Connect with us

Terkini

Perang Rusia-Ukraine jejas sektor pelabuhan negara

Sektor pelabuhan di negara ini turut terjejas dengan perang Ukraine-Rusia pada tahun ini sama seperti pelabuhan global yang lain.

Wartawan TMT

Published

on

Perang Rusia-Ukraine jejas sektor pelabuhan negara
Foto: Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong (tengah) merasmikan pelancaran program CSR di Pelabuhan Johor, Pasir Gudang pada Isnin, sumber Sinar Harian.
  • Sektor pelabuhan di negara ini turut terjejas impak dari perang Ukraine-Rusia tahun ini.
  • Perkembangan itu menyebabkan beberapa pelabuhan di negara ini tidak akan mengambil barangan tertentu menurut Menteri Pengangkutan.
  • Keadaan ini mengganggu kelancaran penghantaran kargo sekali gus menjejaskan aktiviti di pelabuhan dunia.

PASIR GUDANG – Sektor pelabuhan di negara ini turut terjejas dengan perang Ukraine-Rusia pada tahun ini sama seperti pelabuhan global yang lain.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, perkembangan tersebut mengakibatkan beberapa pelabuhan di negara ini tidak akan mengambil barangan tertentu.

“Keadaan ini mengganggu kelancaran penghantaran kargo sekali gus menjejaskan aktiviti di pelabuhan dunia tidak seperti tahun lalu yang turut dirasai pelabuhan-pelabuhan di negara ini.

“Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) di Iskandar Puteri khususnya, sebagai pelabuhan ‘transhipment’ paling utama di rantau ini, perlu kekal berdaya saing kerana kedudukannya yang strategik serta kecekapan mengendalikan apa juga kontena khususnya untuk transhipment,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan pelancaran program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Lembaga Pelabuhan Johor (LPJ) Cares Keluarga Malaysia di Pelabuhan Johor pada Isnin.

Turut hadir Pengerusi LPJ, Rosnan Fathlal dan Pengurus Besar LPJ, Kamaruzaman Munasir.

Ka Sion berkata, kementeriannya yakin PTP mampu mengekalkan prestasi tahun lalu dengan mengendalikan 11.2 juta TEU (twenty equivalent units).

Pencapaian itu katanya, boleh dicapai meskipun terkena tempias disebabkan perang Ukraine-Rusia yang berlarutan ketika ini sekali gus mengukuhkan kedudukannya sebagai satu daripada 15 pelabuhan tersibuk di dunia.

“Berdasarkan prestasi PTP setakat semalam, pelabuhan itu telah mengendalikan 6.89 juta TEU yang dijangka akan menjangkau 7 juta TEU pada hujung bulan ini.

“Melihat daripada segi trend, penghantaran kontena meningkat pada empat bulan terakhir disebabkan musim perayaan seperti Krismas, maka kita yakin mampu mencapai prestasi 11.2 juta TEU pada tahun lalu,” kata Ka Sion.

Pihaknya meletakkan sasaran itu untuk dipenuhi sekali gus membuktikan kemampuan PTP yang menunjukkan peningkatan ketika kebanyakan pelabuhan dunia lain terkesan.

Pada tahun lalu, PTP mencatatkan jumlah kendalian sebanyak 11.2 juta TEU dengan nilai pertumbuhan 14 peratus, berbanding 9.8 juta TEU pada tahun sebelumnya.

Pencapaian itu meletakkan PTP antara 20 pelabuhan terbaik dunia dengan merekodkan pertumbuhan 1.4 juta TEU.

Sejak ditubuhkan, PTP telah berjaya mengendalikan lebih 148 juta TEU manakala Pelabuhan Pasir Gudang yang menjadi hub penyimpanan minyak kelapa sawit terbesar dunia mengendalikan 21 juta TEU.

Sumber: Sinar Harian

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Berhikmahkah baca ayat al-Quran di hadapan tempat ibadat agama lain?

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Tangkap layar video yang tular menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Dalam video berkenaan, lelaki itu membaca ayat khusus yang berkaitan teguran Nabi Ibrahim kepada kaumnya yang menyembah berhala dalam Surah al-Anbiyaa’ 21:66-67

Nabi Ibrahim AS berkata: ‘Jika demikian, patutkah kamu menyembah yang lain dari Allah sesuatu yang tidak dapat mendatangkan faedah sedikitpun kepada kamu, dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepada kamu? Jijik perasaanku terhadap kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah! Maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal fikiran kamu?’” 

Tidak dinafikan apa yang dimaksudkan ayat ini adalah benar dan merupakan fakta dalam ajaran Islam. 

Malah, tiada masalah sekalipun jikalau seseorang Muslim ingin membaca al-Qur’an kerana sememangnya ia perkara yang digalakkan dan diimani setiap Muslim.  

Penulis percaya barangkali niat pempengaruh itu adalah untuk menyampaikan mesej Tawhid dengan membaca petikan ayat al-Qur’an yang khusus menceritakan tentang sindiran Nabi Ibrahim AS kepada pengamal berhala. 

Meskipun niat tersebut mungkin baik, tindakan membaca al-Qur’an di rumah ibadat agama lain adalah tidak sesuai apatah lagi di hadapan patung berhala yang dianggap Tuhan oleh penganut agama terbabit. 

Lebih-lebih lagi, jika tindakan ini bertujuan untuk, konten dan meraih views di media sosial, ia menambahkan lagi ketidak sensitiviti terhadap keagamaan. Tanpa mengetahui realiti setempat, jelas ini bukan dakwah, ini adalah tindakan provokasi yang tidak sepatutnya berlaku.  

Berdakwah biarlah berhikmah 

Setiap daripada kita pasti memiliki pendekatan berdakwah yang pelbagai dalam usaha menarik golongan yang diseru kepada Islam.  

Namun, setiap pendekatan itu juga perlu digariskan mengikut saranan Allah yang menyuruh umat Islam supaya berdakwah secara berhikmah atau bijaksana. 

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik.” (Surah an-Nahl 16:125).

Hikmah dalam konteks ayat ini adalah meletakkan setiap sesuatu pada tempatnya dengan panduan akal. 

Sebagaimana  yang dinyatakan Ibnu Hajar dalam Fathul Bari (7/205), “Makna yang paling benar dari Al-Hikmah adalah bahwa Al-Hikmah adalah menempatkan sesuatu pada tempatnya.” 

Sa’id Hawwa pula mengatakan, al-hikmah itu ialah maqalah (pendapat atau perkataan) yang sahih dan jitu, iaitu dalil yang menerangkan kebenaran yang menghilangkan syubhat (kesamaran), atau khitab (ucapan, perkataan atau perbicaraan) yang munasabah kepada setiap golongan manusia berdasarkan kedudukan mereka.

Sebagai contoh, sesuaikah sekiranya kita berdakwah kepada orang bukan Muslim yang asing dan baru pertama kali berjumpa dengan membaca petikan ayat al-Qur’an seperti: 

“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu.” (Surah An-Nisa’ 4:56)  

Sememangnya petikan ayat al-Qur’an ini adalah dalil yang sahih. Namun mari kita fikirkan secara logik, adakah bukan Muslim terbabit akan semakin mendekati Islam atau sebaliknya, menjauhi Islam? 

Dan bolehkah pendekatan dakwah sebegini kita katakan sebagai dakwah secara bijaksana yang meletakkannya di tempat yang sepatutnya? 

Sedangkan, kita perlu menggunakan pendekatan yang bersesuaian dengan audiens mengikut konteks sosial dan realiti setempat. Bukan main terjah berdakwah tanpa mengambil tahu latar belakang kepercayaan setempat. 

Dalam usaha berdakwah, amat penting untuk kita sentiasa mempertimbangkan sensitiviti agama lain dan menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka. 

“Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan.” (Surah Al-An’am 6:108) 

Tetapi, apakah menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka bermaksud Muslim menerima kepercayaan mereka? Sudah tentu tidak. Sebabnya jelas, akidah yang berbeza dan prinsip Islam juga jelas iaitu ‘bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku’. 

Pendekatan dakwah yang bijaksana dan penuh hikmah adalah pendekatan yang bukan sahaja mampu menyampaikan mesej Islam dengan lebih efektif, tetapi juga dapat mengukuhkan hubungan kewujudan bersama secara aman dengan penganut agama lain.

Kita harus sentiasa berhati-hati dan bijak dalam memilih cara berdakwah agar mesej yang disampaikan tidak menimbulkan salah faham mahupun ketegangan. – The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending