat turunkan harga (barang) kerana kita dapat atasi pembekalan setempat,” katanya.

AMPANG – Kerajaan akan menyediakan kira-kira 324 hektar tanah untuk membantu golongan B40 dan miskin tegar bagi tujuan pertanian sekali gus membantu mereka menjana pendapatan.

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata, langkah tersebut adalah sebahagian daripada program Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) khusus untuk membantu lebih 3 juta golongan B40 dan miskin tegar seluruh negara.

Jelasnya, selain penyediaan tanah, kerajaan juga akan membuka peluang kepada sokongan modal dan latihan.

“Bermula 324 hektar melibatkan tanah Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri manakala sasaran kita adalah kira-kira 5,000 ekar tahun ini. Tanah-tanah ini termasuk tanah rizab kecil seperti tanah pembentungan dan tanah rintis elektrik.

“Semua tanah-tanah ini boleh dibuka kepada orang ramai untuk menanam dan kalau ekosistem ini berjaya, kita harap ia dapat menurunkan harga (barang) kerana kita dapat mengatasi pembekalan setempat,” katanya pada Majlis Pelancaran IPR di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Rafizi berkata, bagi menjayakan program itu juga, beliau akan ke seluruh negeri untuk bertemu dengan menteri besar bagi memohon penggunaan tanah kosong milik kerajaan negeri.

“Ini kerana apabila kita buka permohonan menyertai IPR ini, akan ramai yang akan memohon untuk mengusahakan tanah.

“Sebab itu menjadi tanggungjawab kementerian saya untuk menyelaraskan perkara ini supaya peluangnya (mengusaha tanah kosong) dibuka seluas-luasnya kepada golongan sasar seluruh negara,” jelasnya.

Sumber: Kosmo

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Jeti pelabuhan sementara $320 juta tentera AS di Gaza ‘pecah’ dibadai ombak kuat

Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.
  • Al Jazeera melaporkan pembinaan dermaga sementara itu sebelum ini menelan belanja $320 juta dolar dan 1,000 tentera AS diperlukan untuk membinanya.
  • Jeti yang sepatutnya bertahan sehingga September itu cuma bertahan selama lebih daripada seminggu.

Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.

Al Jazeera melaporkan pembinaan dermaga sementara itu sebelum ini menelan belanja $320 juta dolar dan 1,000 tentera AS diperlukan untuk membinanya.

Jeti yang sepatutnya bertahan sehingga September itu cuma bertahan selama lebih daripada seminggu.

Pada ketika ia digunakan, ia dilaporkan menerima kira-kira 1,000 tan metrik makanan. 

Pentagon berkata akan menggantikan jeti itu tetapi tidak menjelaskan bilakah ia akan berlaku. 

Terdahulu, Pengarah Komunikasi Agensi Kerja dan Bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin (UNRWA) menyifatkan pembinaan pelabuhan sementara tentera AS itu merupakan langkah penyelesaian rumit di saat terdapat solusi yang lebih mudah iaitu penghantaran bantuan menerusi laluan darat. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending