Connect with us

Antarabangsa

Wanita Muslim, dua anak kecil maut rumah dibakar jiran anti-Islam

Seorang lelaki di Britain didakwa sengaja membakar rumah jirannya yang beragama Islam sehingga mengorbankan isteri dan dua anak kecil jirannya itu.

Wartawan TMT

Published

on

Wanita Muslim, dua anak kecil maut selepas rumah dibakar jiran di Britain
Foto: Fatoumatta Hydara bersama anaknya Naeemah Drammeh (dipangku) dan Fatimah Drammeh.
  • Jamie Barrow ditahan pada 20 November lalu kerana didakwa sengaja membakar kediaman jirannya yang beragama Islam di Nottingham.
  • Isteri dan dua anak perempuan jirannya, masing-masing berusia setahun dan tiga tahun, terkorban akibat kebakaran itu.
  • Jamie didakwa sebagai seorang rasis dan anti-Islam berdasarkan hantaran Facebooknya.

Seorang lelaki di Britain didakwa sengaja membakar rumah jirannya yang beragama Islam sehingga mengorbankan isteri dan dua anak kecil jirannya itu.

Memetik laporan Mirror, Jamie Barrow ditahan pada 20 November lalu selepas didakwa sengaja menyebabkan kebakaran di kediaman jirannya di Nottingham.

Akibatnya, dua orang anak perempuan jirannya iaitu Fatimah Drammeh dan Naeemah Drammeh, masing-masing berusia tiga tahun dan setahun, maut dalam kebakaran itu.

Ibu mereka pula, Fatoumatta Hydara, 28, meninggal dunia di hospital dua hari kemudian akibat terhidu asap.

Meninjau di ruangan Twitter, ada pihak mendakwa Jamie sebagai seorang yang rasis dan anti-Islam.

Tangkap layar gambar tertuduh dalam hantaran Twitter Michael Morgan.

Jamie juga didakwa pernah membuat beberapa hantaran Facebook berbaur rasis dan anti-Islam.

Bagaimanapun, pihak polis tempatan menolak kemungkinan yang tindakan tertuduh itu berunsurkan kebencian agama atau rasis.

Dia kini menghadapi tiga pertuduhan membunuh di mahkamah dan akan dibicarakan semula pada Mei tahun hadapan.

Sumber: Mirror

Author

Antarabangsa

Jordan pintas dron Iran demi keselamatan rakyat – Kabinet Jordan

Setiap objek yang terbang memasuki ruang udara Jordan pada lewat malam Sabtu lalu dipintas negara itu demi keselamatan rakyatnya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Setiap objek yang terbang memasuki ruang udara Jordan pada lewat malam Sabtu lalu dipintas negara itu demi keselamatan rakyatnya.
  • Menurut dua sumber keselamatan serantau, Jordan yang terletak di antara Iran dan Israel, telah bersiap siaga dengan pertahanan udara bagi memintas mana-mana dron atau peluru berpandu yang menceroboh ruang udaranya.

Setiap objek yang terbang memasuki ruang udara Jordan pada lewat malam Sabtu lalu dipintas negara itu demi keselamatan rakyatnya.

Itu kenyataan yang dikeluarkan kabinet negara tersebut semalam selepas masyarakat dunia mempersoalkan mengapa Jordan memintas dron Iran yang disasarkan ke wilayah jajahan haram Israel.

Iran melancarkan dron letupan dan melepaskan peluru berpandu ke Israel pada lewat malam Sabtu. Menurut dua sumber keselamatan serantau, Jordan yang terletak di antara Iran dan Israel, telah bersiap siaga dengan pertahanan udara bagi memintas mana-mana dron atau peluru berpandu yang menceroboh ruang udaranya.

“Beberapa serpihan jatuh di beberapa tempat pada masa itu tanpa menyebabkan sebarang kerosakan besar atau kecederaan kepada rakyat,” tambah kenyataan kabinet Jordan.

Pesawat pejuang A.S. dan British turut terlibat dalam menembak jatuh beberapa dron milik Iran di kawasan sempadan Iraq-Syria, lapor Saluran 12 Israel.

– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending