Connect with us

Terkini

Sekat pelancong China masuk ke Malaysia – Perkasa

Kerajaan digesa menggantung sementara penerbangan keluar masuk laluan negara China berikutan penularan COVID-19 yang melonjak naik ketika ini di negara tersebut.

Wartawan TMT

Published

on

Sekat pelancong China masuk ke Malaysia - Perkasa
Foto: Syed Hairoul Faizey Syed Ali (dalam gambar).
 • Penangguhan ini amat diperlukan buat masa ini bagi mengekang penularan kembali wabak itu ke negara ini. – Ketua Penerangan Perkasa, Syed Hairoul Faizey Syed Ali.
 • “Kes terbaru yang dilaporkan, hampir separuh penumpang pesawat dari China tiba di Milan, Itali didapati positif COVID-19 amat membimbangkan kita.
 • “Walaupun kedatangan pelancong asing ke negara ini akan merancakkan lagi sektor ekonomi namun kerajaan perlu memikirkan kesan buruk kepada rakyat seluruhnya,” katanya.
 • Beberapa langkah perlu diutamakan termasuklah melakukan ujian kendiri, saringan ujian kesihatan dan juga laporan MySejahtera di setiap pintu masuk negara bagi membendung wabak COVID-19 daripada terus berkembang di negara ini.

BANGI, 6 Jamadilakhir 1444H, Jumaat – Kerajaan digesa menggantung sementara penerbangan keluar masuk laluan negara China berikutan penularan COVID-19 yang melonjak naik ketika ini di negara tersebut.

Ketua Penerangan Perkasa, Syed Hairoul Faizey Syed Ali berkata, penangguhan ini amat diperlukan buat masa ini bagi mengekang penularan kembali wabak itu ke negara ini.

“Kes terbaru yang dilaporkan, hampir separuh penumpang pesawat dari China tiba di Milan, Itali didapati positif COVID-19 amat membimbangkan kita.

“Dengan angka yang amat membimbangkan di negara China ketika ini, kerajaan dicadangkan untuk mengambil langkah berjaga-jaga termasuklah menyekat kemasukan rakyat China ke negara ini untuk satu tempoh yang ditetapkan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Persatuan Pelancongan Domestik Malaysia (MITA) yang menjangkakan sejuta pelancong China akan tiba di negara ini pada 2023.

Mengulas lanjut, beliau berkata, walaupun kedatangan pelancong asing ke negara ini akan merancakkan lagi sektor ekonomi namun kerajaan perlu memikirkan kesan buruk kepada rakyat seluruhnya.

“Dalam kita menerima pelancong dari luar negara khususnya dari negara China, kita juga diingatkan agar tidak lupa wabak COVID-19 yang sedang mengganas ketika ini terutama di negara China,” katanya.

Beliau berpandangan beberapa langkah perlu diutamakan termasuklah melakukan ujian kendiri, saringan ujian kesihatan dan juga laporan MySejahtera di setiap pintu masuk negara bagi membendung wabak COVID-19 daripada terus berkembang di negara ini.

Sumber: Ismaweb

 

Author

Terkini

Media jangan timbul persepsi, kaitkan tindakan keganasan dengan agama pelaku – Pendakwah

Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz (kiri) & Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung (kanan).
 • Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.
 • Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz meminta media mengelak berbuat demikian yang menimbulkan persepsi seolah-olah agama ada kaitan dengan tindakan ganas si pelaku susulan media tempatan mengangkat tajuk bahawa suspek kes tembak di KLIA adalah seorang hafiz al-Quran.
 • Abdullah Bukhari berkata sebelum ini juga ada kisah seorang wanita yang melawak di kelab komedi di mana dia mengisytiharkan diri hafal 15 juzuk, namun kemudiannya membuka baju kurung digunakan dan mendakwa mempunyai tujuh teman lelaki atau kekasih.
 • “Hafiz Al-Quran sebenar ialah orang yang hafaz, ingat hafazan dan praktik isi kandungan al-Quran. Akhlaknya sehebat isi al-Quran yang dihafaznya. 
 • “Kepada media – elakkan headline  “SUSPEK TEMBAK KLIA HAFIZ AL-QURAN!”  Saya cadangkan guna ayat berikut – “SUSPEK TEMBAK KLIA PERNAH BELAJAR DI SEKOLAH TAHFIZ” atau JANGAN TIMBULKAN PERSEPSI KEGANASANNYA BERPUNCA DARI AGAMANYA,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.
 • Mengulas isu sama, pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung juga mempertikaikan tindakan sesetengah media yang mengangkat tajuk berita seperti sedemikian.
 • Firdaus Wong berkata beliau tidak melihat kaitan di antara perbuatan individu terbabit dengan apa yang pernah dia pelajari di sekolah tahfiz atau sebagai seorang penghafal Al-Quran.

KUALA LUMPUR — Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.

Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz meminta media mengelak berbuat demikian yang menimbulkan persepsi seolah-olah agama ada kaitan dengan tindakan ganas si pelaku susulan media tempatan mengangkat tajuk bahawa suspek kes tembak di KLIA adalah seorang hafiz al-Quran.

Abdullah Bukhari berkata sebelum ini juga ada kisah seorang wanita yang melawak di kelab komedi di mana dia mengisytiharkan diri hafal 15 juzuk, namun kemudiannya membuka baju kurung digunakan dan mendakwa mempunyai tujuh teman lelaki atau kekasih.

“Hafiz Al-Quran sebenar ialah orang yang hafaz, ingat hafazan dan praktik isi kandungan al-Quran. Akhlaknya sehebat isi al-Quran yang dihafaznya. 

“Dia pasti tidak akan memalukan diri sendiri mendedah aurat atau mencederakan orang lain.

“Kepada media – elakkan headline  “SUSPEK TEMBAK KLIA HAFIZ AL-QURAN!”  Saya cadangkan guna ayat berikut – “SUSPEK TEMBAK KLIA PERNAH BELAJAR DI SEKOLAH TAHFIZ” atau JANGAN TIMBULKAN PERSEPSI KEGANASANNYA BERPUNCA DARI AGAMANYA,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.

Semalam, media melaporkan suspek lelaki yang melepaskan tembakan di Balai Ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 pada Ahad merupakan seorang hafiz al-Quran dan pernah mengikuti pengajian di sebuah pondok di Repek, Pasir Mas.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain dilaporkan sebagai berkata hasil ujian dilakukan pada Isnin mendapati suspek berusia 38 tahun itu fasih dengan ayat-ayat al-Quran dan sebagainya.

Mengulas isu sama, pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung juga mempertikaikan tindakan sesetengah media yang mengangkat tajuk berita seperti sedemikian.

Firdaus Wong berkata beliau tidak melihat kaitan di antara perbuatan individu terbabit dengan apa yang pernah dia pelajari di sekolah tahfiz atau sebagai seorang penghafal Al-Quran.

Seriously saya tak nampak. Andai mesej ingin disampaikan ialah sebagai seorang penghafal Quran dia tidak sepatutnya bertindak sedemikian, semua Muslim tidak seharusnya melakukan apa yang telah dilakukannya.

“Jikalau ini adalah amalan biasa, harap selepas ini mana-mana individu yang melakukan kesalahan boleh juga ditulis masjid, gereja, tokong, kuil dan kelayakan agama pelaku untuk lebih saksama,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini, semalam. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending