Connect with us

Terkini

Iktiraf Palestin ‘ganjaran’ untuk Hamas, Netanyahu berang dengan Ireland, Sepanyol dan Norway

Mengiktiraf negara Palestin umpama memberi ganjaran kepada Hamas untuk serangan 7 Oktober lalu, kata Benjamin Netanyahu.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.
  • Mengiktiraf negara Palestin umpama memberi ganjaran kepada Hamas untuk serangan 7 Oktober lalu, kata Benjamin Netanyahu.
  • Perdana Menteri negara haram Israel itu berkata demikian di platform X hari ini, ternyata berang dengan hasrat Ireland, Sepanyol dan Norway mengiktiraf kenegaraan Palestin minggu depan.
  • “Niat beberapa negara Eropah untuk mengiktiraf negara Palestin adalah ganjaran untuk keganasan,” kata Netanyahu yang kini berdepan risiko waran tangkap Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) ekoran jenayah perang rejim zionis Israel di Gaza.
  • “Ia akan menjadi negara pengganas,” kata Netanyahu mendakwa Hamas akan cuba mengulangi insiden 7 Oktober lalu.
  • Terdahulu, tiga negara blok Kesatuan Eropah (EU) iaitu Ireland, Sepanyol dan Norway mengumumkan rancangan mengiktiraf secara rasmi negara Palestin pada 28 Mei ini yang dijangka membantu meningkatkan kesedaran perjuangan warga Palestin di peringkat global.

KUALA LUMPUR – Mengiktiraf negara Palestin umpama memberi ganjaran kepada Hamas untuk serangan 7 Oktober lalu, kata Benjamin Netanyahu.

Perdana Menteri negara haram Israel itu berkata demikian di platform X hari ini, ternyata berang dengan hasrat Ireland, Sepanyol dan Norway mengiktiraf kenegaraan Palestin minggu depan.

“Niat beberapa negara Eropah untuk mengiktiraf negara Palestin adalah ganjaran untuk keganasan,” kata Netanyahu yang kini berdepan risiko waran tangkap Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) ekoran jenayah perang rejim zionis Israel di Gaza.

Merujuk kepada Hamas, Netanyahu berkata “kejahatan” tidak boleh diberi sebuah negara.

“Ia akan menjadi negara pengganas. Ia akan cuba melakukan pembunuhan beramai-ramai 7 Oktober berulang-ulang kali dan untuk itu, kami tidak akan menyetujuinya.

“Memberi ganjaran kepada keganasan tidak akan membawa keamanan dan ia juga tidak menghalang kita daripada mengalahkan Hamas,” kata Netanyahu.

Israel Katz pula dilaporkan berkata keputusan itu akan membawa “akibat yang teruk”.

Menteri Luar Israel itu juga mengarahkan duta negaranya segera pulang dari ketiga-tiga negara Eropah terbabit, lapor agensi berita Reuters.

Terdahulu, tiga negara blok Kesatuan Eropah (EU) iaitu Ireland, Sepanyol dan Norway mengumumkan rancangan mengiktiraf secara rasmi negara Palestin pada 28 Mei ini yang dijangka membantu meningkatkan kesedaran perjuangan warga Palestin di peringkat global. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di pautan https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending