Connect with us

Terkini

Jemput profesor pro-Israel, kecuaian yang disengajakan UM – Kesatuan Mahasiswa UM

Tindakan pentadbiran Universiti Malaya (UM) menjemput seorang profesor dipercayai pro-Israel, Bruce Gilley sebagai penceramah jemputan ke universiti itu dianggap kecuaian disengajakan.

Avatar

Published

on

Foto: Profesor dari Universiti Negeri Portland, Profesor Bruce Gilley.
  • Tindakan pentadbiran Universiti Malaya (UM) menjemput seorang profesor dipercayai pro-Israel, Bruce Gilley sebagai penceramah jemputan ke universiti itu dianggap kecuaian disengajakan.
  • Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya (KMUM) berkata kenyataan penceramah terbabit dalam syarahannya menjadi perkara mencetuskan fenomena dalam kalangan mahasiswa UM, malah membangkitkan kemarahan ramai pihak, termasuk KMUM.
  • “Kebebasan berakademik tidak salah, akan tetapi apabila syarahan tersebut dijadikan ruang untuk menyebarkan dakyah zionis.
  • “Kecuaian yang disengajakan pihak UM menjemput ahli akademik tersebut yang mempunyai rekod kontroversi lampau tidak boleh dijadikan alasan lagi,” kata KMUM dalam kenyatan di sini hari ini.
  • Justeru, KMUM berkata pengurusan tertinggi UM perlu bertanggungjawab dalam menjelaskan pendirian dan memberi respons terhadap isu berlaku dengan kadar segera.

KUALA LUMPUR – Tindakan pentadbiran Universiti Malaya (UM) menjemput seorang profesor dipercayai pro-Israel, Bruce Gilley sebagai penceramah jemputan ke universiti itu dianggap kecuaian disengajakan.

Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya (KMUM) berkata kenyataan penceramah terbabit dalam syarahannya menjadi perkara mencetuskan fenomena dalam kalangan mahasiswa UM, malah membangkitkan kemarahan ramai pihak, termasuk KMUM.

“Malahan, kebebasan berakademik tidak salah, akan tetapi apabila syarahan tersebut dijadikan ruang untuk menyebarkan dakyah zionis.

“Kecuaian yang disengajakan pihak UM menjemput ahli akademik tersebut yang mempunyai rekod kontroversi lampau tidak boleh dijadikan alasan lagi,” kata KMUM dalam kenyataan di sini hari ini.

Justeru, KMUM berkata pengurusan tertinggi UM perlu bertanggungjawab dalam menjelaskan pendirian dan memberi respons terhadap isu berlaku dengan kadar segera.

“KMUM yakin dengan langkah itu, ia mampu meredakan serta menjawab segala isu dan persepsi yang sedang bingit dalam negara,” katanya.

Dalam kenyataan sama, KMUM turut berkongsikan kronologi mengenai isu berkenaan yang mana pada 9 April lalu, Institut Pengajian Cina UM mengeluarkan jemputan terbuka untuk seminar yang bertajuk “REASSESSING REPUBLICAN CHINA” yang menampilkan Bruce Gilley pada 25 April 2024.

Pada 16 April lalu, Jabatan Pengajian Antarabangsa dan Strategik mengumumkan Visiting Professor Program 2024 (Program Profesor Pelawat 2024) di mana Gilley dijemput untuk menyampaikan syarahan dan mengendalikan bengkel selama tiga hari dari 22 sehingga 24 April lalu.

Pada hari kedua (23 April), ketika menyampaikan syarahan yang bertajuk “Will Malaysia Become an Active Middle Power?” Gilley mengeluarkan kenyataan berbunyi “A country whose political leaders advocate a second Holocaust against the Jewish people will never be a serious player in world affairs, and will certainly never be a friend or partner of the United States” ketika memberi syarahan.

Kenyataan itu kemudian dikongsikan semula menerusi ciapan di laman X milik peribadinya yang menarik perhatian masyarakat Malaysia, terutamanya mahasiswa UM.

Susulan itu, Institut Pengajian Cina UM membatalkan seminar yang sepatutnya berlangsung hari ini. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending