Connect with us

Terkini

Jenayah rogol remaja bawah umur, seks bebas di Pulau Pinang membimbangkan

Trend dan statistik jenayah terutama melibatkan juvana di Pulau Pinang agak membimbangkan dengan 1,251 orang ditahan sejak Julai 2021 hingga November tahun ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Trend dan statistik jenayah libatkan juvana di Pulau Pinang agak membimbangkan dengan 1,251 orang ditahan sejak Julai 2021 hingga November tahun ini.
  • “Berdasarkan statistik jenayah indeks kontinjen Pulau Pinang, kejadian jenayah rogol dilaporkan dari Julai 2021 hingga November lepas adalah 96 kes dengan tangkapan libatkan juvana adalah 77 orang, ini menunjukkan jenayah rogol dalam kalangan remaja bawah umur membimbangkan. 
  • “Apa membimbangkan kita kebanyakan kes rogol itu dilakukan suspek yang mengenali mangsa. Ini secara tidak langsung beri gambaran faktor seks bebas ini terlalu berleluasa dalam kalangan mereka di bawah umur pada masa ini,” – Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain
  • Demografi mereka terlibat jenayah rogol itu terdiri daripada remaja B40.

 

GEORGE TOWN: Trend dan statistik jenayah terutama melibatkan juvana di Pulau Pinang agak membimbangkan dengan 1,251 orang ditahan sejak Julai 2021 hingga November tahun ini.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, mereka yang ditahan berusia 10 hingga 19 tahun dan 86 peratus atau 1,078 adalah lelaki manakala selebihnya perempuan.

“Berdasarkan statistik jenayah indeks kontinjen Pulau Pinang, kejadian jenayah rogol yang dilaporkan dari Julai 2021 hingga November lepas adalah 96 kes dengan tangkapan melibatkan juvana adalah 77 orang, ini menunjukkan jenayah rogol dalam kalangan remaja bawah umur adalah membimbangkan. 

“Apa membimbangkan kita kebanyakan kes rogol itu dilakukan oleh suspek yang mengenali mangsa. Ini secara tidak langsung memberi gambaran faktor seks bebas ini terlalu berleluasa dalam kalangan mereka di bawah umur pada masa ini,” katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Beliau ditemui selepas menjadi ahli panel Program ‘Town Hall Discussion’ peringkat kontinjen Pulau Pinang di Dewan Budaya Universiti Sains Malaysia (USM), di sini yang membincangkan Remaja dan Jenayah: Isu dan Cabaran.

Turut menjadi ahli panel program berkenaan ialah pakar motivasi Mohamed Hanafiah Malek, Pensyarah Pusat Penyelidikan Dasar dan Kajian Antarabangsa USM, Prof Madya Abdul Rashid Mohamad dan Datuk Dr P. Sudramoothy selaku moderator program.

Mohd Shuhaily berkata, demografi mereka yang terlibat dengan jenayah rogol itu terdiri daripada remaja dalam golongan B40.

”Apa yang kita bimbangkan ialah bagaimana dengan nasib mangsa, stigma masyarakat dan apa jalan penyelesaian kepada isu ini. Kita bimbang apabila remaja terlibat menjadikan hal ini satu perkara biasa bagi mereka dan lama-lama bangga dengan jumlah lelaki yang mereka kenali pula,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, faktor seperti persekitaran berunsur negatif, institusi kekeluargaan retak, isu sosial ekonomi, taraf pendidikan dan kurang penghayatan agama secara tidak langsung menyebabkan remaja kini terjebak dengan kesalahan juvana tidak terkawal.

Menurutnya, umur golongan remaja ialah berada pada fasa perkembangan ke alam dewasa dan peralihan daripada zaman kanak-kanak menimbulkan sikap ingin mencuba, selain alami perubahan lain termasuk fizikal, jasmani, sosial dan emosi.

“Sebab itu mereka perlu dibantu agar tidak hanyut dan gagal mengurus kehidupan dengan baik, hal ini tidak seharusnya dipandang remeh kerana remaja merupakan tonggak dalam menerajui kepimpinan negara pada masa akan datang,” katanya. – BERNAMA

 

Sumber : Astro awani

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kenyataan ekonomi terjejas akibat gerakan boikot tidak tepat — Pengerusi BDS Malaysia

Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail.
  • Pengerusi BDS Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata kenyataan itu tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain serta peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.
  • Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.
  • Katanya, terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.
  • “Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

KUALA LUMPUR — Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Pengerusinya, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata ia tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain.

Selain itu, peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.

“Bukan susah untuk kutuk kezaliman Israel. Saya pun hairan kenapa ada syarikat yang masih enggan lakukan benda yang baik ini.

“Jika mereka kutuk kezaliman Israel secara jelas dan terbuka, saya yakin pengguna akan pergi balik ke kedai mereka,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

Kor Ming yang juga Naib Pengerusi DAP turut memuat naik tangkap layar artikel berita Cina bertajuk, ‘Gelombang boikot menyebabkan pekerja KFC dipotong gaji, pendapatan bulanan pasangan RM600 untuk menyara 3 anak’.

Foto: Tangkap layar ciapan Nga Kor Ming.

Mengulas lanjut, Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.

Malah, katanya terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.

“Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel. 

“Keluar dari Israel. Atau keluarkan kenyataan mengutuk kezaliman Israel di Gaza,” kata pengerusi BDS Malaysia. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending