Connect with us

Terkini

Oktoberfest : “Malaysia sepatutnya menjadi suri tauladan kepada negara-negara lain” – Sheikh Umar Bagharib, Ahli Jawatankuasa Tertinggi DAP

Malaysia sepatutnya berbangga kerana sejak bertahun-tahun Oktoberfest dianjurkan di negara ini, ia dilaksanakan dengan penuh etika dan mengikut peraturan, kata Sheikh Umar Bagharib Ali.

Wartawan TMT

Published

on

Sheikh Omar Bagharib
Foto: Sheikh Omar Bagharib, Ahli Jawatankuasa Tertinggi DAP.
  • Malaysia patut berbangga Oktoberfest dijalankan penuh etika dan ikut peraturan sejak ia dilaksanakan beberapa tahun lalu di negara ini.
  • Sheikh Umar Bagharib Ali berkata dengan julukan ‘Islam’, Malaysia telah mempamerkan toleransi serta interaksi dalam kepelbagaiannya yang melahirkan sikap saling menghormati.
  • Islam di Malaysia–negara berbilang agama dan budaya–tidak wajar disemai menerusi ancaman serta paksaan tidak berasas ke atas rakyatnya kerana pendekatan sebegitu membuahkan kebencian serta prejudis antara satu sama lain.
  • “Di Malaysia, Islam merupakan agama rasmi persekutuan tanpa merendah-rendahkan agama dan kepercayaan yang lain. Agama lain boleh diamalkan dengan selamat dan sejahtera sesuai dengan kemajmukan kita. Inilah semangat perlembagaan,” – Sheikh Umar Bagharib Ali.

KUALA LUMPUR – Malaysia sepatutnya berbangga kerana sejak bertahun-tahun Oktoberfest dianjurkan di negara ini, ia dilaksanakan dengan penuh etika dan mengikut peraturan, kata Sheikh Umar Bagharib Ali.

“Sebagai sebuah negara dengan julukan ‘Islam’, Malaysia telah mempamerkan toleransi serta interaksi dalam kepelbagaiannya. 

“Dari sini, lahirlah sikap saling menghormati,” kata ahli Jawatankuasa Tertinggi DAP itu menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.

Memetik Malaysia Kini, veteran DAP Lim Kit Siang semalam dikatakan mendesak Ismail Sabri Yaakob menjelaskan kenyataan menteri agama Idris Ahmad yang menolak Oktoberfest.

Oktoberfest di Pulau Pinang.

Oktoberfest di Pulau Pinang.

Katanya, pendirian itu mencabuli prinsip dan dasar dalam perlembagaan negara selain bukan amalan kerajaan sejak 65 tahun lalu.

Sejak berada di luar kerajaan, PAS antara pihak yang lantang menentang penganjuran Oktoberfest walaupun secara bersyarat.

Dalam kenyataan malam tadi, dia berkata Islam di Malaysia–negara berbilang agama dan budaya–tidak wajar disemai menerusi ancaman serta paksaan tidak berasas ke atas rakyatnya. 

Dia yang juga naib pengerusi DAP Johor berkata pendekatan sebegitu hanya akan membuahkan kebencian serta prejudis antara satu sama lain.

“Pendekatan Malaysia sepatutnya menjadi suri teladan kepada negara-negara lain di dunia khususnya dalam konteks negara moden hari ini,” katanya yang turut menambah bahawa Islam mengajar penganutnya untuk menjauhi arak dan perkara memabukkan. 

Bagaimanapun, katanya, pada masa yang sama agama lain juga ada ajaran serta garis panduannya tersendiri sama ada membenarkan atau melarang.

“Di Malaysia, Islam merupakan agama rasmi persekutuan tanpa merendah-rendahkan agama dan kepercayaan yang lain. 

“Agama lain boleh diamalkan dengan selamat dan sejahtera sesuai dengan kemajmukan kita. Inilah semangat perlembagaan,” katanya.

Sumber : Malaysia kini, Facebook Sheikh Omar Ali

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Berhikmahkah baca ayat al-Quran di hadapan tempat ibadat agama lain?

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Tangkap layar video yang tular menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Dalam video berkenaan, lelaki itu membaca ayat khusus yang berkaitan teguran Nabi Ibrahim kepada kaumnya yang menyembah berhala dalam Surah al-Anbiyaa’ 21:66-67

Nabi Ibrahim AS berkata: ‘Jika demikian, patutkah kamu menyembah yang lain dari Allah sesuatu yang tidak dapat mendatangkan faedah sedikitpun kepada kamu, dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepada kamu? Jijik perasaanku terhadap kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah! Maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal fikiran kamu?’” 

Tidak dinafikan apa yang dimaksudkan ayat ini adalah benar dan merupakan fakta dalam ajaran Islam. 

Malah, tiada masalah sekalipun jikalau seseorang Muslim ingin membaca al-Qur’an kerana sememangnya ia perkara yang digalakkan dan diimani setiap Muslim.  

Penulis percaya barangkali niat pempengaruh itu adalah untuk menyampaikan mesej Tawhid dengan membaca petikan ayat al-Qur’an yang khusus menceritakan tentang sindiran Nabi Ibrahim AS kepada pengamal berhala. 

Meskipun niat tersebut mungkin baik, tindakan membaca al-Qur’an di rumah ibadat agama lain adalah tidak sesuai apatah lagi di hadapan patung berhala yang dianggap Tuhan oleh penganut agama terbabit. 

Lebih-lebih lagi, jika tindakan ini bertujuan untuk, konten dan meraih views di media sosial, ia menambahkan lagi ketidak sensitiviti terhadap keagamaan. Tanpa mengetahui realiti setempat, jelas ini bukan dakwah, ini adalah tindakan provokasi yang tidak sepatutnya berlaku.  

Berdakwah biarlah berhikmah 

Setiap daripada kita pasti memiliki pendekatan berdakwah yang pelbagai dalam usaha menarik golongan yang diseru kepada Islam.  

Namun, setiap pendekatan itu juga perlu digariskan mengikut saranan Allah yang menyuruh umat Islam supaya berdakwah secara berhikmah atau bijaksana. 

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik.” (Surah an-Nahl 16:125).

Hikmah dalam konteks ayat ini adalah meletakkan setiap sesuatu pada tempatnya dengan panduan akal. 

Sebagaimana  yang dinyatakan Ibnu Hajar dalam Fathul Bari (7/205), “Makna yang paling benar dari Al-Hikmah adalah bahwa Al-Hikmah adalah menempatkan sesuatu pada tempatnya.” 

Sa’id Hawwa pula mengatakan, al-hikmah itu ialah maqalah (pendapat atau perkataan) yang sahih dan jitu, iaitu dalil yang menerangkan kebenaran yang menghilangkan syubhat (kesamaran), atau khitab (ucapan, perkataan atau perbicaraan) yang munasabah kepada setiap golongan manusia berdasarkan kedudukan mereka.

Sebagai contoh, sesuaikah sekiranya kita berdakwah kepada orang bukan Muslim yang asing dan baru pertama kali berjumpa dengan membaca petikan ayat al-Qur’an seperti: 

“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu.” (Surah An-Nisa’ 4:56)  

Sememangnya petikan ayat al-Qur’an ini adalah dalil yang sahih. Namun mari kita fikirkan secara logik, adakah bukan Muslim terbabit akan semakin mendekati Islam atau sebaliknya, menjauhi Islam? 

Dan bolehkah pendekatan dakwah sebegini kita katakan sebagai dakwah secara bijaksana yang meletakkannya di tempat yang sepatutnya? 

Sedangkan, kita perlu menggunakan pendekatan yang bersesuaian dengan audiens mengikut konteks sosial dan realiti setempat. Bukan main terjah berdakwah tanpa mengambil tahu latar belakang kepercayaan setempat. 

Dalam usaha berdakwah, amat penting untuk kita sentiasa mempertimbangkan sensitiviti agama lain dan menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka. 

“Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan.” (Surah Al-An’am 6:108) 

Tetapi, apakah menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka bermaksud Muslim menerima kepercayaan mereka? Sudah tentu tidak. Sebabnya jelas, akidah yang berbeza dan prinsip Islam juga jelas iaitu ‘bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku’. 

Pendekatan dakwah yang bijaksana dan penuh hikmah adalah pendekatan yang bukan sahaja mampu menyampaikan mesej Islam dengan lebih efektif, tetapi juga dapat mengukuhkan hubungan kewujudan bersama secara aman dengan penganut agama lain.

Kita harus sentiasa berhati-hati dan bijak dalam memilih cara berdakwah agar mesej yang disampaikan tidak menimbulkan salah faham mahupun ketegangan. – The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending