Connect with us

Ekonomi

Kekurangan minyak masak peket hanya sementara – KPDNHEP

Pihak berkuasa perlu memikirkan mekanisme terbaik dalam usaha memastikan minyak masak peket tidak terputus bekalan di pasaran.

Wartawan TMT

Published

on

Minyak masak peket
Foto: Bernama
  • KPDNHEP jamin kekurangan minyak masak peket selesai dalam masa beberapa hari.
  • Kerajaan peruntuk 60,000 tan metrik minyak masak paket bersubsidi setiap bulan
  • Permintaan tinggi faktor utama bekalan minyak peket cepat habis di pasaran.

SHAH ALAM – Pihak berkuasa perlu memikirkan mekanisme terbaik dalam usaha memastikan minyak masak peket tidak terputus bekalan di pasaran.

Sejak harga minyak masak botol dua kilogram (kg) dan lima kg ditarik subsidi bermula 1 Julai lalu, tumpuan masyarakat terutama untuk rakyat berpendapatan rendah sudah tentu tertumpu kepada minyak masak peket satu kg.

Namun, apa yang menjadi kekecewaan adalah minyak masak peket yang masih dikekalkan subsidi itu sukar didapati di kedai sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Ia menimbulkan resah dalam kalangan masyarakat apatah lagi rakyat di negara ini sememangnya banyak bergantung kepada minyak masak dalam kehidupan seharian.

Bagaimanapun, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memberikan jaminan bahawa kekurangan minyak masak peket adalah bersifat sementara dan dijangka selesai dalam masa beberapa hari.

Permintaan yang tinggi daripada pengguna antara faktor utama menyebabkan bekalan minyak peket cepat habis di pasaran.

KPDNHEP juga menjelaskan kerajaan telah memperuntukkan 60,000 tan metrik minyak masak paket bersubsidi kepada pengilang sebelum diagihkan kepada pembungkus dan pemborong pada setiap bulan.

Jadi, marilah kita bersama-sama menunggu beberapa hari lagi untuk melihat sama ada minyak masak peket akan mudah didapati di pasaran.

Sumber: Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ekonomi

Goodyear tutup kilang di Shah Alam, 550 pekerja bakal terjejas

Pengeluar tayar terkenal, Goodyear akan menutup kilang pembuatannya di Shah Alam berkuat kuasa 30 Jun depan yang bakal menjejaskan sekitar 550 pekerja operasinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Kenyataan dari pengeluar tayar terkenal, Goodyear yang tersebar di media sosial hari ini.
  • Pengeluar tayar terkenal, Goodyear akan menutup kilang pembuatannya di Shah Alam berkuat kuasa 30 Jun depan yang bakal menjejaskan sekitar 550 pekerja operasinya.
  • Perkara itu diumumkan Presiden Goodyear Asia Pasifik, Nathaniel Madarang dalam satu kenyataan yang tersebar di media sosial hari ini.
  • Katanya, penutupan itu sebahagian dari program transformasi untuk mengoptimumkan langkah dan portfolio syarikat pembuat tayar tersebut.
  • “Seperti yang kalian ketahui, Goodyear Forward merupakan program transformasi yang direka untuk mengoptimumkan langkah dan portfolio kami, menyampaikan pengembangan margin yang ketara dan mencipta nilai pemegang saham. 
  • “Program ini termasuk tindakan khusus pengurangan kos tahunan sebanyak $1.0 bilion menjelang 2025, untuk memastikan kami kekal berdaya saing dan diletakkan sebagai peneraju industri,” kata Madarang dalam kenyataan media itu.

KUALA LUMPUR – Pengeluar tayar terkenal, Goodyear akan menutup kilang pembuatannya di Shah Alam berkuat kuasa 30 Jun depan yang bakal menjejaskan sekitar 550 pekerja operasinya.

Perkara itu diumumkan Presiden Goodyear Asia Pasifik, Nathaniel Madarang dalam satu kenyataan yang tersebar di media sosial hari ini.

Foto: Kenyataan Presiden Goodyear Asia Pasifik, Nathaniel Madarang.

Katanya, penutupan itu sebahagian dari program transformasi untuk mengoptimumkan langkah dan portfolio syarikat pembuat tayar tersebut.

“Seperti yang kalian ketahui, Goodyear Forward merupakan program transformasi yang direka untuk mengoptimumkan langkah dan portfolio kami, menyampaikan pengembangan margin yang ketara dan mencipta nilai pemegang saham. 

“Program ini termasuk tindakan khusus pengurangan kos tahunan sebanyak $1.0 bilion menjelang 2025, untuk memastikan kami kekal berdaya saing dan diletakkan sebagai peneraju industri,” kata Madarang dalam kenyataan media itu.

Madarang berkata keputusan seperti itu tidak dibuat secara mudah tetapi perlu untuk memajukan kepentingan jangka panjang syarikat dan pelanggannya.

“Sebagai sebahagian daripada usaha ini, Goodyear telah membuat keputusan sukar tetapi diperlukan dengan menutup kilang pembuatan kami di Shah Alam, Malaysia, berkuat kuasa 30 Jun 2024, dengan penutupan sepenuhnya dijangka selesai menjelang akhir tahun.

“Seperti mana-mana penutupan kemudahan lain, impak secara langsung akan berlaku dan dalam kes ini, kira-kira 550 jawatan operasi kami dalam Malaysia akan terjejas. 

“Kami komited menyantuni rakan sekerja kami dengan hormat dan telus sepanjang proses ini,” katanya turut berterima kasih di atas fokus berterusan kakitangan Goodyear selama ini. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending