Connect with us

Terkini

Enggan ke PPS penuh, mangsa banjir terpaksa minum air banjir di rumah

Seramai 62 mangsa banjir yang berlindung di sebuah rumah di Kampung Tasek Bakong, di sini, terpaksa memasak air banjir untuk dijadikan minuman kerana tiada bekalan air bersih diterima sejak dua hari lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Mangsa banjir di Kampung Tasek Bakong
  • Seramai 62 mangsa banjir berlindung di sebuah rumah di Kampung Tasek Bakong, terpaksa masak air banjir untuk dijadikan minuman kerana tiada bekalan air bersih diterima sejak dua hari lalu.
  • Mereka sedar tindakan itu tidak begitu baik tetapi sudah tiada cara lain kerana ramai kanak-kanak sudah merengek kehausan, begitu juga orang dewasa yang sudah tidak minum sejak beberapa jam.
  • “Kami tahu kawasan penempatan ini agak sukar diakses, oleh itu kami cari ikhtiar lain terlebih dahulu dengan hanya tawakal sahaja semoga air diminum tidak memudaratkan.” – mangsa banjir, Muzipah Che Muda.
  • “Kami tidak ke pusat pemindahan sementara (PPS) kerana sudah terlalu ramai dan penuh. Tambahan pula, hanya rumah ini yang tidak dimasuki air di sini.” – mangsa, Mohd Yatin Mat Yaacob

 

RANTAU PANJANG: Seramai 62 mangsa banjir yang berlindung di sebuah rumah di Kampung Tasek Bakong, di sini, terpaksa memasak air banjir untuk dijadikan minuman kerana tiada bekalan air bersih diterima sejak dua hari lalu.

Mangsa mendakwa, kawasan berkenaan terkepung dengan semua jalan masuk ditenggelami banjir, justeru terpaksa berbuat demikian untuk minuman selain digunakan untuk membuat susu kepada anak kecil.

Muzipah Che Muda, 54, berkata selepas buntu memikirkan air minuman yang tidak kunjung tiba, mereka terpaksa mengambil keputusan menggunakan banjir sebagai sumber air yang kemudian direbus sebelum diminum.

Katanya, mereka sedar tindakan itu tidak begitu baik tetapi sudah tiada cara lain kerana ramai kanak-kanak sudah merengek kehausan, begitu juga orang dewasa yang sudah tidak minum sejak beberapa jam.

“Malah, air ini juga kami gunakan untuk memasak secara bergotong-royong. Besar harapan kami supaya ada pihak yang masuk untuk menghantar bantuan air bersih buat kami di sini. 

“Kami tahu kawasan penempatan ini agak sukar diakses, oleh itu kami mencari ikhtiar lain terlebih dahulu dengan hanya tawakal sahaja semoga air yang diminum tidak memudaratkan.

“Semua mangsa berkumpul di rumah milik salah seorang penduduk yang tidak dimasuki air tetapi halamannya tetat digenangi banjir separas 0.5 meter,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Sementara itu, seorang lagi mangsa, Mohd Yatin Mat Yaacob, 46, berkata kesemua mangsa terpaksa tidur berhimpit manakala sesetengah kumpulan lelaki tidur di dalam kereta kerana tidak cukup ruang di dalam satu rumah.

“Kami tidak ke pusat pemindahan sementara (PPS) kerana sudah terlalu ramai dan penuh. Tambahan pula, hanya rumah ini yang tidak dimasuki air di sini.

“Ada antara mangsa yang kediaman mereka hanya tinggal bumbung sahaja, namun kami reda dengan ujian ini dan bersyukur kerana masih ada tempat berteduh,” katanya.

Menurutnya, mereka juga mengambil inisiatif menggunakan generator bagi mendapatkan bekalan elektrik terutama untuk mengecas telefon bimbit kerana elektrik sudah ditutup sejak banjir melanda.

 

Sumber : Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending