Connect with us

Terkini

Keputusan pemberian ubat PrEP mesti berdasarkan bukti saintifik – MMA

Persatuan Perubatan Malaysia menegaskan bahawa sebarang keputusan mengenai langkah kerajaan menyediakan ubat yang..

Wartawan TMT

Published

on

Keputusan pemberian ubat PrEP mesti berdasarkan bukti saintifik – MMA
  • “Ubat PrEP bertujuan benarkan orang berisiko tinggi HIV mendapat akses untuk mencegah penyebaran HIV dalam masyarakat dan menyelamatkan nyawa,” kata Presiden MMA Dr Muruga Raj Rajathurai dalam satu kenyataan.
  • “Keputusan mengenai langkah kerajaan menyediakan ubat perlu berdasarkan bukti saintifik untuk mencapai hasil terbaik untuk masyarakat”.
  • Beliau berkata adalah penting kumpulan yang berisiko tinggi jangkitan HIV diberi akses kepada PrEP untuk mencegah dan mengawal penyebaran penyakit itu dengan berkesan.
  • “Ini selaras dengan komitmen Malaysia terhadap Perlindungan Kesihatan Sejagat (UHC) di mana semua mempunyai akses yang sama kepada penjagaan kesihatan (termasuk penjagaan pencegahan) dan tiada siapa yang harus diabaikan.”

Persatuan Perubatan Malaysia menegaskan bahawa sebarang keputusan mengenai langkah kerajaan menyediakan ubat yang bertujuan untuk mencegah jangkitan HIV, mestilah berdasarkan bukti saintifik.

Ini adalah di tengah-tengah wacana kontroversi mengenai pengedaran Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) kepada kumpulan berisiko tinggi, yang menyaksikan golongan konservatif – termasuk doktor – menentang langkah pemberian akses ubat itu kepada LGBT.

“Dengan menghormati pandangan agama yang dinyatakan mengenai penggunaan PrEP, satu-satunya tujuan membenarkan orang yang berisiko tinggi HIV mendapat akses kepada PrEP adalah untuk mencegah penyebaran HIV dalam masyarakat dan menyelamatkan nyawa,” kata Presiden MMA Dr Muruga Raj Rajathurai dalam satu kenyataan semalam.

“Penggunaan PrEP yang dimaksudkan adalah untuk mencegah jangkitan HIV dan keputusan untuk membenarkan kumpulan berisiko tinggi mengaksesnya mestilah keputusan berdasarkan bukti saintifik untuk mencapai hasil yang terbaik untuk masyarakat,” tambahnya.

PrEP mempunyai kadar keberkesanan 99 peratus untuk mencegah penularan HIV melalui seks dan keberkesanan 74 peratus untuk mencegah penularan melalui perkongsian suntikan.

Ia mengurangkan beban virus dalam badan orang yang dijangkiti supaya mereka tidak dapat menghantarnya melalui seks atau suntikan.

Kementerian Kesihatan mengagihkan PrEP secara percuma kepada kumpulan sasaran di Klinik Awam terpilih, sebagai sebahagian daripada kajian rintis dua tahun yang dibiayai oleh The Global Fund, sebuah badan antarabangsa yang bekerja menentang HIV, batuk kering dan malaria.

Advertisement

Ia dijangka mencecah 10,000 orang di klinik awam terpilih di Selangor, Lembah Klang, Johor, Pulau Pinang, dan Sabah.

Penularan seksual kini menjadi pemacu utama penularan HIV di Malaysia.

Lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki dijangka menjadi populasi utama yang terjejas oleh HIV di Malaysia pada 2030, menurut unjuran yang diterbitkan oleh Kementerian Kesihatan.

Minggu lalu, Jabatan Mufti Selangor berkata menyediakan PrEP kepada mereka yang terlibat dalam “gaya hidup homoseksual” adalah bersubahat dalam dosa, dan ia hanya dibenarkan untuk diberikan kepada pasangan heteroseksual yang sudah berkahwin di mana salah seorang daripada mereka dijangkiti HIV.

Terdahulu, sekumpulan profesional penjagaan kesihatan Muslim berkata langkah Kementerian Kesihatan untuk mengeluarkan PrEP secara percuma kepada kumpulan sasaran, termasuk lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, adalah bertentangan dengan kepercayaan mereka.

Kumpulan itu juga berkata PrEP harus digabungkan dengan kaunseling pengurangan risiko, di mana penerima diberi kaunseling terhadap tingkah laku berisiko tinggi.

Advertisement

Muruga, bagaimanapun, berhujah bahawa adalah penting bahawa kumpulan yang berisiko tinggi jangkitan HIV diberi akses kepada PrEP untuk mencegah dan mengawal penyebaran penyakit itu dengan berkesan.

“Ini selaras dengan komitmen Malaysia terhadap Perlindungan Kesihatan Sejagat (UHC) di mana semua mempunyai akses yang sama kepada penjagaan kesihatan (termasuk penjagaan pencegahan) dan tiada siapa yang harus diabaikan,” tambahnya.

Bagaimanapun, dia berkata PrEP sahaja bukanlah penyelesaian kepada pencegahan HIV, dan mesti ditambah dengan peningkatan program pendidikan dan kesedaran.

Pada penghujung 2020, 92,063 orang di negara ini dijangkiti HIV, dengan 13 peratus tidak sedar sehingga diberitahu melalui sistem pengawasan negara.

Pada 2020, 3,146 kes baru telah dilaporkan, dengan angka ini diunjurkan meningkat dan mencapai tahap daripada tiga dekad lalu menjelang 2030.

Sumber: Malaysiakini

Advertisement

 

 

 

 

Teruskan Membaca
Terkini

Umat Islam boleh hadir perayaan bukan Islam tetapi haram terlibat upacara agama – Fatwa Johor

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan kerajaan negeri memfatwakan garis panduan buat umat Islam menghadiri upacara perayaan masyarakat bukan Islam bermula minggu depan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Exco Hal Ehwal Agama Islam Negeri Johor, Mohd Fared Mohd Khalid
  • Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar perkenan fatwa kerajaan negeri garis panduan umat Islam hadiri perayaan bukan Islam bermula minggu depan.
  • Masyarakat Islam dibenarkan memenuhi undangan majlis perayaan bukan Islam, namun tidak terlibat dengan sebarang upacara atau ritual amalan agama tersebut.
  • “Dalam konteks berkenaan, penganjur majlis perayaan bukan Islam haruslah peka dan memastikan sensitiviti umat Islam dihormati selaras dengan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan agama rasmi Johor.” 
  • “Bagaimanapun, masyarakat Islam telah diharam dan dilarang daripada menyertai upacara ritual perayaan bukan Islam termasuklah di rumah ibadat agama berkenaan atau di tempat-tempat lain”. – Exco Hal Ehwal Agama Islam Negeri Johor, Mohd Fared Mohd Khalid.

 

JOHOR BAHRU – Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan kerajaan negeri memfatwakan garis panduan buat umat Islam menghadiri upacara perayaan masyarakat bukan Islam bermula minggu depan.

Exco Hal Ehwal Agama Islam Negeri Johor, Mohd Fared Mohd Khalid berkata, berdasarkan fatwa itu nanti masyarakat Islam dibenarkan memenuhi undangan majlis keraian sesuatu perayaan bukan Islam, namun tidak terlibat dengan sebarang upacara atau ritual yang berkait dengan amalan agama tersebut.

“Menurut sebilangan ulama, hukum meraikan undangan ke majlis perayaan bukan Islam adalah harus dan dibenarkan, contohnya majlis terbuka atau majlis makan malam dan seumpamanya.

“Dalam konteks berkenaan, penganjur majlis perayaan bukan Islam haruslah peka dan memastikan sensitiviti umat Islam dihormati selaras dengan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan agama rasmi Johor.

“Bagaimanapun, masyarakat Islam telah diharam dan dilarang daripada menyertai upacara ritual perayaan bukan Islam termasuklah di rumah ibadat agama berkenaan atau di tempat-tempat lain,” katanya dalam sidang akhbar di Pusat Islam Iskandar pada Khamis.

Turut hadir Ketua Penolong Mufti Bahagian Fatwa Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ), Baharin Jalal.

Advertisement

Beliau berkata, umat Islam yang melanggar garis panduan tersebut boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 9 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Negeri Johor 1997.

Menurutnya, empat garis panduan tersebut adalah perkara, perbuatan atau perkataan yang bertentangan dengan akidah Islam; bertentangan dengan syarak; bercanggah dengan pembinaan akhlak dan budaya serta menyentuh sensitiviti masyarakat Islam.

 

Sumber: Sinar Harian

Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending