Connect with us

Antarabangsa

Hindutva hanya agenda parti BJP menang pilihan raya

Ketua Barisan Demokratik Bersatu Seluruh India (AIUDF), Badruddin Ajmal berkata ‘Hindutva’ menjadi satu-satunya agenda untuk Parti Bharatiya Janata (BJP) dalam pilihan raya Lok Sabha 2024 akan datang.

Wartawan TMT

Published

on

Hindutva hanya agenda parti BJP menang pilihan raya
Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi (tengah).
  • ‘Hindutva’ menjadi satu-satunya agenda yang bakal digunakan Parti Bharatiya Janata (BJP) dalam pilihan raya Lok Sabha 2024 akan datang.
  • Ini kerana parti tersebut tidak mempunyai sebarang agenda di tangan mereka, selain menjadikan India sebagai ‘Rashtra Hindu’. 
  • Badruddin Ajmal berkata sejak Ketua Menteri Assam, Himanta Biswa Sarma berkuasa, umat Islam di negeri itu semakin hilang.
  • ”Sikap yang dibawa akan merugikannya satu hari nanti kerana orang di Assam tidak mahu perpecahan antara orang Hindu dan orang Islam,” katanya.

ASSAM – Ketua Barisan Demokratik Bersatu Seluruh India (AIUDF), Badruddin Ajmal berkata ‘Hindutva’ menjadi satu-satunya agenda untuk Parti Bharatiya Janata (BJP) dalam pilihan raya Lok Sabha 2024 akan datang.

”Kedua-dua BJP dan RSS datang dengan agenda Hindutva dan sejak itu semuanya bermula. 

“Untuk pilihan raya 2024, BJP tidak mempunyai sebarang agenda di tangan mereka, selain menjadikan India sebagai ‘Rashtra Hindu’ yang akan diundi orang ramai. 

“Bagaimanapun, orang yang tidak bersetuju tidak akan mengundi mereka kerana mereka tidak mempunyai sebarang alternatif,” katanya pada sidang media di Bilasipara daerah Dhubri di Assam, baru-baru ini.

Katanya, sejak Ketua Menteri Assam, Himanta Biswa Sarma berkuasa, umat Islam di negeri itu semakin lenyap kerana Sarma hanya menyasarkan satu agama.

”Sikap yang dibawa mengenai orang Islam akan merugikannnya satu hari nanti kerana orang di Assam tidak mahu perpecahan antara orang Hindu dan orang Islam. Pada masa ini, 99 peratus orang sekular di Assam,” katanya seperti dilaporkan India Today NE.

Sumber: India Today NE

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending