Connect with us

Antarabangsa

Kumpulan polis vegan, LGBT antara 200 rangkaian ‘mengganggu’ tugas hakiki banteras jenayah

Kumpulan polis vegan dan pagan (orang tidak beragama) antara lebih 200 “rangkaian kakitangan” yang dikritik kerana mengganggu pasukan penguatkuasa itu daripada memerangi jenayah, demikian laporan disokong Priti Patel.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan polis vegan, LGBT antara 200 rangkaian 'mengganggu' tugas hakiki banteras jenayah
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan polis vegan dan pagan (orang tidak beragama) antara lebih 200 “rangkaian kakitangan” yang dikritik kerana mengganggu pasukan penguatkuasa itu daripada memerangi jenayah, demikian laporan disokong Priti Patel.
  • Bekas setiausaha dalam negeri itu berkata, beberapa rangkaian kakitangan itu telah mengaburkan garis antara politik dan kepolisan ketika mereka berkempen mengenai isu veganisme dan perubahan iklim hinggalah kepada Islamofobia dan hak trans (LGBT).
  • Laporan badan pemikir Policy Exchange, yang rapat dengan kerajaan, mendapati rangkaian kakitangan itu terpesong jauh melampaui batas kesaksamaan politik yang diterima dan diperlukan dalam kepolisan.
  • Ini termasuklah kumpulan mengkritik penggunaan istilah “Islamis” oleh pihak polis untuk pelampau Islam, dikaitkan dengan organisasi yang menggesa pemansuhan program pencegahan keganasan kerajaan dan menyerang pengkritik transgender seperti JK Rowling.

Kumpulan polis vegan dan pagan (orang tidak beragama) antara lebih 200 “rangkaian kakitangan” yang dikritik kerana mengganggu pasukan penguatkuasa itu daripada memerangi jenayah, demikian laporan disokong Priti Patel.

Bekas setiausaha dalam negeri itu berkata, beberapa rangkaian kakitangan itu telah mengaburkan garis antara politik dan kepolisan ketika mereka berkempen mengenai isu veganisme dan perubahan iklim hinggalah kepada Islamofobia dan hak trans (LGBT).

Laporan badan pemikir Policy Exchange, yang rapat dengan kerajaan, mendapati rangkaian kakitangan itu terpesong jauh melampaui batas kesaksamaan politik yang diterima dan diperlukan dalam kepolisan, lapor The Telegraph.

Ini termasuklah kumpulan mengkritik penggunaan istilah “Islamis” oleh pihak polis untuk pelampau Islam, dikaitkan dengan organisasi yang menggesa pemansuhan program pencegahan keganasan kerajaan dan menyerang pengkritik transgender seperti JK Rowling.

Dalam kata pengantar laporan itu, Patel berkata, “Ia sangat membimbangkan ketika ketua polis mengadu tentang “sumber yang tertekan,” banyak rangkaian kakitangan terlibat dalam persaingan dalaman tidak sihat untuk perhatian dan sumber daripada memberi perhatian sepenuhnya bagi berkhidmat kepada orang ramai.”

“Beberapa rangkaian kakitangan kepolisan mengaburkan garis antara politik dan kepolisan. Adalah penting untuk penyelesaian demokrasi kita, pegawai dan kakitangan polis berpegang kepada kepolisan operasi manakala politik diserahkan kepada ahli politik yang dipilih secara demokratik,” katanya.

Laporan itu mendapati rangkaian kakitangan berkembang lebih daripada 83 peratus sejak 2010 termasuk Rangkaian Vegan di Polis Cleveland, yang dijadualkan pada 2022 sebagai pasukan berprestasi paling teruk di negara itu, Rangkaian Hijau Polis West Yorkshire ditubuhkan secara khusus untuk melobi mengenai dasar dan Negara Persatuan Pagan Polis.

Policy Exchange berkata kumpulan itu mungkin mempunyai “sumbangan positif” untuk dibuat dengan beberapa tumpuan diberikan kepada kewarganegaraan, agama termasuk kemanusiaan dan latar belakang seperti Gypsy Roma, tetapi ia juga memberi amaran bahawa mereka berisiko menjadi gangguan utama misi teras kepolisan iaitu menjaga keselamatan orang ramai.

Sumber : The Telegraph

 

 

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending