Connect with us

Terkini

Keputusan pemberian ubat PrEP mesti berdasarkan bukti saintifik – MMA

Persatuan Perubatan Malaysia menegaskan bahawa sebarang keputusan mengenai langkah kerajaan menyediakan ubat yang..

Wartawan TMT

Published

on

Keputusan pemberian ubat PrEP mesti berdasarkan bukti saintifik – MMA
  • “Ubat PrEP bertujuan benarkan orang berisiko tinggi HIV mendapat akses untuk mencegah penyebaran HIV dalam masyarakat dan menyelamatkan nyawa,” kata Presiden MMA Dr Muruga Raj Rajathurai dalam satu kenyataan.
  • “Keputusan mengenai langkah kerajaan menyediakan ubat perlu berdasarkan bukti saintifik untuk mencapai hasil terbaik untuk masyarakat”.
  • Beliau berkata adalah penting kumpulan yang berisiko tinggi jangkitan HIV diberi akses kepada PrEP untuk mencegah dan mengawal penyebaran penyakit itu dengan berkesan.
  • “Ini selaras dengan komitmen Malaysia terhadap Perlindungan Kesihatan Sejagat (UHC) di mana semua mempunyai akses yang sama kepada penjagaan kesihatan (termasuk penjagaan pencegahan) dan tiada siapa yang harus diabaikan.”

Persatuan Perubatan Malaysia menegaskan bahawa sebarang keputusan mengenai langkah kerajaan menyediakan ubat yang bertujuan untuk mencegah jangkitan HIV, mestilah berdasarkan bukti saintifik.

Ini adalah di tengah-tengah wacana kontroversi mengenai pengedaran Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) kepada kumpulan berisiko tinggi, yang menyaksikan golongan konservatif – termasuk doktor – menentang langkah pemberian akses ubat itu kepada LGBT.

“Dengan menghormati pandangan agama yang dinyatakan mengenai penggunaan PrEP, satu-satunya tujuan membenarkan orang yang berisiko tinggi HIV mendapat akses kepada PrEP adalah untuk mencegah penyebaran HIV dalam masyarakat dan menyelamatkan nyawa,” kata Presiden MMA Dr Muruga Raj Rajathurai dalam satu kenyataan semalam.

“Penggunaan PrEP yang dimaksudkan adalah untuk mencegah jangkitan HIV dan keputusan untuk membenarkan kumpulan berisiko tinggi mengaksesnya mestilah keputusan berdasarkan bukti saintifik untuk mencapai hasil yang terbaik untuk masyarakat,” tambahnya.

PrEP mempunyai kadar keberkesanan 99 peratus untuk mencegah penularan HIV melalui seks dan keberkesanan 74 peratus untuk mencegah penularan melalui perkongsian suntikan.

Ia mengurangkan beban virus dalam badan orang yang dijangkiti supaya mereka tidak dapat menghantarnya melalui seks atau suntikan.

Kementerian Kesihatan mengagihkan PrEP secara percuma kepada kumpulan sasaran di Klinik Awam terpilih, sebagai sebahagian daripada kajian rintis dua tahun yang dibiayai oleh The Global Fund, sebuah badan antarabangsa yang bekerja menentang HIV, batuk kering dan malaria.

Ia dijangka mencecah 10,000 orang di klinik awam terpilih di Selangor, Lembah Klang, Johor, Pulau Pinang, dan Sabah.

Penularan seksual kini menjadi pemacu utama penularan HIV di Malaysia.

Lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki dijangka menjadi populasi utama yang terjejas oleh HIV di Malaysia pada 2030, menurut unjuran yang diterbitkan oleh Kementerian Kesihatan.

Minggu lalu, Jabatan Mufti Selangor berkata menyediakan PrEP kepada mereka yang terlibat dalam “gaya hidup homoseksual” adalah bersubahat dalam dosa, dan ia hanya dibenarkan untuk diberikan kepada pasangan heteroseksual yang sudah berkahwin di mana salah seorang daripada mereka dijangkiti HIV.

Terdahulu, sekumpulan profesional penjagaan kesihatan Muslim berkata langkah Kementerian Kesihatan untuk mengeluarkan PrEP secara percuma kepada kumpulan sasaran, termasuk lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, adalah bertentangan dengan kepercayaan mereka.

Kumpulan itu juga berkata PrEP harus digabungkan dengan kaunseling pengurangan risiko, di mana penerima diberi kaunseling terhadap tingkah laku berisiko tinggi.

Muruga, bagaimanapun, berhujah bahawa adalah penting bahawa kumpulan yang berisiko tinggi jangkitan HIV diberi akses kepada PrEP untuk mencegah dan mengawal penyebaran penyakit itu dengan berkesan.

“Ini selaras dengan komitmen Malaysia terhadap Perlindungan Kesihatan Sejagat (UHC) di mana semua mempunyai akses yang sama kepada penjagaan kesihatan (termasuk penjagaan pencegahan) dan tiada siapa yang harus diabaikan,” tambahnya.

Bagaimanapun, dia berkata PrEP sahaja bukanlah penyelesaian kepada pencegahan HIV, dan mesti ditambah dengan peningkatan program pendidikan dan kesedaran.

Pada penghujung 2020, 92,063 orang di negara ini dijangkiti HIV, dengan 13 peratus tidak sedar sehingga diberitahu melalui sistem pengawasan negara.

Pada 2020, 3,146 kes baru telah dilaporkan, dengan angka ini diunjurkan meningkat dan mencapai tahap daripada tiga dekad lalu menjelang 2030.

Sumber: Malaysiakini

 

 

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending