Connect with us

Antarabangsa

Deepfakes lucah ancam wanita

Dalam “penilaian ancaman dunia” tahunan, pegawai perisikan AS memberi amaran dalam beberapa tahun kebelakangan ini tentang ancaman deepfakes melalui video palsu meyakinkan yang dibuat menggunakan kecerdasan buatan (AI).

Wartawan TMT

Published

on

Deepfakes lucah ancam wanita
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Dalam “penilaian ancaman dunia” tahunan, pegawai perisikan AS memberi amaran dalam beberapa tahun kebelakangan ini tentang ancaman deepfakes melalui video palsu meyakinkan yang dibuat menggunakan kecerdasan buatan (AI).
  • Terdapat satu kumpulan di mana teknologi itu digunakan secara konsisten selama beberapa tahun iaitu wanita.
  • Deepfakes digunakan untuk menggunakan wajah wanita, tanpa persetujuan mereka, ke dalam video lucah agresif di mana ia merupakan pemalsuan AI yang buruk terhadap amalan lucah balas dendam yang memalukan, dengan video palsu kelihatan begitu nyata sehingga sukar mangsa wanita menafikan itu bukan mereka.

Dalam “penilaian ancaman dunia” tahunan, pegawai perisikan AS memberi amaran dalam beberapa tahun kebelakangan ini tentang ancaman deepfakes melalui video palsu meyakinkan yang dibuat menggunakan kecerdasan buatan (AI).

Terdapat satu kumpulan di mana teknologi itu digunakan secara konsisten selama beberapa tahun iaitu wanita.

Deepfakes digunakan untuk menggunakan wajah wanita, tanpa persetujuan mereka, ke dalam video lucah agresif di mana ia merupakan pemalsuan AI yang buruk terhadap amalan lucah balas dendam yang memalukan, dengan video palsu kelihatan begitu nyata sehingga sukar mangsa wanita menafikan itu bukan mereka.

Isu lama itu kembali hangat apabila minggu lalu, penstrim permainan video lelaki berprofil tinggi di platform yang sangat popular Twitch, iaitu Atrioc memaparkan video palsu beberapa rakan penstriman Twitch wanitanya, namun Atrioc kemudiannya memohon maaf atas perkara itu.

“Sangat, sangat nyata untuk melihat diri anda melakukan sesuatu yang anda tidak pernah lakukan.

“Ia seperti jika anda melihat apa-apa yang mengejutkan berlaku kepada diri anda sendiri. Seperti, jika anda menonton video diri anda dibunuh atau video anda melompat dari tebing,” kata streamer Twitch “Sweet Anita” kepada CNN selepas mengetahui wajahnya dimasukkan ke dalam video lucah tanpa persetujuannya pada minggu lalu.

“Dari awal lagi, orang yang mencipta deepfakes menggunakannya untuk membuat pornografi wanita tanpa persetujuan mereka.

“Saya tidak tahu apa penyelesaian sebenar selain daripada menyelesaikan masalah asas yang tidak menghormati dan tidak bersetuju dan tidak mengapa dengan melanggar persetujuan wanita,” kata Samantha Cole, seorang wartawan dengan Vice’s Motherboard, yang bertindak menjejaki deepfakes sejak kewujudan teknologi itu.

Sumber : Edition CNN

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending