Connect with us

Terkini

Kerajaan pasti akan tunaikan penempatan matrikulasi, tidak perlu risau – Zambry

Kerajaan pasti akan menunaikan jaminan yang diberikan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung penempatan pelajar cemerlang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), dalam program matrikulasi atau program asasi universiti awam (UA).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.
  • Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata beliau meminta pihak yang mempersoalkan pengumuman tersebut agar tidak risau, kerana kerajaan telah bersedia untuk selesaikannya dan bukan hanya andaian.
  • “Jadi apabila kita menyatakan kita akan memberikan tempat kepada pelajar yang mendapat 10A ke atas maka kita akan bagi tempat, jadi jangan tanya soal bagaimana (nak tunaikan) kerana yang paling mustahak ialah mereka akan diberikan tempat itu.
  • “Mungkin ada proses yang sebelum ini mereka tak ada dapat tempat dan kita akan proses kesemuanya berdasarkan kepada bilangan yang memperoleh keputusan cemerlang… Jadi apabila kita menyatakan kita akan memberikan tempat, kita akan berikan,” katanya kepada pemberita pada Selasa.
  • Zambry mengulas kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Wee Ka Siong dilaporkan menimbulkan persoalan bagaimana program matrikulasi dapat menampung semua pelajar yang layak tanpa menjejaskan kuota Bumiputera.

KEPALA BATAS — Kerajaan pasti akan menunaikan jaminan yang diberikan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung penempatan pelajar cemerlang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), dalam program matrikulasi atau program asasi universiti awam (UA).

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata beliau meminta pihak yang mempersoalkan pengumuman tersebut agar tidak risau, kerana kerajaan telah bersedia untuk selesaikannya dan bukan hanya andaian.

“Jadi apabila kita menyatakan bahawa kita akan memberikan tempat kepada pelajar yang mendapat 10A ke atas maka kita akan bagi tempat, jadi jangan tanya soal bagaimana (nak tunaikan) kerana yang paling mustahak ialah mereka akan diberikan tempat itu.

“Mungkin ada proses yang sebelum ini mereka tak ada dapat tempat dan kita akan proses kesemuanya berdasarkan kepada bilangan yang memperoleh keputusan cemerlang… Jadi apabila kita menyatakan bahawa kita akan memberikan tempat, kita akan berikan,” katanya kepada pemberita di sini pada Selasa.

Beliau ditemui selepas mengadakan lawatan dan perasmian Institut Perubatan dan Pergigian Termaju (IPPT) Universiti Sains Malaysia (USM) sebagai Pusat Kecemerlangan Pendidikan BrachyAcademy, di Bertam di sini semalam.

Zambry mengulas berhubung kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Wee Ka Siong dilaporkan menimbulkan persoalan bagaimana program matrikulasi dapat menampung semua pelajar yang layak tanpa menjejaskan kuota Bumiputera.

Berhubung kuota Bumiputera, Zambry menegaskan ia telah dijelaskan oleh Perdana Menteri dan tidak timbul isu berhubung perkara itu, kerana ia tidak akan ‘mengorbankan’ kuota Bumiputera di negara ini.

Beliau berkata semua pelajar mendapat 10A ke atas akan diterima dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) akan berusaha sepenuhnya, bagi memastikan mereka yang terdiri pelajar terbaik itu mendapat tempat di matrikulasi atau program asasi UA.

“Namun seperti yang kita tahu bahawa ada dalam kalangan pelajar itu akan mendapat tempat di matrikulasi dan juga asasi bagi peringkat universiti, jadi mereka akan dibahagi-bahagikan (di matrikulasi dan asasi),” katanya.

Ahad lepas, Anwar mengumumkan bahawa kerajaan memberi jaminan semua lepasan SPM yang mendapat keputusan 10A ke atas tanpa mengira kaum dan wilayah, akan ditawarkan peluang melanjutkan pengajian di peringkat matrikulasi, bermula tahun ini.

Perdana Menteri berkata keputusan yang dipersetujui Jemaah Menteri pada mesyuarat Jumaat lepas itu, tidak akan mengganggu kuota pelajar Bumiputera sedia ada.

Terdahulu, Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata Kementerian Pendidikan (KPM) akan bergerak secara agresif bersama KPT bagi menyelaraskan dengan segera, sekali gus memastikan penempatan semua pelajar cemerlang lepasan SPM dalam program matrikulasi. — BERNAMA

Author

Terkini

Gangguan IT global jejaskan operasi penerbangan, bank, media & hospital

Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.
  • Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.
  • Perkhidmatan MAHB tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat dan lapangan terbang Australia.
  • Syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

KUALA LUMPUR — Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

“Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.

BBC pada akaun X @BBCBreaking melaporkan bahawa gangguan IT secara besar-besaran telah menyebabkan pesawat tidak boleh berlepas dan menjejaskan bank, penyiar dan perniagaan di seluruh dunia.

Akaun X Bloomberg @business melaporkan bahawa satu siri gangguan teknikal, yang dicetuskan oleh gangguan Microsoft dilaporkan, mengganggu perkhidmatan di seluruh dunia, menjejaskan sektor daripada syarikat penerbangan hingga perbankan.

Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan bahawa hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.

Di Australia, Al Jazeera di X @AJEnglish melaporkan gangguan IT besar yang menjejaskan bank, telekomunikasi, saluran media dan syarikat penerbangan.

Juga di Australia, Lapangan Terbang Melbourne melalui akaun Xnya @MelAir berkata bahawa ia sedang mengalami isu teknologi global yang memberi kesan kepada prosedur daftar masuk untuk beberapa syarikat penerbangan.

Frontier Airlines melalui @FlyFrontier melaporkan kesan gangguan Microsoft pada sistem mereka, menjejaskan tempahan, daftar masuk, akses kepada pas masuk dan beberapa penerbangan.

Sementara itu, perkhidmatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat serta lapangan terbang Australia.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

Difahamkan Malaysia Airlines juga tidak terjejas.

Walaupun nampaknya tiada pembatalan setakat ini, penerbangan ke destinasi yang terjejas akibat gangguan global boleh menjejaskan penerbangan Malaysia Airlines. — BERNAMA/Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending