Connect with us

Antarabangsa

Biden tandatangan undang-undang lindungi perkahwinan sejenis

Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden semalam menandatangani Rang Undang-Undang (RUU) yang memberikan perlindungan persekutuan kepada perkahwinan sejenis, dengan sekumpulan besar tetamu berkumpul di Rumah Putih untuk meraikan peristiwa penting perundangan itu.

Wartawan TMT

Published

on

Biden tandatangan undang-undang lindungi perkahwinan sejenis
Foto: Joe Biden (tengah) bersama sekumpulan penggubal undang-undang Republikan dan Demokrat, peguam bela dan plaintif di pekarangan Rumah Putih,
  • Presiden AS, semalam menandatangani Rang Undang-Undang (RUU) memberikan perlindungan persekutuan kepada perkahwinan sejenis.
  • Undang-undang baharu, dikenali sebagai Akta Penghormatan Perkahwinan, tidak mewajibkan negeri halalkan perkahwinan sejenis tetapi memerlukan mereka iktiraf perkahwinan selagi ia sah di negeri tempat perkahwinan itu dilakukan.
  • “Amerika mengambil langkah penting ke arah kesaksamaan, untuk kebebasan dan keadilan, bukan hanya untuk sesetengah orang, tetapi untuk semua orang,”- Presiden AS, Joe Biden.

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden semalam menandatangani Rang Undang-Undang (RUU) yang memberikan perlindungan persekutuan kepada perkahwinan sejenis, dengan sekumpulan besar tetamu berkumpul di Rumah Putih untuk meraikan peristiwa penting perundangan itu.

Biden – ketika sebagai naib presiden mengambil pendirian umum yang memihak kepada kesatuan sesama jantina sebelum mereka menjadi sah di seluruh AS dalam keputusan Mahkamah Agung 2015 – menggembar-gemburkan undang-undang penting itu sebagai kemenangan hak.

“Amerika mengambil langkah penting ke arah kesaksamaan, untuk kebebasan dan keadilan, bukan hanya untuk sesetengah orang, tetapi untuk semua orang,” katanya semasa majlis menandatangani perjanjian petang semalam.

Selepas Mahkamah Agung AS – kini jauh lebih konservatif – membatalkan hak pengguguran yang telah lama wujud pada Jun lalu, penggubal undang-undang dari kiri dan kanan bersatu untuk menghalang sebarang langkah seterusnya untuk mengekang hak perkahwinan sejenis.

Penerimaan terakhir undang-undang oleh Kongres minggu lalu menandakan tindakan bipartisan yang jarang berlaku di Washington yang sangat berpecah belah.

Dalam perayaan, Biden berkumpul dengan sekumpulan penggubal undang-undang Republikan dan Demokrat di pekarangan Rumah Putih, bersama-sama peguam bela dan plaintif dalam kes kesaksamaan perkahwinan di seluruh negara.

Tammy Baldwin, senator AS pertama yang mendedahkan dirinya gay secara terbuka, berkata beliau ‘sangat gembira’ pada pemeteraian undang-undang, yang beliau membantu dalam draf di Kongres.

“Hari ini, kami mencipta sejarah dan membuat perubahan untuk berjuta-juta rakyat Amerika,” katanya dalam satu kenyataan.

“Kami memberitahu berjuta-juta pasangan sejenis dan antara kaum bahawa kami peduli mereka dan kami menghormati mereka.”

Jurucakap Rumah Putih, Karine Jean-Pierre kelmarin berkata, perundangan itu ‘akan memberikan ketenangan fikiran kepada berjuta-juta LGBTQI+ dan pasangan antara kaum yang akhirnya akan dijamin hak dan perlindungan yang mereka dan anak-anak mereka berhak’.

Jean-Pierre sendiri mencipta sejarah sebagai setiausaha akhbar Rumah Putih gay pertama secara terbuka.

Beratus-ratus ribu pasangan sejenis telah berkahwin sejak keputusan Mahkamah Agung 2015 yang menghalalkannya di seluruh AS.

Penerimaan orang ramai telah berkembang secara mendadak dalam beberapa dekad kebelakangan ini, dengan tinjauan pendapat kini menunjukkan majoriti kuat rakyat Amerika menyokong perkahwinan sejenis.

Namun, sesetengah konservatif dan hak agama tetap ditentang.

Undang-undang baharu, yang dikenali sebagai Akta Penghormatan Perkahwinan, tidak mewajibkan negeri untuk menghalalkan perkahwinan sejenis tetapi memerlukan mereka mengiktiraf perkahwinan selagi ia sah di negeri tempat perkahwinan itu dilakukan.

Ia memansuhkan undang-undang terdahulu yang mentakrifkan perkahwinan sebagai penyatuan antara seorang lelaki dan seorang wanita, dan juga melindungi pasangan antara kaum dengan menghendaki negeri mengiktiraf perkahwinan yang sah tanpa mengambil kira ‘jantina, bangsa, etnik atau asal usul negara’.

Di Dewan Rakyat, 39 Republikan menyertai majoriti Demokratik bersatu dalam menyokong RUU itu, manakala 169 Republikan mengundi menentang.

Ia sebelum ini diterima pakai dalam Senat yang berpecah sama rata dengan 61 undi berbanding 36. – AFP

Sumber: Berita Harian

 

Author

Antarabangsa

Tiada tanda gencatan senjata dicapai di Gaza, perantara masih optimistik

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.
  • Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.
  • Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.

Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Tiada komen rasmi daripada Israel mengenai rundingan itu setakat ini selain fakta bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu diberi taklimat mengenainya dan delegasi Israel hadir untuk pusingan rundingan kali ini.

Mandat diberikan kepada perunding Israel oleh Netanyahu juga tidak diketahui sepenuhnya kerana butiran mengenai rundingan itu tidak didedahkan kepada umum.

Walaupun pengantara kekal optimistik, masih tiada tanda bahawa kesepakatan hampir tercapai. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Trending