Connect with us

Antarabangsa

Majlis Keselamatan PBB gesa Myanmar hentikan keganasan, bebaskan tahanan politik

Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) akhirnya menerima pakai resolusi pertamanya berhubung Myanmar dalam tempoh 74 tahun bagi menuntut keganasan dihentikan dan menggesa junta tentera membebaskan semua tahanan politik, termasuk pemimpin yang digulingkan, Aung San Suu Kyi.

Wartawan TMT

Published

on

Majlis Keselamatan PBB gesa Myanmar hentikan keganasan, bebaskan tahanan politik
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Majlis Keselamatan PBB (UNSC) akhirnya menuntut keganasan dihentikan dan menggesa junta tentera membebaskan semua tahanan politik, termasuk Aung San Suu Kyi.
  • Duta Besar Britain untuk PBB berkata mereka sudah menghantar mesej tegas kepada tentera dan menjangkakan resolusi itu akan dilaksanakan sepenuhnya.
  • Isu untuk menangani krisis Myanmar berlanjutan dengan lama apabila China dan Russia turut berdebat menentang tindakan keras. 
  • Justeru, dua negara itu termasuk India berkecuali daripada mengundi semalam di mana hanya 12 ahli mengundi menyokong.

 

NEW YORK – Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) akhirnya menerima pakai resolusi pertamanya berhubung Myanmar dalam tempoh 74 tahun bagi menuntut keganasan dihentikan dan menggesa junta tentera membebaskan semua tahanan politik, termasuk pemimpin yang digulingkan, Aung San Suu Kyi.

Myanmar berada dalam krisis sejak tentera mengambil alih kuasa daripada kerajaan pimpinan Suu Kyi pada 1 Februari 2021, menahannya dan pegawai lain serta bertindak balas terhadap protes dan perbezaan pendapat pro-demokrasi dengan kekerasan yang melampau. 

Duta Besar Britain untuk PBB, Barbara Woodward berkata mereka sudah menghantar mesej tegas kepada tentera dan menjangkakan resolusi itu akan dilaksanakan sepenuhnya.

“Kami juga sudah menghantar mesej yang jelas kepada rakyat Myanmar bahawa kami mencari kemajuan selaras dengan hak, kehendak dan kepentingan mereka,” katanya selepas pengundian mengenai resolusi yang digubal Britain kepada 15 anggota majlis. 

Isu untuk menangani krisis Myanmar berlanjutan dengan lama apabila China dan Russia turut berdebat menentang tindakan keras. 

Justeru, dua negara itu termasuk India berkecuali daripada mengundi semalam di mana hanya 12 ahli mengundi menyokong.

Sementara itu, Duta Besar China untuk PBB, Zhang Jun, menjelaskan China masih mempunyai kebimbangan. 

“Ini kerana tiada penyelesaian segera untuk isu ini sama ada ia boleh diselesaikan dengan betul pada akhirnya bergantung pada Myanmar sendiri,” katanya. 

Duta Besar Myanmar, Kyaw Moe Tun yang masih memegang kerusi PBB dan mewakili kerajaan Suu Kyi, berkata walaupun terdapat unsur positif dalam resolusi itu, Kerajaan Perpaduan Nasional terdiri daripada saki-baki pentadbiran yang digulingkan lebih suka teks yang lebih kukuh.

“Kami jelas ini hanya langkah pertama dan Kerajaan Perpaduan Nasional menyeru UNSC untuk mengambil tindakan lebih lanjut serta lebih kuat untuk memastikan berakhirnya junta tentera dan jenayahnya,” katanya. 

Sebelum ini, difahamkan teks draf resolusi itu menggesa pemberhentian pemindahan senjata ke Myanmar dan mengancam sekatan, tetapi ia sudah dihapuskan. – REUTERS

 

Sumber: Reuters

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
  • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
  • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
  • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
  • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending