Connect with us

Antarabangsa

Israel kecam Australia tidak iktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negaranya

Rejim Israel mengkritik keputusan Australia menarik balik pengiktirafan Baitulmaqdis sebagai ibu negaranya dengan mengemukakan aduan kepada Duta Australia, selain menyifatkan keputusan itu sebagai terburu-buru dan tidak profesional.

Wartawan TMT

Published

on

Israel kecam Australia tidak iktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negaranya
Foto: Menteri Luar Australia, Penny Wong dan Perdana Menteri Israel, Yair Lapid.
  • Rejim Israel anggap keputusan Australia menarik balik pengiktirafan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel sebagai terburu-buru dan tidak profesional.
  • Rujukan pengiktirafan yang dibuat kerajaan terdahulu bagi ibu negara Israel itu telah dipadamkan dalam talian, menyebabkan media mula melaporkan perkara itu pada Isnin.
  • Israel mendakwa keputusan kerajaan Australia ini hanya sebagai tindak balas terhadap laporan media yang dianggap ‘tidak benar’ itu.
  • Menteri Luar Australia, Penny Wong dilaporkan berkata kerajaan membatalkan keputusan kerajaan terdahulu mengiktiraf Baitulmaqdis Barat pada 2018 yang disifatkan sebagai muslihat sinis untuk memenangi sokongan pilihan raya.

Rejim Israel mengkritik keputusan Australia menarik balik pengiktirafan Baitulmaqdis sebagai ibu negaranya dengan mengemukakan aduan kepada Duta Australia, selain menyifatkan keputusan itu sebagai terburu-buru dan tidak profesional.

ABC News melaporkan Jabatan Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan Australia telah memadamkan rujukan pengiktirafan itu dalam talian, walaupun Kabinet hanya membuat keputusan rasmi mengenai isu itu pada pagi Selasa.

Beberapa media melaporkan tentang perubahan itu pada malam Isnin, memaksa kerajaan persekutuan untuk menjelaskan masih belum ada keputusan rasmi dibuat mengenainya.

Perdana Menteri Israel, Yair Lapid, mengecam tindakan itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam.

“Memandangkan keputusan ini dibuat sebagai tindakan terburu-buru terhadap laporan yang tidak betul di media, kami hanya boleh berharap kerajaan Australia menguruskan perkara lain dengan lebih serius dan profesional,” katanya.

“Baitulmaqdis adalah ibu kota Israel yang kekal dan bersatu, tiada apa yang akan mengubahnya” kata Yair Lapid.

Semalam, Menteri Luar Australia, Penny Wong berkata kerajaan membatalkan keputusan kerajaan terdahulu mengiktiraf Baitulmaqdis Barat yang disifatkan sebagai muslihat sinis untuk memenangi sokongan pilihan raya.

Wong berkata Australia kekal sebagai rakan setia Israel dan penyokong teguh rakyat Palestin.

“Hari ini, kerajaan menegaskan semula pendirian Australia sebelum ini bahawa Baitulmaqdis adalah isu status terakhir yang harus diselesaikan sebagai sebahagian daripada rundingan damai antara Israel dan rakyat Palestin,” katanya.

Wong berkata kedutaan Australia sentiasa berada dan kekal di Tel Aviv.

Kerajaan Perdana Menteri, Scott Morrison sebelum ini mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel pada 2018.

Ia berikutan keputusan bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump untuk memindahkan kedutaannya dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis. 

Wong mendakwa Morrison bermain politik atas keputusan itu.

Sumber: ABC Net

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending