Connect with us

Antarabangsa

Majlis Keselamatan PBB gesa Myanmar hentikan keganasan, bebaskan tahanan politik

Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) akhirnya menerima pakai resolusi pertamanya berhubung Myanmar dalam tempoh 74 tahun bagi menuntut keganasan dihentikan dan menggesa junta tentera membebaskan semua tahanan politik, termasuk pemimpin yang digulingkan, Aung San Suu Kyi.

Wartawan TMT

Published

on

Majlis Keselamatan PBB gesa Myanmar hentikan keganasan, bebaskan tahanan politik
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Majlis Keselamatan PBB (UNSC) akhirnya menuntut keganasan dihentikan dan menggesa junta tentera membebaskan semua tahanan politik, termasuk Aung San Suu Kyi.
  • Duta Besar Britain untuk PBB berkata mereka sudah menghantar mesej tegas kepada tentera dan menjangkakan resolusi itu akan dilaksanakan sepenuhnya.
  • Isu untuk menangani krisis Myanmar berlanjutan dengan lama apabila China dan Russia turut berdebat menentang tindakan keras. 
  • Justeru, dua negara itu termasuk India berkecuali daripada mengundi semalam di mana hanya 12 ahli mengundi menyokong.

 

NEW YORK – Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) akhirnya menerima pakai resolusi pertamanya berhubung Myanmar dalam tempoh 74 tahun bagi menuntut keganasan dihentikan dan menggesa junta tentera membebaskan semua tahanan politik, termasuk pemimpin yang digulingkan, Aung San Suu Kyi.

Myanmar berada dalam krisis sejak tentera mengambil alih kuasa daripada kerajaan pimpinan Suu Kyi pada 1 Februari 2021, menahannya dan pegawai lain serta bertindak balas terhadap protes dan perbezaan pendapat pro-demokrasi dengan kekerasan yang melampau. 

Duta Besar Britain untuk PBB, Barbara Woodward berkata mereka sudah menghantar mesej tegas kepada tentera dan menjangkakan resolusi itu akan dilaksanakan sepenuhnya.

“Kami juga sudah menghantar mesej yang jelas kepada rakyat Myanmar bahawa kami mencari kemajuan selaras dengan hak, kehendak dan kepentingan mereka,” katanya selepas pengundian mengenai resolusi yang digubal Britain kepada 15 anggota majlis. 

Isu untuk menangani krisis Myanmar berlanjutan dengan lama apabila China dan Russia turut berdebat menentang tindakan keras. 

Justeru, dua negara itu termasuk India berkecuali daripada mengundi semalam di mana hanya 12 ahli mengundi menyokong.

Sementara itu, Duta Besar China untuk PBB, Zhang Jun, menjelaskan China masih mempunyai kebimbangan. 

“Ini kerana tiada penyelesaian segera untuk isu ini sama ada ia boleh diselesaikan dengan betul pada akhirnya bergantung pada Myanmar sendiri,” katanya. 

Duta Besar Myanmar, Kyaw Moe Tun yang masih memegang kerusi PBB dan mewakili kerajaan Suu Kyi, berkata walaupun terdapat unsur positif dalam resolusi itu, Kerajaan Perpaduan Nasional terdiri daripada saki-baki pentadbiran yang digulingkan lebih suka teks yang lebih kukuh.

“Kami jelas ini hanya langkah pertama dan Kerajaan Perpaduan Nasional menyeru UNSC untuk mengambil tindakan lebih lanjut serta lebih kuat untuk memastikan berakhirnya junta tentera dan jenayahnya,” katanya. 

Sebelum ini, difahamkan teks draf resolusi itu menggesa pemberhentian pemindahan senjata ke Myanmar dan mengancam sekatan, tetapi ia sudah dihapuskan. – REUTERS

 

Sumber: Reuters

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Dituduh angkut lembu, pemandu trak Sikh diserang kumpulan pelampau di India

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Video dimuat naik HindutvaWatch di platform X itu meletakkan keterangan hantaran, “pengawal lembu menyerang seorang pemandu trak Sikh dan menggunakan serbannya untuk mengikat kakinya kerana mengangkut lembu”.

Video itu dimuat naik pada hari ini yang merujuk kepada insiden yang berlaku di Sonipat, Haryana pada 17 April lalu.

Di dalam sedutan video itu, penganut Sikh tersebut dilihat membawa sebuah lori di tempat duduk pemandu memakai turban berwarna safron bercakap pada arah video yang sedang merakamnya.

Rakaman itu kemudiannya disusuli tindakan seorang lelaki berbaju merah cuba bertindak memberhentikan atau membuka pintu tempat duduk lelaki tersebut.

Dalam sedutan lain, gambar individu Sikh di dalam video itu menunjukkannya duduk dengan turban safron yang pada asalnya dipakai, akhirnya digunakan untuk dililit kakinya, dengan sedikit tompokan darah darah pada pakaiannya.

Dalam keadaan itu, individu Sikh itu dilihat tenang dan tidak berkata apa-apa.

Pengguna platform X memberi komentar mengutuk tindakan menyasarkan pemandu trak beragama sikh itu dengan pelbagai keluhan.

“Sangat menjijikkan. Mereka melampau dalam bertindak atas perkara sebegini,” kata Faisal Siraj.

Sebuah akaun lain dengan nama Pakistan Times juga berkata “Malah Sikh pun tidak selamat di India.” – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending