Connect with us

Antarabangsa

Israel kecam Australia tidak iktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negaranya

Rejim Israel mengkritik keputusan Australia menarik balik pengiktirafan Baitulmaqdis sebagai ibu negaranya dengan mengemukakan aduan kepada Duta Australia, selain menyifatkan keputusan itu sebagai terburu-buru dan tidak profesional.

Wartawan TMT

Published

on

Israel kecam Australia tidak iktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negaranya
Foto: Menteri Luar Australia, Penny Wong dan Perdana Menteri Israel, Yair Lapid.
  • Rejim Israel anggap keputusan Australia menarik balik pengiktirafan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel sebagai terburu-buru dan tidak profesional.
  • Rujukan pengiktirafan yang dibuat kerajaan terdahulu bagi ibu negara Israel itu telah dipadamkan dalam talian, menyebabkan media mula melaporkan perkara itu pada Isnin.
  • Israel mendakwa keputusan kerajaan Australia ini hanya sebagai tindak balas terhadap laporan media yang dianggap ‘tidak benar’ itu.
  • Menteri Luar Australia, Penny Wong dilaporkan berkata kerajaan membatalkan keputusan kerajaan terdahulu mengiktiraf Baitulmaqdis Barat pada 2018 yang disifatkan sebagai muslihat sinis untuk memenangi sokongan pilihan raya.

Rejim Israel mengkritik keputusan Australia menarik balik pengiktirafan Baitulmaqdis sebagai ibu negaranya dengan mengemukakan aduan kepada Duta Australia, selain menyifatkan keputusan itu sebagai terburu-buru dan tidak profesional.

ABC News melaporkan Jabatan Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan Australia telah memadamkan rujukan pengiktirafan itu dalam talian, walaupun Kabinet hanya membuat keputusan rasmi mengenai isu itu pada pagi Selasa.

Beberapa media melaporkan tentang perubahan itu pada malam Isnin, memaksa kerajaan persekutuan untuk menjelaskan masih belum ada keputusan rasmi dibuat mengenainya.

Perdana Menteri Israel, Yair Lapid, mengecam tindakan itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam.

“Memandangkan keputusan ini dibuat sebagai tindakan terburu-buru terhadap laporan yang tidak betul di media, kami hanya boleh berharap kerajaan Australia menguruskan perkara lain dengan lebih serius dan profesional,” katanya.

“Baitulmaqdis adalah ibu kota Israel yang kekal dan bersatu, tiada apa yang akan mengubahnya” kata Yair Lapid.

Semalam, Menteri Luar Australia, Penny Wong berkata kerajaan membatalkan keputusan kerajaan terdahulu mengiktiraf Baitulmaqdis Barat yang disifatkan sebagai muslihat sinis untuk memenangi sokongan pilihan raya.

Advertisement

Wong berkata Australia kekal sebagai rakan setia Israel dan penyokong teguh rakyat Palestin.

“Hari ini, kerajaan menegaskan semula pendirian Australia sebelum ini bahawa Baitulmaqdis adalah isu status terakhir yang harus diselesaikan sebagai sebahagian daripada rundingan damai antara Israel dan rakyat Palestin,” katanya.

Wong berkata kedutaan Australia sentiasa berada dan kekal di Tel Aviv.

Kerajaan Perdana Menteri, Scott Morrison sebelum ini mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel pada 2018.

Ia berikutan keputusan bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump untuk memindahkan kedutaannya dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis. 

Wong mendakwa Morrison bermain politik atas keputusan itu.

Advertisement

Sumber: ABC Net

Author

Antarabangsa

Lelaki Muslim separuh buta dipukul, dipaksa sebut ‘Jai Shri Ram’

Polis Karnataka menahan seorang juruteknik perisian dan rakannya kerana didakwa menyerang seorang lelaki Muslim separuh buta berusia 65 tahun dan memaksanya untuk menyebut ‘Jai Shri Ram’ (kemuliaan Tuhan Rama).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Polis Karnataka menahan seorang juruteknik perisian dan rakannya kerana didakwa menyerang seorang lelaki Muslim separuh buta berusia 65 tahun dan memaksanya untuk menyebut ‘Jai Shri Ram’ (kemuliaan Tuhan Rama).
  • Tertuduh iaitu Sagar Shetty Kalki, 24, dan Narasappa, 25, merupakan penduduk di kejiranan Gangavathi, dipercayai melakukan perkara itu terhadap  Hussensab pada 25 November lalu.
  • Ketika insiden itu, kedua-duanya difahamkan membawa mangsa ke laluan bawah landasan kereta api sebelum menyerang dan merompak mangsa.
  • “Mereka memukul saya dengan botol kaca dan menggunakan serpihannya untuk memotong janggut saya dan memaksa saya menyebut Jai Shri Ram, selain mengugut untuk melakukan perkara lebih teruk jika tidak mematuhi mereka.
  • “Mereka juga cuba membakar janggut saya. Kemudian, mereka memukul saya  sehingga jatuh ke tanah,” kata mangsa, Hussensab.

INDIA – Polis Karnataka menahan seorang juruteknik perisian dan rakannya kerana didakwa menyerang seorang lelaki Muslim separuh buta berusia 65 tahun dan memaksanya untuk menyebut ‘Jai Shri Ram’ (kemuliaan Tuhan Rama).

Tertuduh iaitu Sagar Shetty Kalki, 24, dan Narasappa, 25, merupakan penduduk di kejiranan Gangavathi, dipercayai melakukan perkara itu terhadap  Hussensab pada 25 November lalu.

Ketika insiden itu, kedua-duanya difahamkan membawa mangsa ke laluan bawah landasan kereta api sebelum menyerang dan merompak mangsa.

Superintendan Polis (SP), Yashodha Vantigodi berkata tertuduh yang ketika itu berada dalam keadaan mabuk membenarkan Hussensab menumpang kenderaan mereka ke satu destinasi sebelum lelaki itu bertindak menarik topi Narasappa kerana meminta untuk berhenti.

“Marah dengan itu, tertuduh membawanya ke dekat sebuah laluan bawah landasan kereta api dan menyerangnya,” kata Vantigodi dipetik The Indian Express pada Rabu.

Sementara itu, Hussensab berkata ketika kejadian, dia merayu kepada suspek melepaskannya untuk pulang ke rumah kerana memilik penglihatan yang lemah

“Mereka memukul saya dengan botol kaca dan menggunakan serpihannya untuk memotong janggut saya dan memaksa saya menyebut Jai Shri Ram, selain mengugut untuk melakukan perkara lebih teruk jika tidak mematuhi mereka.

Advertisement

“Mereka juga cuba membakar janggut saya. Kemudian, mereka memukul saya sehingga jatuh ke tanah.

“Seorang pengembala di kawasan itu berteriak ketika mereka cuba memukul saya dengan batu dan bertindak melarikan diri. Dia kemudian membawa dan menelefon anak perempuan saya,” katanya.

Polis Gangavathi mendaftarkan kes itu di bawah Seksyen 394 (perompakan) dan 307 (percubaan membunuh) Kanun Kesalahan India (IPC).

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending