Connect with us

Antarabangsa

Australia tidak lagi iktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara haram Israel

Australia pada Selasa tidak lagi mengiktiraf Baitulmaqdis Barat sebagai ibu negara haram Israel sekali gus menarik balik keputusan yang dibuat oleh kerajaan negara itu sebelum ini.

Wartawan TMT

Published

on

Australia tidak lagi iktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara haram Israel
Foto: Menteri Luar Australia, Penny Wong.
  • Australia  tidak lagi mengiktiraf Baitulmaqdis Barat sebagai ibu negara haram Israel.
  • Ia sekali gus menarik balik keputusan yang dibuat oleh kerajaan negara itu sebelum ini.
  • Pihaknya tidak akan menyokong pendekatan yang menjejaskan penyelesaian dua negara.
  • “Kedutaan Australia sentiasa berada dan kekal di Tel Aviv” – Menteri Luar, Penny Wong.

SYDNEY – Australia pada Selasa tidak lagi mengiktiraf Baitulmaqdis Barat sebagai ibu negara haram Israel sekali gus menarik balik keputusan yang dibuat oleh kerajaan negara itu sebelum ini.

Menteri Luar, Penny Wong berkata, status bandar itu harus diputuskan melalui rundingan damai antara Israel dan Palestin.

Menurutnya, ia tidak boleh diputuskan melalui keputusan unilateral.

Beliau berkata, pihaknya tidak akan menyokong pendekatan yang menjejaskan penyelesaian dua negara, katanya sambil menambah: “Kedutaan Australia sentiasa berada dan kekal di Tel Aviv”.

Pada tahun 2018, kerajaan konservatif yang diketuai oleh Perdana Menteri, Scott Morrison ketika itu mengikuti langkah bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump dalam menamakan Baitulmaqdis Barat sebagai ibu negara Israel.

Tindakan itu menyebabkan tindak balas domestik di Australia dan menyebabkan pergeserannya dengan negara jiran, Indonesia yang mempunyai majoriti penduduk Muslim paling ramai di dunia. – Agensi

Sumber: Sinar Harian 

Author

Antarabangsa

Jeti pelabuhan sementara $320 juta tentera AS di Gaza ‘pecah’ dibadai ombak kuat

Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.
  • Al Jazeera melaporkan pembinaan dermaga sementara itu sebelum ini menelan belanja $320 juta dolar dan 1,000 tentera AS diperlukan untuk membinanya.
  • Jeti yang sepatutnya bertahan sehingga September itu cuma bertahan selama lebih daripada seminggu.

Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.

Al Jazeera melaporkan pembinaan dermaga sementara itu sebelum ini menelan belanja $320 juta dolar dan 1,000 tentera AS diperlukan untuk membinanya.

Jeti yang sepatutnya bertahan sehingga September itu cuma bertahan selama lebih daripada seminggu.

Pada ketika ia digunakan, ia dilaporkan menerima kira-kira 1,000 tan metrik makanan. 

Pentagon berkata akan menggantikan jeti itu tetapi tidak menjelaskan bilakah ia akan berlaku. 

Terdahulu, Pengarah Komunikasi Agensi Kerja dan Bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin (UNRWA) menyifatkan pembinaan pelabuhan sementara tentera AS itu merupakan langkah penyelesaian rumit di saat terdapat solusi yang lebih mudah iaitu penghantaran bantuan menerusi laluan darat. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending