Connect with us

Terkini

Pemimpin tidak tegas, punca isu UEC tidak selesai – Tan Sri Ibrahim Shah Abu Shah

Profesor Emeritus Sains Politik, Tan Sri Ibrahim Shah Abu Shah menyifatkan sikap pemimpin khususnya Melayu yang terlalu berlembut, bertolak-ansur dan tidak tegas menjadi punca isu pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersama Sekolah Menengah Persendirian Cina (UEC) masih belum selesai.

Wartawan TMT

Published

on

Pemimpin tidak tegas, punca isu UEC tidak selesai - Tan Sri Ibrahim Shah Abu Shah
Foto: Tan Sri Ibrahim Shah Abu Shah
  • Sikap pemimpin khususnya Melayu terlalu berlembut, bertolak-ansur dan tidak tegas punca isu pengiktirafan Sijil UEC masih belum selesai.
  • Kerana sikap itu Dong Zong makin berani bersuara membangkitkan isu berkenaan.
  • “Saya melihat (laporan) Rahman Talib dalam laporan Razak dipermainkan dan pemimpin kita terlampau berkompromi, orang desak terus mengalah dan mengapa perlu begitu? Masalah politik di Malaysia melibatkan ugutan.” – Profesor Emeritus Sains Politik, Tan Sri Ibrahim Shah Abu Shah
  • Beliau meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mempunyai aura dan pengaruh dalam kalangan orang Cina dapat memujuk mereka bagi menjadikan negara makmur dan bersatu padu.

 

SHAH ALAM – [DIKEMAS KINI] Profesor Emeritus Sains Politik, Tan Sri Ibrahim Shah Abu Shah menyifatkan sikap pemimpin khususnya Melayu yang terlalu berlembut, bertolak-ansur dan tidak tegas menjadi punca isu pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersama Sekolah Menengah Persendirian Cina (UEC) masih belum selesai.

Beliau berkata, kerana sikap itu juga Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) makin berani bersuara membangkitkan isu berkenaan.

“Jadi, memang kita boleh menyalahkan pemimpin dahulu dan sekarang. Saya pernah mengeluarkan kenyataan pada usia 20 tahun ketika menjadi pemimpin pelajar di ITM dulu semasa pelantikan Menteri Pelajaran baharu pada waktu itu menyatakan pandangan saya supaya menginterpretasi dasar pendidikan nasional tanpa penyelewengan.

“Ini kerana sebelum itu saya melihat (laporan) Rahman Talib dalam laporan Razak dipermainkan dan pemimpin kita terlampau berkompromi, orang desak terus mengalah dan mengapa perlu begitu? Masalah politik di Malaysia melibatkan ugutan.

“Justeru, tiap-tiap pemimpin dari dahulu khusus Melayu, paling baik, berlembut hati dan bertolak-ansur akhirnya ditolak,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program Di Sebalik Isu Bersama FY bertajuk ‘Isu UEC, sampai bila?’ yang berlangsung di Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Jumaat, Moderator, Finaz Yunus.

Sehubungan itu, beliau meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mempunyai aura dan pengaruh dalam kalangan orang Cina dapat memujuk mereka bagi menjadikan negara makmur dan bersatu padu.

“Saya mengharapkan sangat Perdana Menteri berbincang dengan pihak (Dong Zong) yang ‘keras kepala’ dan buka minda mereka,” ujarnya.

Pada 29 November lalu, Dong Zong memohon pengiktirafan UEC dibincang secara rasional berikutan ia membabitkan isu akademik.

Dong Zong dalam kenyataannya menyebut, mereka memahami kebimbangan masyarakat Melayu dan atas dasar itu, pihaknya sudi berdialog serta berbincang dengan pelbagai lapisan masyarakat untuk meningkatkan pemahaman mengenai UEC, selain meningkatkan muafakat supaya isu pendidikan dapat didalami secara rasional dan pragmatik.

Sumber : Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending