Connect with us

Terkini

Belanjawan 2023: Syarikat besar ambil alih kursus TVET

Sekurang-kurangnya 50 syarikat besar akan mengambil alih sebahagian atau sepenuhnya operasi institusi Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET), dalam usaha memastikan golongan belia tidak terperangkap dalam situasi ‘underemployment’ sekali gus memenuhi keperluan industri.

Wartawan TMT

Published

on

Belanjawan 2023: Syarikat besar ambil alih kursus TVET
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Memastikan golongan belia tidak terperangkap dalam situasi ‘underemployment’ sekali gus penuhi keperluan industri. – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim
  • Syarikat peneraju ini operasi institusi TVET seperti kolej komuniti, institut latihan perindustrian (ILP) dan institut kemahiran belia negara (IKBN) bagi sediakan program latihan yang penuhi keperluan industri.
  • PETRONAS akan terajui kluster minyak dan gas di Pengerang, Kimanis, Batu Rakit dan Miri manakala DRB Hicom Bhd bagi kluster automotif di Pekan serta Kumpulan Sunway bagi kluster perhotelan dan Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB) bagi kluster pembinaan.

KUALA LUMPUR: Sekurang-kurangnya 50 syarikat besar akan mengambil alih sebahagian atau sepenuhnya operasi institusi Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET), dalam usaha memastikan golongan belia tidak terperangkap dalam situasi ‘underemployment’ sekali gus memenuhi keperluan industri.

Syarikat peneraju ini operasi institusi TVET seperti kolej komuniti, institut latihan perindustrian (ILP) dan institut kemahiran belia negara (IKBN) bagi menyediakan program latihan yang memenuhi keperluan industri.

PETRONAS akan menerajui kluster minyak dan gas di Pengerang, Kimanis, Batu Rakit dan Miri manakala DRB Hicom Bhd bagi kluster automotif di Pekan serta Kumpulan Sunway bagi kluster perhotelan dan Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB) bagi kluster pembinaan.

Bagi mengeratkan kerjasama industri, Skim Latihan Dual Nasional (SLDN) diperkukuh dengan peruntukan RM50 juta untuk manfaat lebih 8,000 pelatih.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending