Connect with us

Terkini

Pindaan Terengganu jenayahkan hamil luar nikah ancam hak, sistem kesihatan wanita?

Pindaan Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah 2022, khusus Seksyen 29A, dilaksanakan di Terengganu bagi menjenayahkan kehamilan dan kelahiran luar nikah didakwa akan mengancam dan melemahkan perlindungan serta hak wanita juga penjagaan kesihatan.

Wartawan TMT

Published

on

Pindaan Terengganu jenayahkan hamil luar nikah ancam hak, sistem kesihatan wanita?
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Galen untuk Dasar Kesihatan dan Sosial,  Azrul Mohd Khalib berkata pindaan itu merupakan keadaan mengerikan kerana ia akan memberi kesan langsung kepada kesihatan dan kesejahteraan wanita di Malaysia.
  • “Adakah wanita dan kanak-kanak perempuan merasakan kemudahan penjagaan kesihatan seperti klinik wanita bukan lagi ruang selamat kerana rawatan dan penjagaan mereka boleh digunakan sebagai bukti terhadap mereka? Adakah akses kepada kontraseptif(alat/pil pencegah kehamilan) akan terancam?”
  • “Daripada menghukum wanita dan kanak-kanak perempuan, kita perlu melindungi dan menambah baik akses kepada kontraseptif supaya wanita boleh memilih dan merancang kehamilan mereka,” katanya.

 

KUALA LUMPUR –  Pindaan Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah 2022, khusus Seksyen 29A, dilaksanakan di Terengganu bagi menjenayahkan kehamilan dan kelahiran luar nikah didakwa akan mengancam dan melemahkan perlindungan serta hak wanita juga penjagaan kesihatan.

Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Galen untuk Dasar Kesihatan dan Sosial,  Azrul Mohd Khalib dalam kenyataanya berkata, pindaan itu merupakan keadaan  mengerikan kerana ia akan memberi kesan langsung kepada kesihatan dan kesejahteraan wanita di Malaysia. 

Beliau berkata Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Syariah, Pendidikan dan Pengajian Tinggi Terengganu, Datuk Satiful Bahari Mamat sebelum ini dilaporkan berkata, pindaan itu termasuk  memaksimumkan hukuman berdasarkan Peruntukan 356 iaitu tiga tahun penjara, denda RM5,000 dan enam sebatan. 

Azrul menyifatkan hukuman itu sebagai tindakan kejam kerana ia dilihat seolah-olah tiada pemikiran mahupun pertimbangan diberikan untuk kesihatan, perlindungan atau kebajikan wanita atau anaknya. 

“Undang-undang sebegini berpotensi meletakkan pekerja penjagaan kesihatan kita dalam situasi yang sukar dan mustahil. Diktum (prinsip) “yang pertama tidak mudarat” dimasukkan ke dalam kod kelakuan semua profesional penjagaan kesihatan. 

“Adakah mereka dijangka melaporkan kes luar nikah kepada pihak berkuasa agama apabila seorang wanita atau gadis mendapatkan penjagaan antenatal, perinatal dan selepas bersalin untuk kehamilan mereka?” 

“Adakah wanita dan kanak-kanak perempuan merasakan kemudahan penjagaan kesihatan seperti klinik wanita bukan lagi ruang selamat kerana rawatan dan penjagaan mereka boleh digunakan sebagai bukti terhadap mereka? Adakah akses kepada kontraseptif(alat/pil pencegah kehamilan) akan terancam? 

“Adakah wanita dan kanak-kanak perempuan akan dipaksa untuk melakukan pengguguran yang tidak selamat kerana keadaan yang tidak mengizinkan? Bagaimana jika kehamilannya menjadi ancaman kepada nyawanya dan ia menjadi pilihan antara didakwa selepas mendapatkan rawatan atau mempertaruhkan nyawanya?” kata Azrul dalam kenyataannya dikeluarkan di portal Galen Centre pada 4 Disember lalu.

Bekas Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai Hal Ehwal Wanita dan Kanak-Kanak dan Pembangunan Sosial, Datuk Seri Azalina Othman Said menegaskan kekurangan kesihatan reproduktif pilihan tidak sepatutnya membebankan nyawa wanita atau gadis.

“Kehamilan yang tidak diingini selalunya adalah akibat wanita tidak mempunyai hak ke atas tubuh mereka sendiri. Jika kita boleh memberi hak kepada gadis dan wanita untuk memiliki badan mereka, mereka boleh memiliki masa depan mereka,” katanya dalam  persidangan Galen Centre mengenai “Menangani Kehamilan Tidak Diinginkan di Malaysia” pada Mei.

Azalina juga menekankan tentang keperluan untuk mengenal pasti dan mengkaji semula perundangan sedia ada yang kini mewujudkan persekitaran stigma dan diskriminasi terhadap mereka yang mengalami atau berhadapan dengan akibat kehamilan yang tidak diingini.

Azrul berkata keganasan seksual dan jantina adalah realiti bagi kebanyakan wanita dan gadis di Malaysia. Lihat data kesihatan kami tentang kehamilan, kesihatan ibu dan kematian bayi. Kehamilan yang dikehendaki dan tidak diingini berlaku setiap hari. 

“Bukti dan kajian dari negara ini dan lain-lain, jelas menunjukkan bahawa tindakan punitif tidak berkesan dan mengabaikan realiti.

“Perundangan sebegini sebaliknya mewujudkan penderitaan, kesakitan atau penghinaan yang tidak perlu kepada wanita dan anaknya. Daripada menghukum wanita dan kanak-kanak perempuan, kita perlu melindungi dan menambah baik akses kepada kontraseptif supaya wanita boleh memilih dan merancang kehamilan mereka,”  kata Azrul.

 

Sumber : Galen Centre

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kenyataan ekonomi terjejas akibat gerakan boikot tidak tepat — Pengerusi BDS Malaysia

Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail.
  • Pengerusi BDS Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata kenyataan itu tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain serta peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.
  • Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.
  • Katanya, terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.
  • “Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

KUALA LUMPUR — Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Pengerusinya, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata ia tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain.

Selain itu, peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.

“Bukan susah untuk kutuk kezaliman Israel. Saya pun hairan kenapa ada syarikat yang masih enggan lakukan benda yang baik ini.

“Jika mereka kutuk kezaliman Israel secara jelas dan terbuka, saya yakin pengguna akan pergi balik ke kedai mereka,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

Kor Ming yang juga Naib Pengerusi DAP turut memuat naik tangkap layar artikel berita Cina bertajuk, ‘Gelombang boikot menyebabkan pekerja KFC dipotong gaji, pendapatan bulanan pasangan RM600 untuk menyara 3 anak’.

Foto: Tangkap layar ciapan Nga Kor Ming.

Mengulas lanjut, Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.

Malah, katanya terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.

“Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel. 

“Keluar dari Israel. Atau keluarkan kenyataan mengutuk kezaliman Israel di Gaza,” kata pengerusi BDS Malaysia. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending