Connect with us

Antarabangsa

Penganut Kristian Bengaluru terpaksa mohon bantuan polis untuk sambut Krismas

Anggota Akhila Bharatha Christha Mahasabha menyerahkan memorandum kepada Ketua Pengarah (KP) dan Ketua Polis Negara (KPN) memohon perlindungan untuk sambutan Krismas di Bengaluru, India.

Wartawan TMT

Published

on

Penganut Kristian Bengaluru terpaksa mohon bantuan polis untuk sambut Krismas
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Anggota Akhila Bharatha Christha Mahasabha memohon perlindungan dari Ketua Pengarah dan Ketua Polis Negara untuk sambutan Krismas yang aman di Bengaluru, India.
  • “Sejak penggubalan undang-undang anti-penukaran agama, masyarakat Kristian terdedah dengan serangan dan menghadapi dakwaan jenayah” – Pengasas Akhila Bharatha Christha Mahasabha, Prajwal Swamy S.
  • “Ini sangat menyedihkan. Memohon perlindungan polis untuk menyambut perayaan tanda kami tidak dialu-alukan,” – Paderi Gereja Kementerian Bethel Bangalore, Pastor Ramesh J Keng.

Anggota Akhila Bharatha Christha Mahasabha menyerahkan memorandum kepada Ketua Pengarah (KP) dan Ketua Polis Negara (KPN) memohon perlindungan untuk sambutan Krismas di Bengaluru, India.

Bersandarkan kebimbangan ahlinya diserang semasa musim perayaan, delegasi diketuai pengasasnya, Prajwal Swamy S meminta ketua polis negeri melindungi keselamatan gereja-gereja di seluruh negeri, demikian lapor The Hindu.

“Sejak penggubalan undang-undang anti-penukaran agama, masyarakat Kristian terdedah dengan serangan dan menghadapi dakwaan jenayah. Masyarakat di seluruh dunia akan menyambut Krismas dari 1 Disember hingga tahun baharu, menyanyikan lagu-lagu lagu dan menjalankan ibadah khusus sebagai amalan adat.

“Bagaimanapun, mengambil kira keadaan sekarang, orang Kristian bimbang untuk menyertai nyanyian carol dan melawat rumah ahli gereja pada waktu malam untuk ucapan selamat kerana berisiko diserang.

“Justeru, kami meminta Ketua Pengarah dan Ketua Polis Negara mengeluarkan arahan kepada ketua polis daerah dan balai polis bagi memberikan perlindungan yang sepatutnya bagi membantu masyarakat menyambut perayaan dengan aman,” kata Swamy.

Beliau memetik dua insiden di Channapatna dan Maddur baru-baru ini, di mana pertubuhan Hindutva memprotes aktiviti ibadah dianjurkan anggotanya dan kemudian memfailkan aduan kepada polis.

“Ini adalah kali pertama kami mengemukakan memorandum sebegini untuk mendapatkan perlindungan bagi meraikan perayaan kami,” kata Pastor Ramesh J Keng dari Gereja Kementerian Bethel Bangalore.

Beliau berkata nyanyian carol dan aktiviti ibadah bukan tentang menukar agama ia tentang menyebarkan mesej keamanan.

Katanya, keadaan berubah secara drastik dan anggota masyarakat berasa diancam sejak beberapa bulan lalu.

“Ini sangat menyedihkan. Memohon perlindungan polis untuk menyambut perayaan tanda kami tidak dialu-alukan,” katanya.

Delegasi tidak dapat bertemu KP dan KPN dan menyerahkan memorandum kepada pegawai perhubungan awam polis.

Sumber: The Hindu

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Pintas serangan Iran, hubungan Jordan-Israel masih kukuh?

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kiri) & Raja Jordan, king Abdullah II ibn Al-Hussein (kanan).
  • Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.
  • Felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata,campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan.Sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel. – Ghaith al-Omari
  • Pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Menurut portal berita online zionis, Times Of Israel, walaupun bantuan ketenteraan yang diberikan Amman kepada Israel mengejutkan ramai penduduknya namun ia tetap disambut penuh semangat di negara jajahan Yahudi tersebut.

Bagi sesetengah pengulas, campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan. Ghaith al-Omari, warga asal Jordan yang juga seorang felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata, sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel.

“Walaupun terdapat ketegangan politik antara Jordan dan Israel, hubungan ketenteraan dan perisikan tidak pernah berhenti,” katanya. 

“Sebenarnya, semakin politik memburuk, semakin rapatlah tentera, kerana mereka berdua memahami keperluan untuk mengekalkan hubungan ini. Ini sebahagian daripada doktrin ketenteraan Jordan dan doktrin ketenteraan Israel,” kata al-Omari dipetik TOI.

Seorang pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Jelasnya, apa yang berlaku pada malam Sabtu lalu, tidak boleh dikira sebagai mempertahankan Israel, sebaliknya mempertahankan kedaulatan Jordan dan ruang udara negara tersebut.

Pada 1994, Jordan menjadi negara Arab kedua yang menjalin hubungan diplomatik dengan Israel (selepas Mesir pada 1979). Jordan melihat dirinya sebagai penjaga tapak suci umat Islam di Kota Lama Baitulmaqdis termasuk perkarangan Al-Aqsa dan kedua-dua negara itu juga mempunyai kerjasama keselamatan dan perisikan yang kukuh. 

Hubungan itu bagaimanapun mulai tegang sejak tercetusnya Taufan Al-Aqsa pada 7 Oktober tahun lalu.– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending