Connect with us

Terkini

(VIDEO) LZS nafi tidak utamakan farmasi Muslim, pelantikan farmasi panel bantuan perubatan asnaf terbuka ikut syarat, kelayakan

Lembaga Zakat Selangor (LZS) menafikan dakwaan pihaknya  tidak mengutamakan farmasi Muslim dalam pelantikan farmasi panel bagi program bantuan perubatan asnafnya di negeri itu.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

KUALA LUMPUR — Lembaga Zakat Selangor (LZS) menafikan dakwaan pihaknya  tidak mengutamakan farmasi Muslim dalam pelantikan farmasi panel bagi program bantuan perubatan asnafnya di negeri itu.

Ketua Pegawai Operasi LZS, Ahmad Fadhil Hassan berkata dakwaan itu tidak berasas kerana tawaran pelantikan farmasi atau syarikat pembekalan perubatan terbuka kepada semua yang memenuhi syarat dan kelayakan ditetapkan LZS.

Katanya, antara syarat kelayakan pertama perlu dipenuhi adalah farmasi mesti mempunyai semua lesen operasi dan kebenaran diperlukan di bawah Akta Lesen Racun 1952 Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Antara lesen diperlukan adalah lesen farmasi, lesen ahli farmasi, lesen Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan lesen-lesen jenis A.

“Mengapakah LZS mengambil tindakan untuk melantik panel farmasi syarikat pembekalan perubatan ini adalah pertama disebabkan untuk memudahkan asnaf mendapatkan bekalan perubatan mengikut lokaliti masing-masing.

“Yang kedua adalah sebagai langkah kawalan dalam penyaluran bantuan keperluan perubatan oleh panel dilantik dan bagi menjamin ketelusan dan kualiti bantuan keperluan perubatan yang diterima asnaf.

“Dan yang keempatnya adalah sebagai salah satu proses due diligence di peringkat LZS  bagi memastikan panel yang dilantik adalah pemegang lesen yang berdaftar dengan KKM,” katanya menerusi klip video berdurasi 3.34 minit dimuat naik di Facebook pada Isnin malam.

The Merdeka Times (TMT) semalam memetik kenyataan sumber industri farmasi melaporkan  LZS didakwa tidak mengutamakan farmasi Muslim sebagai farmasi panel bagi program bantuan perubatan asnaf di negeri itu.

Siasatan TMT sejak awal Januari lalu mendapati ada daerah di Selangor yang menunjukkan lebih separuh daripada farmasi yang dilantik sebagai panel atau vendor LZS bagi program itu adalah farmasi bukan Muslim.

Ia menimbulkan persoalan kerana program itu membabitkan penggunaan duit zakat dan seharusnya keutamaan diberikan kepada orang Islam berbanding bukan Islam yang tidak membayar zakat.

Mengulas lanjut, Ahmad Fadhil berkata 413 farmasi atau syarikat pembekalan perubatan dilantik LZS dalam tempoh tiga tahun ini sebagai panel bagi melaksanakan program itu.

Bagaimanapun, beliau tidak memberikan pecahan farmasi atau syarikat pembekalan perubatan itu mengikut pemilikan Muslim atau bukan Muslim.

Beliau berkata LZS menilai panel-panel itu dari segi keupayaan menyediakan bekalan perubatan mencukupi dan paling penting ia mudah untuk diakses asnaf di kawasan mereka.

“LZS juga akan melakukan pemantauan dari semasa ke semasa kepada panel-panel yang dilantik dan akan membuat semakan semula ke atas prestasi perkhidmatan farmasi sepanjang tempoh pelantikan bagi memastikan farmasi memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada asnaf.

“Penawaran menjadi panel farmasi syarikat pembekalan perubatan ini terbuka dan sekiranya ada farmasi-farmasi yang berminat boleh berhubung secara terus dengan LZS.

“Oleh itu, kami di LZS amat mengalukan-alukan farmasi atau syarikat berkaliber dan memenuhi kriteria ditetapkan bagi memberi perkhidmatan kepada asnaf di Selangor,” katanya. 

Untuk rekod, LZS pada tahun lalu sahaja menyalurkan bantuan perubatan kepada kira-kira 12,000 penerima dan jumlah itu dijangka meningkat setiap tahun.— The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

“Pengecut” tempelak KJ apabila Wan Fayhsal digantung 6 bulan susulan isu MAHB

Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menempelak tindakan menggantung Ahli Parlimen Machang daripada Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan bermula hari ini,  sebagai “pengecut”.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin (kiri) & Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal (kanan).
  • Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menempelak tindakan menggantung Ahli Parlimen Machang daripada Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan bermula hari ini,  sebagai “pengecut”.
  • Ia susulan kenyataan Wan Fayhsal mengenai surat layang didakwa mengandungi maklumat berkaitan dalang sebenar di sebalik pengambilalihan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).
  • Pengecut. Kamu mempermainkan dia (Wan Fayhsal) dengan mengatakan dia berbahasa jargon, tidak tahu apa-apa. 
  • “Akhirnya, kamu menyalahgunakan kuasa legislatif untuk mengusirnya selama enam bulan. Jelas sekali, dia sudah mengganggu kamu. 
  • “Boneka BlackRock. Harap duit Zionis itu berbaloi,” katanya menerusi hantaran di Instagram di sini hari ini dengan memuat naik tangkap layar satu ciapan X berkenaan artikel bertajuk, ‘Dewan Rakyat lulus usul gantung 6 bulan Wan Fayhsal’.
  • Wan Fayhsal ketika mengulas tindakan dikenakan terhadapnya itu menyatakan bahawa beliau ‘dipaksa mengundurkan diri’ dan langsung tidak diberi peluang untuk membela diri ketika usul menggantungnya di Dewan Rakyat hari ini.

KUALA LUMPUR — Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menempelak tindakan menggantung Ahli Parlimen Machang daripada Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan bermula hari ini,  sebagai “pengecut”.

Ia susulan kenyataan Wan Fayhsal mengenai surat layang didakwa mengandungi maklumat berkaitan dalang sebenar di sebalik pengambilalihan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).

Mengulas tindakan dikenakan terhadap Wan Fayhsal, Khairy menyifatkan pihak terbabit sebagai pengecut dan jelas menunjukkan mereka sebenarnya ‘terganggu’ dengan kenyataan Wan Fayhsal berkenaan isu dibangkitkan.

Khairy yang juga lantang mengkritik penjualan saham MAHB kepada syarikat pro zionis, BlackRock-Global Infrastructure Partners (GIP), secara sarkastik berharap adalah berbaloi pihak terbabit ‘menerima’ duit zionis.

Pengecut. Kamu mempermainkan dia (Wan Fayhsal) dengan mengatakan dia berbahasa jargon, tidak tahu apa-apa. 

“Akhirnya, kamu menyalahgunakan kuasa legislatif untuk mengusirnya selama enam bulan. Jelas sekali, dia sudah mengganggu kamu. 

“Boneka BlackRock. Harap duit Zionis itu berbaloi,” katanya menerusi hantaran di Instagram di sini hari ini dengan memuat naik tangkap layar satu ciapan X berkenaan artikel bertajuk, ‘Dewan Rakyat lulus usul gantung 6 bulan Wan Fayhsal’.

Foto: Tangkap layar hantaran KJ di Instagram beliau hari ini.

Artikel itu antaranya menyatakan usul menggantung Ahli Pembangkang itu dibuat melalui undi belah bahagi yang menyaksikan 110 Ahli Parlimen menyokong, 63 tidak bersetuju, tiga tidak mengundi dan 46 tidak hadir.

Menteri di Jabatan Perdana (Undang-undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said ketika membentangkan usul itu berkata Dewan Rakyat memandang serius kenyataan Wan Fayhsal berhubung surat layang yang telah tular dan didakwa mengandungi maklumat dalang sebenar di sebalik pengambilalihan MAHB.

Azalina berkata Wan Fayhsal yang ketika itu membahaskan Laporan Tahunan dan Penyata Kewangan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) 2021 dan Tahun 2022 di Dewan Rakyat telah menamakan seorang pegawai dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebagai dalang.

Beliau berkata perbuatan itu telah memberi kesan buruk bukan sahaja kepada individu didakwa, tetapi juga secara umum pegawai agensi di bawah kementerian yang mungkin teraniaya kerana tuduhan tidak berasas itu.

Foto: Tangkap layar hantaran Wan Fayhsal di Facebook di sini hari ini.

Dalam pada itu, Wan Fayhsal ketika mengulas tindakan dikenakan terhadapnya menyatakan bahawa beliau ‘dipaksa mengundurkan diri’ dan langsung tidak diberi peluang untuk membela diri ketika usul menggantungnya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata kesan penggantungan itu beliau akan terlepas berbahas Belanjawan 2025 pada sidang Oktober ini.

Satu lagi titik hitam dalam demokrasi berparlimen negara. Saya langsung tidak diberi peluang untuk membela diri dalam Dewan tadi.

“Kesan daripada penggantungan ini ialah saya akan terlepas berbahas Belanjawan 2025 dalam sidang Oktober nanti.

“Machang dipaksa mengundurkan diri. Jumpa tahun depan,” katanya di Facebook hari ini. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending