Connect with us

Antarabangsa

Empat pertuduhan rasuah, Aung San Suu Kyi dipenjara enam tahun

Enam tahun hukuman penjara dijatuhkan oleh Mahkamah junta Myanmar hari ini  ke atas pemimpin yang digulingkan Aung San Suu Kyi akibat rasuah. 

Wartawan TMT

Published

on

Aung San Suu Kyi didapati bersalah dalam rasuah
Foto: Aung San Suu Kyi, Sumber CNN.
  • Mahkamah junta Myanmar hari ini menjatuhkan hukuman enam tahun penjara ke atas pemimpin yang digulingkan Aung San Suu Kyi di bawah empat pertuduhan antirasuah.
  • Suu Kyi berada dalam tahanan tentera sejak rampasan kuasa menggulingkan kerajaannya pada Februari tahun lalu, menjerumuskan negara Asia Tenggara itu ke dalam kekacauan.
  • Pemenang Hadiah Nobel berusia 77 tahun itu sudah pun dijatuhi hukuman penjara 11 tahun kerana rasuah, menghasut terhadap tentera, melanggar peraturan COVID-19 dan melanggar undang-undang telekomunikasi.

Yangon – Enam tahun hukuman penjara dijatuhkan oleh Mahkamah junta Myanmar hari ini  ke atas pemimpin yang digulingkan Aung San Suu Kyi akibat rasuah. 

Perkara itu disahkan daripada sumber yang rapat dengan kes terbabit namun identiti sumber tidak dapat didedahkan susulan tidak diberi kuasa untuk bercakap kepada media.

“Suu Kyi dijatuhi hukuman penjara enam tahun di bawah empat pertuduhan antirasuah,” katanya.

Suu Kyi berada dalam tahanan tentera sejak rampasan kuasa menggulingkan kerajaannya pada Februari tahun lalu, menjerumuskan negara Asia Tenggara itu ke dalam kekacauan.

Dia kelihatan dalam keadaan sihat dan tidak membuat sebarang kenyataan berikutan hukuman terbaharunya, tambah sumber itu.

Terdahulu pemenang Hadiah Nobel berusia 77 tahun itu sudah pun dijatuhi hukuman penjara 11 tahun kerana rasuah, menghasut terhadap tentera, melanggar peraturan COVID-19 dan melanggar undang-undang telekomunikasi.

Dalam pada itu, dia juga turut menghadapi pelbagai tuduhan jenayah lain, termasuk melanggar akta rahsia rasmi, rasuah dan penipuan pilihan raya, serta boleh dipenjarakan selama beberapa dekad jika sabit kesalahan atas semua tuduhan.

Sementara itu, pengamal media dan wartawan dihalang daripada menghadiri perbicaraan mahkamah dan peguam Suu Kyi dilarang bercakap kepada media.

Lebih 2,000 orang terbunuh dan lebih 17,000 ditangkap dalam tindakan keras terhadap perbezaan pendapat sejak rampasan kuasa, menurut kumpulan pemantau tempatan dikenali ‘Assistance Association for Political Prisoners’.

Sumber: Berita Harian 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending