Connect with us

Antarabangsa

Taliban keluar surat amaran larang wanita duduki ujian masuk universiti

Meskipun dasar ke atas golongan wanita Afghanistan teruk dikecam antarabangsa, pemerintah Taliban ‘berkeras’ meneruskan larangan itu, bahkan mengenakan sekatan baharu.

Wartawan TMT

Published

on

Taliban keluar surat amaran larang wanita duduki ujian masuk universiti
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Taliban menghantar surat peringatan kepada semua universiti swasta Afghanistan supaya tidak membenarkan pelajar wanita menduduki ujian kemasukan ke institusi pendidikan berkenaan.
  • Menteri Pengajian Tinggi, Nida Mohammed Nadim menegaskan larangan sementara itu dilakukan bagi mengelak percampuran jantina di universiti.
  • Universiti yang tidak mematuhi larangan berkenaan akan dikenakan tindakan tegas.
  • Salinan surat itu dikongsikan dengan agensi berita AP yang memberikan amaran kepada pelajar wanita supaya tidak mengambil ujian kemasukan ke peringkat sarjana muda, sarjana dan kedoktoran.

KABUL, 7 Rejab 1444H, Ahad – Meskipun dasar ke atas golongan wanita Afghanistan teruk dikecam antarabangsa, pemerintah Taliban ‘berkeras’ meneruskan larangan itu, bahkan mengenakan sekatan baharu.

Terkini, Taliban menghantar surat peringatan kepada semua universiti swasta Afghanistan supaya tidak membenarkan pelajar wanita menduduki ujian kemasukan ke institusi pendidikan berkenaan.

Sebelum ini, Taliban teruk dikecam antarabangsa dan menggesa supaya dasar itu ditarik balik kerana menyekat kebebasan kaum wanita.

Bulan lalu, Taliban melarang golongan wanita meneruskan pengajian di universiti awam dan swasta.

Menteri Pengajian Tinggi, Nida Mohammed Nadim menegaskan larangan sementara itu dilakukan bagi mengelak percampuran jantina di universiti.

Jurucakap Menteri Pengajian Tinggi, Ziaullah Hashmi berkata, surat mengingatkan universiti swasta supaya tidak membenarkan wanita mengambil peperiksaan kemasukan telah dihantar ke semua universiti di negara tersebut.

Bagaimanapun tiada butiran lanjut dijelaskan.

Salinan surat itu dikongsikan dengan agensi berita AP yang memberikan amaran kepada pelajar wanita supaya tidak mengambil ujian kemasukan ke peringkat sarjana muda, sarjana dan kedoktoran.

Malah, mana-mana universiti yang tidak mematuhi larangan berkenaan akan dikenakan tindakan tegas.

Surat berkenaan ditandatangani pegawai Taliban, yang memantau, bahagian hal ehwal pelajar di universiti swasta, Mohammad Salim Afghan.

Ujian kemasukan ke universiti sepatutnya dijalankan pada 27 Februari depan di beberapa universiti.

Universiti di seluruh Afghanistan mempunyai jadual penggal yang berbeza, berikutan perbezaan musim di negara itu.

Sementara itu, jurucakap kesatuan universiti swasta, Mohammed Karim Nasari terkejut dengan surat yang diterima dan menjangkakan akan mengalami kerugian teruk akibat larangan berkenaan.

Afghanistan mempunyai 140 universiti swasta di 24 wilayah, dengan kira-kira 200,000 pelajar.

Daripada jumlah itu, kira-kira 60,000 hingga 70,000 adalah pelajar wanita.

Sumber: Ismaweb

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Tentera Mesir dan Israel bertempur di sempadan Rafah

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.
  • Berita yang belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh orang Israel cedera, dan seorang askar Mesir terbunuh, di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.
  • Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini.

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Berita belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh tentera Israel cedera dan seorang askar Mesir terbunuh di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.

Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini. 

Sumber peringkat tinggi itu, yang bercakap dengan TNA dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana tidak diberi kuasa memberi taklimat kepada media, tidak menjelaskan lebih lanjut tetapi berkata “askar Israel membalas tembakan dan kemudian melepaskan tembakan amaran sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.”

Tiada butiran lanjut tersedia serta-merta pada masa penerbitan, tetapi laporan yang tidak disahkan mengatakan tentera Israel dilaporkan berundur dari sempadan Palestin di sempadan Rafah.

Sementara itu, tentera Mesir tidak mengesahkan atau menafikan kejadian itu secara rasmi.

Walaupun secara teknikalnya keamanan dengan Israel wujud sejak 1970-an, warga Mesir bertelagah dengan rejim zionis secara berturut-turut mengenai normalisasi.

Secara diplomatik dan komersial, Kaherah menganggap Israel sebagai sebuah negara mempunyai hubungan kukuh di beberapa kawasan tetapi ketegangan semakin memuncak selepas Israel melancarkan perangnya ke atas Gaza Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending