Connect with us

Terkini

Isu rogol dan zina jadi bahan jenaka, disukai segelintir pengguna Facebook 

Susulan penahanan tersebut, warga maya kebanyakannya berasa amat kesal dengan dakwaan itu memandangkan isu ini melibatkan individu yang dihormati sebagai agamawan.

Wartawan TMT

Published

on

isu rogol dan zina
Foto: Tangkapan dari Facebook.
  • Terdapat beberapa pihak yang membuat hantaran di Facebook menganggap isu rogol satu jenaka.
  • Hantaran tersebut mendapat sambutan di ruangan komen oleh segelintir warga maya yang seolah-olah menyokong kenyataan keji itu.
  • Kedua-dua hantaran itu bagaimanapun telah dipadam setelah dikecam oleh ramai pengguna sosial media yang lain.

KUALA LUMPUR – Pada Isnin lalu, seorang penceramah bebas yang dipercayai memiliki sebuah pusat tahfiz di Shah Alam telah ditahan polis atas dakwaan merogol seorang remaja perempuan yang berusia 14 tahun.

Susulan penahanan tersebut, warga maya kebanyakannya berasa amat kesal dengan dakwaan itu memandangkan isu ini melibatkan individu yang dihormati sebagai agamawan.

Namun begitu, masih terdapat segelintir warga maya yang menjadikan isu rogol sebagai jenaka melalui hantaran yang dibuat di Facebook.

Antara kenyataan yang dibuat adalah seperti berikut:

“Berkali-kali hebat juga, ustaz yang hebat atau gadis 14 tahun itu yang hebat, berkali-kali perginya?”

Kenyataan yang dianggap gurauan itu seolah-olah memuji perbuatan rogol dan zina yang sepatutnya ditentang sekeras-kerasnya.

Bukan hanya seorang, wujud juga individu lain yang turut mempersendakan isu ini.

Advertisement

isu rogol dan zina

“Rogol bermaksud tanpa kerelaan hati. Kalau sudah empat kali, itu seakan dipersetujui,” tulis pengguna Facebook tersebut seolah-olah mendakwa perbuatan terkutuk itu dilakukan oleh remaja perempuan tersebut dengan rela hati.

Lebih mengecewakan lagi, hantaran tersebut mendapat sambutan di ruangan komen oleh warga maya yang lain seolah-olah menyokong kenyataan keji itu.

Kedua-dua hantaran itu bagaimanapun telah dipadam setelah dikecam oleh ramai pengguna sosial media yang lain.

Author

Terkini

Vape berisi cecair dadah sintetik dikesan AADK

Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).
  • Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Sutekno Ahmad Belon berkata, kes itu meliputi penggunaan dadah jenis sintetik dan tiada begitu spesifik atau berleluasa.
  • “Namun, kita sememangnya ada mengesan dua atau tiga kes yang berlaku sebelum ini. 
  • “Bahannya kadang-kadang dadah sintetik dalam bentuk cecair dan kita berharap ianya tidak banyak di negara ini,” katanya ketika ditemui pada Program Retreat Bersama Klien AADK dan Malam Apresiasi Media, malam semalam.

KUALA SELANGOR: Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Sutekno Ahmad Belon berkata, kes itu meliputi penggunaan dadah jenis sintetik dan tiada begitu spesifik atau berleluasa.

“Namun, kita sememangnya ada mengesan dua atau tiga kes yang berlaku sebelum ini. 

“Bahannya kadang-kadang dadah sintetik dalam bentuk cecair dan kita berharap ianya tidak banyak di negara ini,” katanya ketika ditemui pada Program Retreat Bersama Klien AADK dan Malam Apresiasi Media, malam semalam.

Terdahulu penggunaan peranti vape yang makin popular dalam kalangan masyarakat kini dilaporkan melalui ‘transformasi’ apabila ramai pengguna terutama remaja memilih untuk menggunakan perisa yang mengkhayalkan.    

Perisa itu dipercayai menggunakan dadah yang diubah suai kepada cecair dikenali sebagai pedon dan magic mushroom.

Pusat Racun Negara sebelum ini turut mendedahkan magic mushroom yang terkandung atau ditambah dalam vape merujuk kepada ekstrak bahan aktif iaitu Psilocybin untuk mendapatkan kesan halusinogen. 

Advertisement

Halusinogen bermaksud kepada halusinasi iaitu keseronokan yang melampau.

Mengulas lanjut, kata Sutekno, AADK akan membuat intervensi awal dengan mendapatkan perintah mahkamah bagi individu itu menjalani rawatan pemulihan.

“Ia melibatkan faktor pengesanan sekiranya mereka didapati positif dadah sama ada menerusi peranti atau secara oral,” ujarnya.

Pada 15 Julai lalu, tindakan tiga beranak menjual campuran dadah cecair jus ganja ke dalam botol cecair vape memakan diri apabila mereka ditahan polis di sekitar Paya Pulai, Segamat, Johor.

Dalam kejadian pukul 5 petang itu, tiga sekeluarga yang diberkas terdiri daripada sepasang suami isteri dan seorang bapa masing-masing berusia 24 dan 49 tahun.

Cecair itu diedarkan kepada penagih, pelajar dan orang awam yang ingin mencuba perisa istimewa (resepi rahsia) di sekitar Segamat.

Advertisement

Difahamkan, sebotol cecair vape dicampur cecair ganja itu berharga lebih RM240, manakala yang kurang berkemampuan ditawarkan plan kemudahan pembelian mampu rasa kepada individu bawah usia termasuk pelajar dengan tiap titisan dijual antara RM3 hingga RM5 sahaja.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending