Connect with us

Terkini

Apakah ‘kekurangan’ farmasi Muslim di sebalik isu panel program bantuan perubatan asnaf LZS?

Kekangan aliran tunai farmasi Muslim dikenalpasti antara faktor kenapa Lembaga Zakat Selangor (LZS) melantik farmasi bukan Muslim sebagai panel atau vendor bagi program bantuan perubatan asnaf membabitkan penggunaan duit zakat.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

KUALA LUMPUR — Kekangan aliran tunai farmasi Muslim dikenalpasti antara faktor kenapa Lembaga Zakat Selangor (LZS) melantik farmasi bukan Muslim sebagai panel atau vendor bagi program bantuan perubatan asnaf membabitkan penggunaan duit zakat.

Kekangan itu menyebabkan pihak terbabit gagal membekalkan ubatan dan peralatan perubatan bagi keperluan asnaf, selain alasan sering ‘didendangkan’ bahawa farmasi Muslim lebih mahal dan asnaf lebih memilih farmasi bukan Muslim.

Difahamkan, situasi itu terpaksa dilalui farmasi Muslim kerana LZS sejak tahun lalu didakwa mulai lambat membayar tuntutan (claim) walaupun ia sudah dibuat selepas kelompok asnaf mengambil keperluan mereka di farmasi Muslim terbabit.

Sumber industri memberitahu situasi itu mungkin berbeza dengan farmasi bukan Muslim yang tidak akan terkesan dan mampu bertahan dengan kelewatan LZS kerana mempunyai dana tersendiri dan tidak terlalu bergantung kepada manfaat program bantuan perubatan asnaf tersebut.

“Bila ada masalah cash flow macam ni, non-Muslim ni mereka ada fund dia so mereka (mungkin) tiada masalah untuk nak tunggu claim (daripada LZS)  lambat ke apa.

“Tapi farmasi Muslim ni akan ada problem dari segi supply (peralatan/ubatan) kalau claim lambat… So ini mungkin faktor asnaf tu tak seronoklah, tak happy tiba-tiba keperluan mereka disekat. 

“Tapi untuk kes macam ni, memang kena bagitahulah (kepada asnaf), farmasi Muslim pun nak hidup juga. Kalau duit claim asnaf ni contohnya banyak, dia akan mengganggu operasi harian lain, bukan bisnes farmasi ini (babitkan) zakat sahaja. Itu faktor tak cukup baranglah,” katanya kepada The Merdeka Times (TMT) di sini, baru-baru ini.

Sumber industri kedua berkata, sekiranya isu farmasi Muslim mahal dijadikan alasan mengapa farmasi bukan Muslim dipilih sebagai panel farmasi, maka LZS sepatutnya menetapkan harga pembekalan barangan atau ubatan yang dimahukan.

“Contohnya susu, dia (LZS) bagi range berapa harga paling mahal farmasi boleh letak ataupun berapa harga paling murah farmasi boleh letak supaya win-win situation

“Farmasi pun ada untung sikit dan tidak membebankan pihak lembaga zakat untuk membayar. 

“Kalau dia kata dia nak ambil harga terendah dah tentu-tentu farmasi Muslim tak boleh bersaing dengan farmasi-farmasi contohnya yang chain, farmasi yang ada banyak cawangan, tak mungkin… memang tak boleh, harga farmasi Muslim jual adalah harga mereka beli,” katanya.

Sumber itu bagaimanapun tidak menafikan ada dalam kalangan farmasi Muslim sendiri, khususnya farmasi ‘junior’, yang tidak memohon menjadi panel kerana enggan berdepan isu dokumentasi.

Situasi itu dilihat menyebabkan lembaga zakat merasakan farmasi Muslim seolah-olah tidak berminat dengan program ditawarkan lalu memberikannya kepada mereka yang lebih berminat dan sanggup memenuhi dokumen diperlukan walaupun banyak kerana melihatnya sebagai ‘lubuk duit’.

Sumber itu berkata ada juga sebahagian farmasi Muslim dilantik menjadi panel dilihat tidak bersungguh-sungguh menjalankan tugas mereka, termasuk dalam usaha mengambil hati kelompok asnaf seperti menghantar barangan atau ubatan ke rumah sedangkan inisiatif sebegitu berjaya menambat hati asnaf dan ia dilakukan farmasi bukan Islam.

“Lepas tu kadang-kadang lagi satu yang saya nampak tak ada inisiatif daripada farmasi Muslim sendiri di mana, dia mengharapkan zakat tu bagi dekat dia asnaf. 

“Apa salahnya kalau you, pergilah kepada kariah you paling mudah sekali pergi dekat masjid you, di masjid mesti ada amil, tanya amil tu ada tak antara (individu) yang perlukan bantuan, kita bantu dia macam tu, maksudnya inisiatif tu tak ada. Lepas itu dok marah bila farmasi (bukan Islam) sebelah ni dapat.

So saya tak salahkan sangat lah part of  zakat tak bagi (farmasi bukan Muslim sebagai panel), farmasi Muslim yang tiada inisiatif, maksud saya bila kita inisiatif cari asnaf, takkan zakat tak lantik kita,” kata sumber itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
  • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
  • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
  • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
  • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
  • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending