Connect with us

Terkini

Oktoberfest : “Malaysia sepatutnya menjadi suri tauladan kepada negara-negara lain” – Sheikh Umar Bagharib, Ahli Jawatankuasa Tertinggi DAP

Malaysia sepatutnya berbangga kerana sejak bertahun-tahun Oktoberfest dianjurkan di negara ini, ia dilaksanakan dengan penuh etika dan mengikut peraturan, kata Sheikh Umar Bagharib Ali.

Wartawan TMT

Published

on

Sheikh Omar Bagharib
Foto: Sheikh Omar Bagharib, Ahli Jawatankuasa Tertinggi DAP.
  • Malaysia patut berbangga Oktoberfest dijalankan penuh etika dan ikut peraturan sejak ia dilaksanakan beberapa tahun lalu di negara ini.
  • Sheikh Umar Bagharib Ali berkata dengan julukan ‘Islam’, Malaysia telah mempamerkan toleransi serta interaksi dalam kepelbagaiannya yang melahirkan sikap saling menghormati.
  • Islam di Malaysia–negara berbilang agama dan budaya–tidak wajar disemai menerusi ancaman serta paksaan tidak berasas ke atas rakyatnya kerana pendekatan sebegitu membuahkan kebencian serta prejudis antara satu sama lain.
  • “Di Malaysia, Islam merupakan agama rasmi persekutuan tanpa merendah-rendahkan agama dan kepercayaan yang lain. Agama lain boleh diamalkan dengan selamat dan sejahtera sesuai dengan kemajmukan kita. Inilah semangat perlembagaan,” – Sheikh Umar Bagharib Ali.

KUALA LUMPUR – Malaysia sepatutnya berbangga kerana sejak bertahun-tahun Oktoberfest dianjurkan di negara ini, ia dilaksanakan dengan penuh etika dan mengikut peraturan, kata Sheikh Umar Bagharib Ali.

“Sebagai sebuah negara dengan julukan ‘Islam’, Malaysia telah mempamerkan toleransi serta interaksi dalam kepelbagaiannya. 

“Dari sini, lahirlah sikap saling menghormati,” kata ahli Jawatankuasa Tertinggi DAP itu menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.

Memetik Malaysia Kini, veteran DAP Lim Kit Siang semalam dikatakan mendesak Ismail Sabri Yaakob menjelaskan kenyataan menteri agama Idris Ahmad yang menolak Oktoberfest.

Oktoberfest di Pulau Pinang.

Oktoberfest di Pulau Pinang.

Katanya, pendirian itu mencabuli prinsip dan dasar dalam perlembagaan negara selain bukan amalan kerajaan sejak 65 tahun lalu.

Sejak berada di luar kerajaan, PAS antara pihak yang lantang menentang penganjuran Oktoberfest walaupun secara bersyarat.

Dalam kenyataan malam tadi, dia berkata Islam di Malaysia–negara berbilang agama dan budaya–tidak wajar disemai menerusi ancaman serta paksaan tidak berasas ke atas rakyatnya. 

Dia yang juga naib pengerusi DAP Johor berkata pendekatan sebegitu hanya akan membuahkan kebencian serta prejudis antara satu sama lain.

Advertisement

“Pendekatan Malaysia sepatutnya menjadi suri teladan kepada negara-negara lain di dunia khususnya dalam konteks negara moden hari ini,” katanya yang turut menambah bahawa Islam mengajar penganutnya untuk menjauhi arak dan perkara memabukkan. 

Bagaimanapun, katanya, pada masa yang sama agama lain juga ada ajaran serta garis panduannya tersendiri sama ada membenarkan atau melarang.

“Di Malaysia, Islam merupakan agama rasmi persekutuan tanpa merendah-rendahkan agama dan kepercayaan yang lain. 

“Agama lain boleh diamalkan dengan selamat dan sejahtera sesuai dengan kemajmukan kita. Inilah semangat perlembagaan,” katanya.

Sumber : Malaysia kini, Facebook Sheikh Omar Ali

Author

Terkini

Vape berisi cecair dadah sintetik dikesan AADK

Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).
  • Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Sutekno Ahmad Belon berkata, kes itu meliputi penggunaan dadah jenis sintetik dan tiada begitu spesifik atau berleluasa.
  • “Namun, kita sememangnya ada mengesan dua atau tiga kes yang berlaku sebelum ini. 
  • “Bahannya kadang-kadang dadah sintetik dalam bentuk cecair dan kita berharap ianya tidak banyak di negara ini,” katanya ketika ditemui pada Program Retreat Bersama Klien AADK dan Malam Apresiasi Media, malam semalam.

KUALA SELANGOR: Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Sutekno Ahmad Belon berkata, kes itu meliputi penggunaan dadah jenis sintetik dan tiada begitu spesifik atau berleluasa.

“Namun, kita sememangnya ada mengesan dua atau tiga kes yang berlaku sebelum ini. 

“Bahannya kadang-kadang dadah sintetik dalam bentuk cecair dan kita berharap ianya tidak banyak di negara ini,” katanya ketika ditemui pada Program Retreat Bersama Klien AADK dan Malam Apresiasi Media, malam semalam.

Terdahulu penggunaan peranti vape yang makin popular dalam kalangan masyarakat kini dilaporkan melalui ‘transformasi’ apabila ramai pengguna terutama remaja memilih untuk menggunakan perisa yang mengkhayalkan.    

Perisa itu dipercayai menggunakan dadah yang diubah suai kepada cecair dikenali sebagai pedon dan magic mushroom.

Pusat Racun Negara sebelum ini turut mendedahkan magic mushroom yang terkandung atau ditambah dalam vape merujuk kepada ekstrak bahan aktif iaitu Psilocybin untuk mendapatkan kesan halusinogen. 

Advertisement

Halusinogen bermaksud kepada halusinasi iaitu keseronokan yang melampau.

Mengulas lanjut, kata Sutekno, AADK akan membuat intervensi awal dengan mendapatkan perintah mahkamah bagi individu itu menjalani rawatan pemulihan.

“Ia melibatkan faktor pengesanan sekiranya mereka didapati positif dadah sama ada menerusi peranti atau secara oral,” ujarnya.

Pada 15 Julai lalu, tindakan tiga beranak menjual campuran dadah cecair jus ganja ke dalam botol cecair vape memakan diri apabila mereka ditahan polis di sekitar Paya Pulai, Segamat, Johor.

Dalam kejadian pukul 5 petang itu, tiga sekeluarga yang diberkas terdiri daripada sepasang suami isteri dan seorang bapa masing-masing berusia 24 dan 49 tahun.

Cecair itu diedarkan kepada penagih, pelajar dan orang awam yang ingin mencuba perisa istimewa (resepi rahsia) di sekitar Segamat.

Advertisement

Difahamkan, sebotol cecair vape dicampur cecair ganja itu berharga lebih RM240, manakala yang kurang berkemampuan ditawarkan plan kemudahan pembelian mampu rasa kepada individu bawah usia termasuk pelajar dengan tiap titisan dijual antara RM3 hingga RM5 sahaja.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending