Connect with us

Terkini

Mangsa banjir di Selangor meningkat kepada 1,166 mangsa

Jumlah mangsa banjir di Selangor terus meningkat kepada 1,166 mangsa membabitkan 282 keluarga setakat jam 2.30 petang Khamis. 

Wartawan TMT

Published

on

Mangsa banjir di Selangor meningkat kepada 1,166 mangsa
Foto: Banjir di Selangor
  • Setakat pukul 2.30 petang hari ini, jumlah mangsa banjir di Selangor terus meningkat kepada 1,166 mangsa membabitkan 282 keluarga. 
  • Tujuh daerah di negeri ini terjejas dalam kejadian itu. 
  • “Daerah Petaling mencatatkan jumlah mangsa tertinggi apabila merekodkan 606 mangsa daripada 136 keluarga. Ini diikuti Klang dengan 301 mangsa daripada 76 keluarga manakala di daerah Kuala Selangor pula merekodkan seramai 116 mangsa daripada 37 keluarga.
  • 18 PPS dibuka di tujuh daerah terbabit dengan empat daripadanya di daerah Sepang, tiga lagi PPS dibuka di daerah Petaling, Klang dan Hulu Langat manakala dua lagi PPS di Kuala Selangor serta Sabak Bernam.

 

SHAH ALAM – Jumlah mangsa banjir di Selangor terus meningkat kepada 1,166 mangsa membabitkan 282 keluarga setakat jam 2.30 petang Khamis. 

Smart Selangor Operation Centre (SSOC) Unit Pengurusan Bencana Negeri Selangor dalam kenyataannya memaklumkan, sebanyak tujuh daerah di negeri ini terjejas dalam kejadian itu. 

Menurut kenyataan itu, daerah Petaling mencatatkan jumlah mangsa tertinggi apabila merekodkan 606 mangsa daripada 136 keluarga. 

“Ini diikuti Klang dengan 301 mangsa daripada 76 keluarga manakala di daerah Kuala Selangor pula merekodkan seramai 116 mangsa daripada 37 keluarga serta daerah Sepang 22 mangsa daripada 15 keluarga.

“Seterusnya daerah Hulu Langat menempatkan 52 mangsa daripada 12 keluarga dan lima mangsa daripada dua keluarga di daerah Sabak Bernam serta daerah Kuala Langat membabitkan tiga mangsa daripada satu keluarga,” kata kenyataan itu. 

Sehingga kini sebanyak 18 PPS dibuka di tujuh daerah terbabit dengan empat daripadanya di daerah Sepang. 

Kenyataan itu memaklumkan, sebanyak tiga lagi PPS dibuka di daerah Petaling, Klang dan Hulu Langat manakala dua lagi PPS di Kuala Selangor dan Sabak Bernam.

“Sebanyak satu PPS dibuka di daerah Kuala Langat manakala dua lagi daerah di negeri ini iaitu Gombak dan Hulu Selangor tidak merekodkan sebarang mangsa serta tiada PPS dibuka,” kata kenyataan itu.

Sumber: Sinar Harian 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending