Connect with us

Terkini

KJ, Hishamuddin hanya mahu kuasa politik bukan ubah UMNO – P Ramasamy

Perbezaan suara dilaungkan Khairy Jamaluddin dan Hishammuddin Hussein dalam parti UMNO, didakwa bertujuan mendapatkan kuasa politik serta menggantikan Presiden parti itu, Ahmad Zahid Hamidi.

Hidayah Sani

Published

on

KJ, Hishamuddin hanya mahu kuasa politik bukan ubah UMNO - P Ramasamy
Foto: Hishammuddin Hussein (kiri), Dr P Ramasamy (tengah), Khairy Jamaluddin (kanan).
  • Perbezaan suara dilaungkan Khairy Jamaluddin dan Hishammuddin Hussein dalam parti UMNO, didakwa bertujuan mendapatkan kuasa politik serta menggantikan Presiden parti itu, Ahmad Zahid Hamidi.
  • “Penentangan terhadap kepimpinan tidak bersandarkan kepada keperluan untuk membawa perubahan yang meluas kepada UMNO.Timbalan Pengerusi DAP Pulau Pinang
  • Khairy tidak sistematik dalam usaha menyingkirkan Zahid, bagaimanapun Hishammuddin jelas berusaha menumbangkan UMNO melalui hubungan rapatnya yang sulit bersama Bersatu.

KUALA LUMPUR – Perbezaan suara dilaungkan Khairy Jamaluddin dan Hishammuddin Hussein dalam parti UMNO, didakwa bertujuan mendapatkan kuasa politik serta menggantikan Presiden parti itu, Ahmad Zahid Hamidi.

Timbalan Pengerusi DAP Pulau Pinang, Dr P Ramasamy, berkata kedua-dua individu itu yang berdepan pemecatan dan penggantungan dari UMNO malangnya tidak mempunyai sebarang daya tarikan luar biasa seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim mahupun Tun Mahathir.

Katanya, Khairy dilihat tidak sistematik dalam usahanya menyingkirkan Zahid, manakala Hishammuddin jelas berusaha menumbangkan UMNO melalui hubungan sulit bersama Bersatu.

“Sebahagian daripada suara-suara utama perbezaan pendapat datang daripada pemimpin yang semata-mata bersaing untuk kuasa politik.

“Penentangan terhadap kepimpinan tidak bersandarkan kepada keperluan untuk membawa perubahan yang meluas kepada UMNO.

“Sebaliknya perbezaan pendapat itu bertujuan untuk menggantikan Presiden parti, Ahmad Zahid Hamidi lebih daripada segala-galanya,” katanya dalam hantaran di Facebook, hari ini.

Mengulas lanjut, beliau menyifatkan tindakan UMNO itu sebagai percubaan sistematik untuk membersihkan parti daripada mereka yang mahu mencabar kepimpinan selain ia juga berkemungkinan didorong rasa tidak selamat yang dalam.

Advertisement

Tambahan lagi, katanya UMNO ketika ini tidak berada dalam kedudukan yang boleh melengah-lengahkan waktu kerana parti terbesar itu sudah pun kehilangan sokongan besar orang Melayu dalam pilihan raya umum lalu.

“Ianya sama ada pucuk pimpinan mengambil tindakan yang sewajarnya atau membiarkan perpecahan dalaman menjejaskan kemajuan parti.

“Saya tidak mengatakan tindakan disiplin itu tidak penting, tetapi masanya mungkin agak krikital.

“Perpecahan yang tidak terkawal lagi dalam UMNO berpotensi memusnahkan bukan UMNO sahaja tetapi kestabilan kerajaan perpaduan,” katanya.

Terbaharu, media melaporkan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, memecat bekas Ketua Pemudanya, Khairy Jamaluddin dan bekas Pengerusi UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar, susulan pelanggaran disiplin parti mengikut Perlembagaan parti itu kerana kesalahan ketika Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Selain itu, MKT UMNO turut menggantung keahlian beberapa individu lain selama enam tahun, termasuk Ahli Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Hussein; bekas Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan; Ketua UMNO Tebrau, Datuk Maulizan Bujang; Ahli MKT UMNO Fathul Bari Mat Jahya dan Ketua UMNO Jempol, Datuk Seri Mohd Salim Sharif. – The Merdeka Times

Advertisement

Sumber : Facebook Prof. Dr.Ramasamy

 

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending