Connect with us

Terkini

Perdana Menteri perlu kukuhkan segera larangan promosi propaganda LGBT – pensyarah

‘Undang-undang yang mengawal promosi propaganda LGBT harus diperkukuhkan segera.’ Kata Pensyarah Perubatan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan USIM, Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar dalam hantaran di Facebook miliknya.

Wartawan TMT

Published

on

Perdana Menteri perlu kukuhkan segera larangan promosi propaganda LGBT - pensyarah
Foto: Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar.
  • “Saya berharap kerajaan baru Malaysia di bawah pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat mengorak langkah bagi menangani isu propaganda LGBT, sekurang-kurangnya diperingkat kanak-kanak. 
  • “Undang-undang yang mengawal promosi propaganda ini harus diperkukuhkan segera,” – Pensyarah Perubatan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan USIM, Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar 
  • Kita perlu melihat bagaimana Qatar yang diserang dari pelbagai sudut namun tetap bertegas nilai-nilai LGBT adalah dari Barat bukannya nilai universal diterima dunia Islam.

KUALA LUMPUR – Undang-undang yang mengawal promosi propaganda LGBT harus diperkukuhkan segera.

Pensyarah Perubatan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan USIM, Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar berharap kerajaan baharu yang diterajui Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat mengorak langkah menangani isu propaganda LGBT, sekurang-kurangnya di peringkat kanak-kanak. 

“Undang-undang yang mengawal promosi propaganda ini harus diperkukuhkan segera,” katanya dalam hantaran di Facebook hari ini.

Dr Rafidah berkata Malaysia perlu melihat bagaimana negara tuan rumah Piala Dunia 2022, iaitu Qatar yang diserang dari pelbagai sudut, namun tetap bertegas nilai-nilai LGBT adalah dari Barat bukannya nilai universal diterima dunia Islam.

Beliau berkata senario itu sama seperti Rusia yang meluluskan bacaan ketiga dan terakhir undang-undang yang memperluaskan larangan sedia ada untuk mempromosikan ‘propaganda lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT)’ kepada kanak-kanak dengan mengharamkannya di semua peringkat umur.

“Sama seperti Rusia yang mengatakan mereka mempertahankan moral dalam menghadapi apa yang mereka pertikaikan sebagai nilai ‘bukan Russia’ yang dipromosikan oleh Barat,” katanya.

Dalam pada itu, di ruangan komen, rata-rata pengguna Facebook turut menyokong beliau dan mengharapkan agar ideologi sesat tersebut dapat dibasmi daripada bumi Malaysia.

Tangkap layar komen netizen di Facebook.

Sumber : Facebook Prof Dr Rafidah Hanim Mokhtar

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kenyataan ekonomi terjejas akibat gerakan boikot tidak tepat — Pengerusi BDS Malaysia

Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail.
  • Pengerusi BDS Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata kenyataan itu tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain serta peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.
  • Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.
  • Katanya, terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.
  • “Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

KUALA LUMPUR — Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Pengerusinya, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata ia tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain.

Selain itu, peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.

“Bukan susah untuk kutuk kezaliman Israel. Saya pun hairan kenapa ada syarikat yang masih enggan lakukan benda yang baik ini.

“Jika mereka kutuk kezaliman Israel secara jelas dan terbuka, saya yakin pengguna akan pergi balik ke kedai mereka,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

Kor Ming yang juga Naib Pengerusi DAP turut memuat naik tangkap layar artikel berita Cina bertajuk, ‘Gelombang boikot menyebabkan pekerja KFC dipotong gaji, pendapatan bulanan pasangan RM600 untuk menyara 3 anak’.

Foto: Tangkap layar ciapan Nga Kor Ming.

Mengulas lanjut, Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.

Malah, katanya terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.

“Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel. 

“Keluar dari Israel. Atau keluarkan kenyataan mengutuk kezaliman Israel di Gaza,” kata pengerusi BDS Malaysia. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending