Connect with us

Terkini

“Berhenti salahkan mana-mana pihak, ambil pendekatan patriotik untuk selesaikan isu tuntutan Sulu” – Ahli Parlimen Pasir Gudang

Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim berkata, tuntutan waris kesultanan Sulu perlu diambil serius kerana perkara tersebut adalah ancaman dan ugutan yang nyata serta bukan diada-adakan dan kini sudah menjadi isu global.

Wartawan TMT

Published

on

pasir gudang - hassan abdul karim
Foto: Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim.
  • Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim menyeru semua parti politik untuk berhenti daripada saling menyalahkan sesama sendiri.
  • Pendekatan patriotik perlu diambil demi kedaulatan negara dengan melibatkan semua pihak yang bersatu hati.
  • Tindakan saling menyalahkan tidak akan membantu usaha Malaysia mencabar keputusan timbang tara di Mahkamah Perancis.

JOHOR BAHRU – Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim berkata, tuntutan waris kesultanan Sulu perlu diambil serius kerana perkara tersebut adalah ancaman dan ugutan yang nyata serta bukan diada-adakan dan kini sudah menjadi isu global.

“Malaysia boleh bankrap jika waris Kesultanan Sulu berjaya perolehi tuntutan sebanyak AS$14.92 bilion atau RM62.59 bilion.

“Kedaulatan Malaysia sekarang sudah jadi buah mulut dan dijaja di tribunal timbang tara dan mahkamah antarabangsa di Eropah. Isu ini sekarang bukan isu meriam, senapang dan peluru. Ia kini sudah jadi isu perundangan antarabangsa,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Hassan menegaskan, Malaysia tidak boleh mengambil pendekatan politik sempit untuk faedah domestik apabila berdepan ancaman kedaulatan wilayah dari musuh yang berada di luar negara.

Sebaliknya kata beliau, Malaysia perlu mengambil pendekatan patriotik demi kedaulatan negara dengan melibatkan semua pihak bersatu hati tanpa mengira fahaman politik sama ada Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Harapan (PH).

“Mereka tidak boleh kata ini kesalahan kerajaan PH yang lalu. Begitu juga bekas-bekas Perdana Menteri dan menteri-menteri PH tidak boleh melepaskan tanggungjawab mereka dan berkata hal ini bukan salah mereka tetapi ini kecuaian bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan BN terdahulu,” katanya lagi.

Menurutnya, usaha menyalahkan kecuaian dan tindakan Najib dalam isu tuntutan waris Kesultanan Sulu boleh dibuat tetapi itu hanya untuk mendapat keuntungan politik semasa bagi faedah sementara terutama menjelang pilihan raya umum akan datang.

Jelas beliau, tindakan itu tidak membantu usaha Malaysia mencabar keputusan tribunal timbang tara di Mahkamah Perancis, termasuk golongan anti PH yang berusaha menyalahkan Peguam Negara, Tommy Thomas semasa pentadbiran kerajaan PH kerana mengirim surat kepada peguam waris Kesultanan Sulu, sekali gus turut disifatkan sebagai tindakan bermotifkan politik.

Sumber: Sinar Harian

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Berhikmahkah baca ayat al-Quran di hadapan tempat ibadat agama lain?

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Tangkap layar video yang tular menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Dalam video berkenaan, lelaki itu membaca ayat khusus yang berkaitan teguran Nabi Ibrahim kepada kaumnya yang menyembah berhala dalam Surah al-Anbiyaa’ 21:66-67

Nabi Ibrahim AS berkata: ‘Jika demikian, patutkah kamu menyembah yang lain dari Allah sesuatu yang tidak dapat mendatangkan faedah sedikitpun kepada kamu, dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepada kamu? Jijik perasaanku terhadap kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah! Maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal fikiran kamu?’” 

Tidak dinafikan apa yang dimaksudkan ayat ini adalah benar dan merupakan fakta dalam ajaran Islam. 

Malah, tiada masalah sekalipun jikalau seseorang Muslim ingin membaca al-Qur’an kerana sememangnya ia perkara yang digalakkan dan diimani setiap Muslim.  

Penulis percaya barangkali niat pempengaruh itu adalah untuk menyampaikan mesej Tawhid dengan membaca petikan ayat al-Qur’an yang khusus menceritakan tentang sindiran Nabi Ibrahim AS kepada pengamal berhala. 

Meskipun niat tersebut mungkin baik, tindakan membaca al-Qur’an di rumah ibadat agama lain adalah tidak sesuai apatah lagi di hadapan patung berhala yang dianggap Tuhan oleh penganut agama terbabit. 

Lebih-lebih lagi, jika tindakan ini bertujuan untuk, konten dan meraih views di media sosial, ia menambahkan lagi ketidak sensitiviti terhadap keagamaan. Tanpa mengetahui realiti setempat, jelas ini bukan dakwah, ini adalah tindakan provokasi yang tidak sepatutnya berlaku.  

Berdakwah biarlah berhikmah 

Setiap daripada kita pasti memiliki pendekatan berdakwah yang pelbagai dalam usaha menarik golongan yang diseru kepada Islam.  

Namun, setiap pendekatan itu juga perlu digariskan mengikut saranan Allah yang menyuruh umat Islam supaya berdakwah secara berhikmah atau bijaksana. 

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik.” (Surah an-Nahl 16:125).

Hikmah dalam konteks ayat ini adalah meletakkan setiap sesuatu pada tempatnya dengan panduan akal. 

Sebagaimana  yang dinyatakan Ibnu Hajar dalam Fathul Bari (7/205), “Makna yang paling benar dari Al-Hikmah adalah bahwa Al-Hikmah adalah menempatkan sesuatu pada tempatnya.” 

Sa’id Hawwa pula mengatakan, al-hikmah itu ialah maqalah (pendapat atau perkataan) yang sahih dan jitu, iaitu dalil yang menerangkan kebenaran yang menghilangkan syubhat (kesamaran), atau khitab (ucapan, perkataan atau perbicaraan) yang munasabah kepada setiap golongan manusia berdasarkan kedudukan mereka.

Sebagai contoh, sesuaikah sekiranya kita berdakwah kepada orang bukan Muslim yang asing dan baru pertama kali berjumpa dengan membaca petikan ayat al-Qur’an seperti: 

“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu.” (Surah An-Nisa’ 4:56)  

Sememangnya petikan ayat al-Qur’an ini adalah dalil yang sahih. Namun mari kita fikirkan secara logik, adakah bukan Muslim terbabit akan semakin mendekati Islam atau sebaliknya, menjauhi Islam? 

Dan bolehkah pendekatan dakwah sebegini kita katakan sebagai dakwah secara bijaksana yang meletakkannya di tempat yang sepatutnya? 

Sedangkan, kita perlu menggunakan pendekatan yang bersesuaian dengan audiens mengikut konteks sosial dan realiti setempat. Bukan main terjah berdakwah tanpa mengambil tahu latar belakang kepercayaan setempat. 

Dalam usaha berdakwah, amat penting untuk kita sentiasa mempertimbangkan sensitiviti agama lain dan menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka. 

“Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan.” (Surah Al-An’am 6:108) 

Tetapi, apakah menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka bermaksud Muslim menerima kepercayaan mereka? Sudah tentu tidak. Sebabnya jelas, akidah yang berbeza dan prinsip Islam juga jelas iaitu ‘bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku’. 

Pendekatan dakwah yang bijaksana dan penuh hikmah adalah pendekatan yang bukan sahaja mampu menyampaikan mesej Islam dengan lebih efektif, tetapi juga dapat mengukuhkan hubungan kewujudan bersama secara aman dengan penganut agama lain.

Kita harus sentiasa berhati-hati dan bijak dalam memilih cara berdakwah agar mesej yang disampaikan tidak menimbulkan salah faham mahupun ketegangan. – The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending