Connect with us

Terkini

‘Bukan maksud nak robohkan empayar beras Syed Mokhtar’ – Anwar

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan arahan yang dikeluarkan kepada syarikat Padiberas Nasional Berhad (Bernas) untuk membayar kepada pesawah miskin bukanlah bertujuan merobohkan empayar Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Wartawan TMT

Published

on

'Bukan maksud nak robohkan empayar beras Syed Mokhtar' - Anwar
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan arahan untuk membayar kepada pesawah miskin bukanlah bertujuan merobohkan empayar Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.
  • “Saya telah mengadakan perbincangan baik dengan Syed Mokhtar dan beliau bersetuju,” kata Perdana Menteri ke-10 itu.
  • Beliau berkata demikian mengulas mengenai kritikan pihak tertentu selepas Bernas diarahkan untuk membayar RM10 juta bulan ini dan RM50 juta tahun hadapan.
  • “Saya tidak faham kenapa ia jadi masalah, sudah berpuluh tahun isu Bernas tetapi ini kali pertama saya cakap. Cukuplah.
  • “Apabila kita ada kuasa, buat sedaya upaya dan saya fikir sebaiknya kita boleh berunding secara teliti, faedah kepada pesawah lebih baik,” kata Anwar.

 

PUTRAJAYA -Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan arahan yang dikeluarkan kepada syarikat Padiberas Nasional Berhad (Bernas) untuk membayar kepada pesawah miskin bukanlah bertujuan merobohkan empayar Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Jelasnya, perbincangan telah dibuat bersama tokoh konglomerat itu sebelum arahan dikeluarkan. 

“Saya telah mengadakan perbincangan baik dengan Syed Mokhtar dan beliau bersetuju,” katanya menerusi sidang akhbar di Kementerian Kewangan pada Selasa. 

Anwar berkata demikian mengulas mengenai kritikan pihak tertentu selepas Bernas diarahkan untuk membayar RM10 juta bulan ini dan RM50 juta tahun hadapan kepada pesawah miskin.

Beliau berkata, rundingan lanjut antara Bernas dan Kementerian Kewangan berhubung perkara tersebut akan dilakukan kerajaan dalam masa terdekat. 

“Saya tidak ambil kelulusan tanpa berunding, saya kenal dia (Syed Mokhtar) dan saya tahu (Bernas) syarikat besar, bukan maksud saya nak robohkan empayar dia,” katanya. 

Jelas Anwar, rundingan semula tersebut akan memperincikan bagaimana jaminan dan keselesaan dapat diberikan kepada pesawah yang miskin termasuk di Kedah.

“Saya tidak faham kenapa ia jadi masalah, sudah berpuluh tahun isu Bernas tetapi ini kali pertama saya cakap. Cukuplah,” tegasnya.

Beliau berkata, keputusan yang dibuat bukan mudah kerana berdepan dengan sebuah syarikat konglomerat. 

“Apa yang jadi masalah dalam negara kita? Apa yang hendak dipolitikkan? Saya ambil keputusan bukan mudah kerana berdepan dengan konglomerat yang berbilion, ini semua syarikat paling kaya dalam negara kita. 

“Apabila kita ada kuasa, buat sedaya upaya dan saya fikir sebaiknya kita boleh berunding secara teliti, faedah kepada pesawah lebih baik. 

“Jeritlah sekuat mana Melayu dan Islam, tetapi nasib orang Melayu yang miskin tak terbela, tiada makna bagi saya,” katanya. 

Anwar pada Isnin menegur Syed Mokhtar yang didakwa mempunyai monopoli terhadap import beras. 

Tegas beliau, kerajaan tidak akan mengizinkan pembolotan kekayaan oleh tokoh politik dengan begitu mudah yang menghisap darah pesawah padi miskin.

 

Sumber: Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending